Author photoSimona Schreinerová 14.02.2024 11:20

Málo priestoru pre veľké plány. Na významné projekty potrebujeme externé zdroje, tvrdia bratislavské samosprávy (anketa)

Bratislava a jej mestské časti sa snažia realizovať množstvo projektov, zameraných na zvyšovanie kvality života. Rozpočty samospráv však ovplyvnili viaceré faktory. Finančná situácia je poznamenaná infláciou, zmenami a zásahmi do financovania samospráv zo strany bývalej vlády, vojnou na Ukrajine, energetickou krízou či pandémiou. To sa odráža na nastavení investičných plánov, ktoré sa majú sústrediť len na nevyhnutné priority.

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka, Mestská časť Bratislava - Rača, Mestská časť Bratislava - Staré Mesto

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka, Mestská časť Bratislava - Rača, Mestská časť Bratislava - Staré Mesto

Napriek aktuálnej finančnej situácii sa bratislavské samosprávy snažia nielen o zabezpečenie bežného chodu, ale aj realizáciu investičných a rozvojových projektov. Nie je to jednoduché a najmä v prípade väčších zámerov sú ale mestské časti či mesto odkázané na externé zdroje financovania, teda eurofondy či rôzne granty a dotácie.

Viaceré samosprávy realizovali v uplynulých rokoch významné projekty najmä v oblasti vzdelávania, športu či obnovy verejných priestorov z ktorých možno spomenúť unikátnu materskú školu Tramín alebo rekonštrukciu základnej školy na Plickovej v Rači, multifunkčnú športovú halu na Pankúchovej v Petržalke alebo revitalizáciu Grassalkovichovej záhrady v Starom Meste. Hlavné mesto sa snaží rozvíjať viaceré priestranstvá, dopravné projekty a pristúpilo aj k výstavbe prvého nájomného bytového domu

Tento rok by však mohol byť omnoho zložitejší. Oslovili sme preto bratislavské samosprávy ohľadne investičných plánov na tento rok, ale aj na to, ako tieto zámery ovplyvnila súčasná finančná situácia. Odpovedalo osem mestských častí aj Magistrát Hlavného mesta SR Bratislavy. 

 

Otázky:

  • Ktoré investičné projekty chce samospráva realizovať v tomto roku?

  • Ako zmenila finančná situácia plány?

  • Ktoré projekty považujete z dlhodobého hľadiska za najdôležitejšie a aké kroky k ich realizácii plánujete robiť?

 

Odpovedajú:

  • Dárius Krajčír, starosta mestskej časti Bratislava - Devínska Nová Ves

  • Michal Drotován, starosta mestskej časti Bratislava - Rača

  • Mária Halašková, hovorkyňa mestskej časti Bratislava - Petržalka

  • Martina Karmanová, referát komunikácie mestskej časti Bratislava - Staré Mesto

  • Martin Chren, starosta mestskej časti Bratislava - Ružinov

  • Dana Šoporová, tlačové oddelenie mestskej časti Bratislava - Dúbravka

  • Jana Žjak, referát komunikácie mestskej časti Bratislava - Nové Mesto

  • Miroslava Rysková, referát komunikácie s verejnosťou mestskej časti Bratislava - Záhorská Bystrica

  • Peter Bubla, hovorca Hlavného mesta SR Bratislavy

 

Škôlka na Kadnárovej v Rači patrí k najvýznamnejším nedávnym investíciám. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

Ktoré investičné projekty chce samospráva realizovať v tomto roku?

Dárius Krajčír: Napriek mnohým finančným ťažkostiam, s ktorými bojujú mestá a obce po celom Slovensku, naša mestská časť Devínska Nová Ves pripravuje viaceré investičné projekty a aktivity, ktoré boli schválené v návrhu rozpočtu na roky 2024 až 2026.

V posledných rokoch sme boli úspešní pri získavaní viacerých grantov a projektov, spolufinancovaných z prostriedkov z EÚ a naše ciele sú nastavené na pokračovanie týchto aktivít s pozitívnym vplyvom na rozpočet a kvalitu života Devínskonovovešťanov. Ale taktiež sme vyčlenili priamo zdroje z nášho rozpočtu na viaceré investičné projekty.

Pracujeme na podkladoch a dokumentácii k výstavbe novej telocvične na ZŠ I. Bukovčana 3 a púšťame sa tento rok aj do rekonštrukcii kuchyne na ZŠ P. Horova 16, ktorú chceme kompletne prerobiť, ako sme to urobili nedávno pri ZŠ I. Bukovčana a jej modernizáciu si pochvaľujú zamestnanci aj rodičia našich žiakov.

Vyčlenili sme prostriedky na úpravy okolia Klubu dôchodcov, ktorý sme pred vyše rokom po kompletnej rekonštrukcii a modernizácii odovzdali našim seniorom do užívania, taktiež ideme v roku 2024 investovať do modernizácie budovy Istracentra, ktoré organizuje širokú paletu kultúrnych podujatí v Devínskej Novej Vsi. Vyčlenili sme prostriedky v rozpočte na investície a opravy aj do budovy bývalého kina Devín a pokračujúcej revitalizácie obľúbeného miesta oddychu nielen pre Devínskonovovešťanov - vodnej nádrže Mlynská (rybníka).

V roku 2025 sa pustíme do výstavby športovej haly a parkovacieho domu. Taktiež budeme v tomto roku pokračovať v investíciách do detských ihrísk, ktoré sú naplánované vo výške 350.000 eur. Samozrejmosťou sú projekty investícií do infraštruktúry, kde budeme do miestnych komunikácií investovať takmer 1 mil eur a chodníkov 320.000 eur. Popri týchto projektoch a aktivitách sú v rozpočte plánované aj ďalšie, ktoré boli schválené zastupiteľstvom a budeme o ich realizácii informovať obyvateľov.

Samozrejme, ako starosta by som si prial, aby sme investovali ešte viac do investičných rozvojových aktivít v Devínskej Novej Vsi, ale pri pohľade na finančnú situáciu mnohých miest a obcí som rád, že neutlmujeme investičné aktivity do našej mestskej časti, ale naopak, ich naďalej pozitívne navyšujeme.

Michal Drotován: Dokončujeme škôlku Kadnárova, námestie Dopravná, školský areál Plickova a park Strelkova. Z nových projektov pôjde o dokončenie opravy ihrísk Sklabinská, kompletná rekonštrukcia strechy na hale strediska čistoty na Šajbách, rekonštrukcie chodníkov, obnova hasičskej zbrojnice. Aktuálne je v povoľovacom procese projekt KS Žarnovická a Zariadenie pre seniorov Dopravná 57.

Mária Halašková: Na decembrovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva mestská časť Bratislava-Petržalka schválila svoj rozpočet na rok 2024 vo výške viac ako 70 miliónov eur (o 13 miliónov viac ako vlani, kedy sme vstúpili do rozpočtového provizória).

Už tradične najviac financií z bežných výdavkov pôjde do vzdelávania - mestská časť Petržalka spravuje 27 materských a 11 základných škôl s jedálňami a školskými klubmi detí, na chod ktorých rozpočet 2024 počíta s takmer 36 miliónmi eur.

Prioritou pre našu samosprávu bude aj veľká obnova chodníkov a okolitých verejných plôch zelene v správe mestskej časti, na ktorú sú vyčlenené viac ako 3 milióny eur.

Kapitálové výdavky, teda investície, počítajú aj so zapojením externých zdrojov financovania a budú využité najmä na odkúpenie, výstavbu a rekonštrukcie športovísk či energetickú úsporu budov:

  • Nákup techniky na údržbu a obnovu komunikácií (cca 1,2 milióna)
  • Spolufinancovanie výstavby Športovej haly Pankúchova (cca 1,1 milióna)
  • Odkúpenie areálu TJ Slávia Právnik pri  Veľkom Draždiaku, 1. a 2. splátka (1 milión)
  • Spolufinancovanie rekonštrukcie bazéna na ZŠ Pankúchova (cca 940-tisíc)
  • Obnova bytového domu na Medveďovej (cca 400-tisíc)
  • Revitalizácia a obnova detských ihrísk (cca 290-tisíc)
  • Rekonštrukcia striech – Dom kultúry Lúky, MŠ Macharova... (cca 250-tisíc eur)
  • Spolufinancovanie rekonštrukcie Športovej haly Prokofievova (cca 250-tisíc)
  • Odkúpenie bytu na Ulici Ondreja Štefanka (cca 250-tisíc eur)
  • Opatrenia energetickej úspornosti (cca 150-tisíc eur)

Martina Karmanová: Kapitálové výdavky sú na tento rok naplánované vo výške 1,3 milióna eur. Zostaviť návrh budúcoročného rozpočtu bolo vzhľadom na nepriaznivé vládne opatrenia pre samosprávy veľmi náročné. Vďaka nemalému úsiliu a vlastným sanačným opatreniam sa nám však podarilo zostaviť vyrovnaný rozpočet s dôrazom na investície do školstva a životného prostredia.

V rámci investícií budú financie smerované napríklad do opravy zdravotechniky na Základnej škole Vazovova, plánuje sa aj zaobstaranie projektovej dokumentácie na rekonštrukcie ďalších staromestských škôl a škôlok, ktoré by mohli byť uskutočnené v  budúcnosti. Do oblasti školstva by malo ísť tento rok takmer 490-tisíc eur.  

Z kapitálových výdavkov bude vo výške 143-tisíc eur financovaný aj nový inteligentný systém optimalizácie vjazdov do historického centra mesta, výsledkom by mala byť prísnejšia regulácia vjazdov a zotrvaní motorových vozidiel v tejto časti mesta a zjednodušenie procesov výberu dane. Budú zakúpené pilomaty a bezpečnostné kamery, ktoré dokážu rozpoznať evidenčné čísla vozidiel. Vjazdy do tejto časti mesta si budú môcť rezidenti či majitelia gastroprevádzok manažovať prostredníctvom mobilnej aplikácie alebo na webovej stránke. Dodávatelia systémov boli vybraní na základe verejného obstarávania.  

Po dôkladnom zmapovaní stavu takmer všetkých 270 cestných komunikácií, ktoré má Staré Mesto v správe, bude samospráva aj tento rok pokračovať s opravami výtlkov, v pláne je rekonštrukcia aj pomerne dlhej Žižkovej ulice.  

Na jar otvoríme zrevitalizovanú Grasalkovičovú záhradu. Kde sme zabudovali nový zavlažovací systém, ktorý zabezpečí pravidelné zavlažovanie v celom areáli. Osadené boli nové obrubníky, schodisko prešlo tiež výraznou obnovou. Rozvody verejného osvetlenia sú plne osadené a dokončené. Položili sme nové mlatové chodníky a nasledovať bude dosadenie 84 kusov nových stromov a zakladanie množstva cibuľovín na jarné kvitnutie spolu s dvojročkami. Projekt je finančne podporený Európskym fondom regionálneho rozvoja. 

Z rozbehnutých investičných akcií, plánujeme úspešne dokončiť projekt nadstavby Základnej školy Dubová. Nové priestory tried, odborných učební a kabinetov pre učiteľov budú prístupné v septembri tohto roka. Popri nadstavbe školy sa zveľadil aj školský dvor. Športovisko sa môže pýšiť novým bežeckým oválom a variabilným ihriskom. Pribudlo ešte doskočisko a, samozrejme, zeleň.

Martin Chren: Najväčšími investičnými akciami, ktoré Ružinov tento rok plánuje, je získanie troch nových škôlok (resp. jednej nadstavby a rekonštrukcie škôlky a dvoch úplne nových) a výstavba úplne nového pavilónu školy na Trnávke. V rámci týchto investičných akcií sa budeme sústreďovať na získanie zdrojov z Plánu obnovy.

Ďalšími významnými akciami, ktoré plánujeme, sú investície do bytového fondu. Chceli by sme dokončiť pätnásť rokov rozostavaný hotel na Zimnom štadióne V. Dzurillu (ktorý možno zvonku vyzerá hotový, ale zvnútra je to holostavba) a vybudovať tam dočasné bývanie pre zamestnancov mestskej časti. Zároveň by sme chceli zrekonštruovať všetky obecné byty, ktoré sú dnes nepoužiteľné a ktoré by sme postupne mohli začať prideľovať v rámci nájomného bývania.

Dana Šoporová: Okrem starostlivosti o Dúbravku, chceme sa venovať aj projektom na skvalitnenie života v mestskej časti.

Jana Žjak: Mestská časť Bratislava - Nové Mesto momentálne dokončuje a prehodnocuje projektové dokumentácie. Potrebujeme v prvom rade priorizovať nové projekty podľa ich aktuálnosti a naliehavosti. V minulosti totiž nebola venovaná dostatočná pozornosť školským zariadeniam a tie sa dostali do nelichotivého technického stavu. Preto sa vedenie mestskej časti a starosta Matúš Čupka rozhodli najväčšiu časť financií a projektov vyčleniť práve na školské zariadenia. Druhou oblasťou, na ktorú sústredíme menšie investície, je rozvoj športovej a voľnočasovej infraštruktúry, a to ako pre deti na školách, tak aj pre obyvateľov a širokú verejnosť.

V prvom rade sa pripravuje a plánuje rekonštrukcia časti areálu Kuchajdy, ktorá je obľúbeným miestom Novomešťaniek a Novomešťanov na trávenie voľného času najmä počas letných mesiacov. Miestny úrad organizoval minulý rok zaujímavé kultúrne podujatia, ktoré tento rok budú pokračovať a navyše, ponuka kultúrneho a športového vyžitia pre obyvateľov sa tento rok rozšíri. S tým súvisí aj potreba rekonštrukcie tohto areálu, do ktorého sa dlhodobo neinvestovalo.

V tejto súvislosti sa budeme uchádzať o nenávratný finančný príspevok z Operačného programu Slovensko na revitalizáciu Kuchajdy, a to na budovanie nových športovísk a ihrísk.  Vedenie mestskej časti vidí potenciál na ďalší rozvoj a väčšie využitie lokality, najmä v ponuke nových športových aktivít, skvalitnenia povrchových úprav či zlepšenia gastronomických služieb. Z rozpočtu mestskej časti je na tento účel vyčlenených 200.000 eur.

Najväčšiu pozornosť v nasledovnom roku budú mať vzdelávacie inštitúcie v zriaďovateľskej pôsobnosti našej mestskej časti. Z rozpočtu mestskej časti je na tento účel vyčlenených 1.335.000 eur. Po úspešnom dokončení novostavieb základných a materských škôl, mestská časť pracuje na ich interiérovom vybavení a úprave vonkajšieho prostredia. Pripravujeme projektové dokumentácie a realizácie interiérového vybavenia budovy Základnej školy Cádrova na Kramároch, nového pavilónu Základnej školy Odborárska a novej budovy Materskej školy Teplická.

Okrem toho, do Materskej školy Teplická obstarávame zariadenie výdajne jedál a revitalizáciu areálu, kde prebehne výsadba zelene a upravenie pozemku. Pripravujeme revitalizáciu areálu Základnej školy Odborárska a umiestnenie fotovoltiky. Je plánovaná aj rekonštrukcia telocvične na Základnej škole Kalinčiakova a na telocvičňu Základnej a materskej školy Jeséniova pripravujeme projektovú dokumentáciu. Okrem toho, miestny úrad pracuje aj na zateplení budovy jaslí na Robotníckej ulici.

Menšie investície prebehnú aj v budove Domu kultúry Kramáre na Stromovej ulici (vyčlenených 15.000 eur z mestského rozpočtu), ale aj výmena výťahu v administratívnej budove na Hálkovej či doplnenie športových prvkov v Školák klube, na čo je vyčlenených 15.000 eur. Investičný dlh budeme znižovať aj na miestnych cestách a pri ich opravách. Na tento účel je z rozpočtu vyčlenených 300.000 eur.

Miroslava Rysková: V závere minulého roka sme dokončili výstavbu multifunkčného ihriska, na ktoré sme získali dotáciu od MIRRI vo výške 250.000 eur. Multifunkčné ihrisko je jednou zo športových plôch v novom športovo-oddychovom areáli v lokalite Krče v Záhorskej Bystrici, v závere roka 2022 sme dokončili v tejto lokalite pumptrack, workoutove ihrisko, v lete 2023 sme sprístupnili exteriérový šach, tento rok plánujeme petangové ihrisko, detské ihrisko (bude sa realizovať z daru bystrického donora vo výške 30.000 eur). Radi by sme ešte doplnili beachvolejbalove ihrisko a športovisko pre padel.

Peter Bubla: Schválený rozpočet hlavného mesta pre roky 2024 – 2026 má snahu pokračovať v začatých projektoch a napredovať v prioritách mesta napriek zhoršujúcej sa prognóze vývoja verejných financií. Prioritami mesta sú naďalej projekty v oblasti dopravy a verejnej infraštruktúry, verejných priestorov, životného prostredia a kvalitnejšej údržby mesta. Rozpočet myslí aj na oblasť sociálnej spravodlivosti, kultúry a športovej infraštruktúry. 

V oblasti dopravy rozpočet obsahuje prostriedky na výstavbu električkovej trate v Petržalke. Rovnako sa v ňom počíta s modernizáciou viacerých trolejbusových tratí, s ďalšou etapou obnovy vozidlového parku Dopravného podniku, výstavbou parkovísk či rekonštrukciou viacerých cestných komunikácií. 

V oblasti životného prostredia a verejných priestorov chce mesto aj naďalej pokračovať so zabezpečením štandardnej údržby zelene, pasportom zelene, prípravou zelených plôch na náhradnú výsadbu a s revitalizáciou verejných priestorov a stromoradí. 

V oblasti údržby sa počíta s výdavkami na dovybavenie Komunálneho podniku Bratislavy technickými prostriedkami, vozovým parkom s príslušenstvom, s cieľom pokračovať v skvalitňovaní zimnej a letnej údržby ciest a chodníkov vo vlastnej réžii, a to aj v spolupráci s mestskými časťami. 

V oblasti sociálnej spravodlivosti a dostupného bývania bude mesto pokračovať v príprave projektových dokumentácií na ďalšie nájomné bytové domy. Rovnako je cieľom pokračovať v aktívnej práci v oblasti pomoci ľuďom bez domova a vylúčeným komunitám, aj podporou pilotných projektov „housing first" a aktívnou spoluprácou s tretím sektorom. 

 

Petržalka konštatuje, že je napriek situácii v dobrej finančnej kondícii. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

Ako zmenila finančná situácia plány?

Dárius Krajčír: Mnohé mestá a obce na Slovensku v súčasnosti čelia rozpočtovým provizóriám, zadlžovaniu, dramatickému šetreniu a obmedzovaniu investícií do projektov. Preto som veľmi rád, že v Devínskej Novej Vsi dokážeme nielen zodpovedne hospodáriť bez zadlžovania, ale popri tom aj investovať do nášho rozvoja v týchto neľahkých časoch.

Naše hospodárenie sme opäť pripravili na vyrovnanom rozpočte, patríme medzi mizivé percento miest a obcí, ktoré hospodária bez zadlžovania a prikrývame sa takou perinou, na akú máme. Sme finančne zodpovední. A som veľmi rád, že aj v tomto náročnom období naďalej investujeme do projektov v Devínskej Novej Vsi a skvalitňujeme život v našej mestskej časti pre všetkých Devínskonovovešťanov.

Michal Drotován: Tak ako aj v minulosti, hľadáme možnosti aj externého spolufinancovania našich projektov – od toho záleží realizácia väčších zámerov. Zásadne nám to plány nezmenilo, pokračujeme v procese povoľovania a projektových príprav. Jedine projekt nového úradu v Nemeckom kultúrnom dome sme – po zhodnotení reálnych možností – presunuli až na obdobie po roku 2026.

Mária Halašková: Aj napriek pandémii Covidu-19, vojne na Ukrajine, vysokej inflácií či energetickej kríze môžeme skonštatovať, že mestská časť sa nachádza historicky v najpriaznivejšej finančnej kondícii. Tá sa zlepšila od nástupu nového vedenia v roku 2019 najmä vďaka systematickému zavádzaniu rôznych úsporných opatrení.

Zadlženosť tak klesla z 18 pod 10% a očakávame, že v priebehu najbližších rokov, ak sa nič vážne nestane, by mala klesnúť až pod 5%. Okrem toho, hospodárske prebytky sú jedny z najvyšších – 25 miliónov eur za posledných 5 rokov.

Vďaka týmto úsporám nemusíme robiť drastické zmeny vo financovaní, no aj napriek tomu sa snažíme vyhodnocovať naše možnosti a aplikovať rôzne úsporné opatrenia – aktuálne pripravujeme ďalšie projekty, ktorých cieľom sú aj ďalšie značné úspory energií na základných a materských školách - na strechách základných škôl plánujeme osadiť fotovoltické panely; dodávku elektriny v materských školách sme riešili zmenou dodávateľa a prechodom na spotové tarify, čím dokážeme pri aktuálnom trhu v porovnaní s minulosťou ušetriť cca 50% nákladov.

Martina Karmanová: Snažíme sa čo najefektívnejšie využívať externé finančné zdroje napríklad aj z Plánu obnovy. Vďaka dlhodobo stabilnej finančnej kondícii mestskej časti sme nemuseli pristúpiť k razantným zmenám v rámci plánovaných investičných akcií. 

Martin Chren: Ružinov ako všetky ostatné samosprávy trpí nedostatkom finančných prostriedkov, ktoré sú najmä dôsledkom nekoncepčných zmien a zásahov do financovania samospráv zo strany bývalej vlády. S výnimkou bežných rekonštrukcií a údržby, sa pri všetkých väčších investičných aktivitách a rozvojových projektoch, ktoré plánujeme, spoliehame na externé zdroje – eurofondy, prípadne iné granty a dotácie. Ak by sme dnes mali nejakú školu či škôlku novú stavať z vlastných peňazí, nemali by sme na to, nedokázali by sme urobiť ani stavebnú jamu, nie to ešte všetko ostatné.

Dana Šoporová: Nemohli sme si dovoliť pridať, schválený rozpočet bežných výdavkov na rok 2024 je o takmer 1,5 milióna EUR nižší ako v roku 2023. Napriek tomu zachováme bežný chod mestskej časti v dostatočnej kvalite pre život obyvateľov.

Jana Žjak: Finančná situácia v kontexte zmien legislatívy, finančne náročné projekty minulého programového obdobia, odstránenie a napravenie nedostatkov v pôvodných projektoch či inflácia významne a negatívne ovplyvnila možnosti rozvojových projektov mestskej časti. Miestny úrad preto musí priorizovať hlavne tie investície, ktoré sú svojou povahou nevyhnutné, a zároveň musí hľadať ďalšie zdroje na rozvojové aktivity.

V prvom rade je potrebné dokončiť nové budovy základných a materských škôl - interiérové vybavenie, dovybavenie a úprava areálov škôl. Taktiež je potrebné zaoberať sa nevyhovujúcim stavom niektorých budov, ktoré už roky neboli udržiavané. Ide najmä o školské zariadenia, a to Základnú školu Sibírska, Základnú školu Riazanská, Základnú školu Česká, Materskú školu Šuňavcová, Materskú školu Na Revíne, Materskú školu Letná, Základnú a materskú školu Teplická, do ktorých bude investované v nevyhnutnom rozsahu a podľa obmedzených finančných zdrojov. Tieto budovy si vyžadujú však oveľa väčšie finančné prostriedky, ako mestská časť aktuálne disponuje vo vlastnom rozpočte.

Miroslava Rysková: -

Peter Bubla: Celkový rozpočet hlavného mesta bol na mestské zastupiteľstvo predložený ako vyrovnaný vo výške 601,8 mil. eur. Bežné príjmy sú plánované na úrovni 467 mil. eur, čo pri očakávaných výdavkoch 464 mil. eur tvorí prebytkové saldo bežného rozpočtu 3 mil. eur. Uvedený prebytok spolu s úvermi a kapitálovými príjmami z predaja majetku, z grantov a fondov, bude slúžiť na krytie investičných potrieb mesta.

 

Nová škola v areáli Elektrovodu patrí k najvýznamnejším aktuálne pripravovaným projektom. Zdroj: Mestská časť Bratislava - Záhorská Bystrica / Pantograph

 

Ktoré projekty považujete z dlhodobého hľadiska za najdôležitejšie a aké kroky k ich realizácii plánujete robiť?

Dárius Krajčír: Som presvedčený, že nielen pre mňa, ako zvoleného zástupcu obyvateľov Bratislavy, ale väčšinu Bratislavčanov je dnes najdôležitejšou úlohou nášho mesta budovanie efektívnej a funkčnej dopravy z hľadiska jej infraštruktúry, či verejnej mestskej dopravy. Pretože funkčná doprava je základným kameňom fungovania každého mesta a jeho častí.

Mestská časť Devínska Nová Ves, ktorú zastupujem aj ako starosta, predkladá na stôl dlhodobo projekt Turbookružnej križovatky s budúcim predĺžením Eisnerovej ulice. Je to najdôležitejšia spojnica Devínskej Novej Vsi s mestom pre desaťtisíce ľudí, ktorá je chronicky poddimenzovaná a v zlom technickom stave. Rokujeme o tomto projekte s vedením mesta dlhodobo, pretože tieto veľké infraštruktúrne projekty spadajú pod magistrát hlavného mesta a z našej strany Devínskej Novej Vsi je všetko pripravené na realizáciu.

Schválenie tohto projektu je prisľúbené na najbližšie mestské zastupiteľstvo a verím, že sa konečne pohnú ľady. Podobne sa žiaľ preťahujú aj opravy ciest, ktoré sú v kompetencii hlavného mesta, nie mestskej časti. Častokrát opravíme cesty v Devínskej, ale musíme ich napojiť na dopravné tepny, ktoré sú v katastrofálnom stave, rovnako ako chodníky okolo nich.

Ešte viac je dôležitá verejná hromadná doprava, ktorú využívajú státisíce ľudí denno denne. Súhlasím s mnohými názormi, že nafukovať cesty nevieme do nekonečna. Ale som jednoznačne zástanca riešení, že obyvateľom Bratislavy treba vytvoriť pozitívne prostredie a podmienky, aby viac využívali mestskú hrodmadnú dopravu, nie naopak.

Žiaľ, mesto Bratislava sa vydalo presne tým opačným smerom. Miesto podpory mestskej hromadnej dopravy sa rozhodlo ju zdražiť a osekať mnohé spoje, na čo doplatili mnohí obyvatelia aj v našej mestskej časti Devínska Nová Ves. Mal som niekoľko rokovaní a stretnutí s predstaviteľmi nášho mesta, aj dopravného podniku, v mnohom mi dali za pravdu, ale stále bojujem za vrátenie stavu, intenzity a obslužnosti mestskou hromadnou dopravou aspoň na úroveň spred septembra 2023.

Michal Drotován: KS Žarnovická, zariadenie pre seniorov Dopravná – aktuálne v povoľovacom konaní; projekt kompletnej rekonštrukcie Koloničovej kúrie a hasičskej zbrojnice. Čo sa týka škôl a škôlok, všetky veľké projekty dokončujeme v roku 2024, v budúcnosti pôjde teda už skôr o opravy a údržbu – kapacity v MŠ a ZŠ budú na ďalšie desaťročia dostatočné.

Chceli by sme viac riešiť aj verejné priestory (napr. areál Černockého, ihrisko Pekná cesta, park J.M. Hurbana, pešia zóna nad vozovňou Krasňany a pod.), záleží to však od externých zdrojov.

Mária Halašková: Aktuálne pokračujeme vo výstavbe jedného z najväčších investičných projektov z dielne petržalskej samosprávy, Multifunkčnej športovej haly Pankúchova, ktorá má byť vôbec prvou svojho druhu v Petržalke. Hala za viac ako dva milióny eur bude slúžiť primárne žiakom troch škôl sídliacich v areáli, amatérskym športovým klubom, športovým klubom pre deti a mládež, ako aj širokej verejnosti, pričom poskytne zázemie pre viaceré odvetvia. Aj vďaka priaznivým poveternostným podmienkam v jesenných mesiacoch a aktívnemu nasadeniu zhotoviteľov sa realizáciu hrubej stavby haly podarilo dotiahnuť úspešne do konca ešte vlani. Najbližšie nás čaká budovanie interiéru haly.

Okrem haly aktuálne pokračujeme v rekonštrukcii dlhodobo zanedbanej vnútornej plavárne v priestoroch ZŠ Pankúchova a dokončili sme tiež prvú etapu rekonštrukcie Športovej haly Prokofievova. Podarilo sa nám tiež schváliť zámer kúpy pozemkov Tenisového areálu Slávia Právnik Bratislava pri Draždiaku za veľmi výhodné dva milióny eur a v hre je aj výstavba ďalšej novej športovej haly na Gessayovej.

V rozširovaní a skvalitňovaní športovej infraštruktúry by sme chceli v rámci finančných možností mestskej časti aj štátu pokračovať aj do budúcna, no skôr cieliť na revitalizáciu existujúcich športovísk, než na výstavbu nových, najmä v areáloch škôl v správe našej mestskej časti.

Martina Karmanová: V najbližších rokoch nás čaká krásny projekt výstavby novej materskej školy na Myjavskej ulici. Stará škôlka na Myjavskej teda načas zavrie svoje brány, koncom školského roka 2023/2024 vyprevadí posledné deti, ktoré budú ako kompaktný kolektív umiestnené do materskej školy v blízkosti Myjavskej. 

Búracie práce sú nateraz naplánované na jeseň 2024, podmienkou je získanie stavebného povolenia a financií z Plánu obnovy. Autorom architektonickej štúdie a návrhu je Ing. arch. René Baranyai.

Martin Chren: Pripravujeme súťaže, aby sme zabezpečili projektové dokumentácie, vďaka čomu budeme v budúcnosti vedieť získavať eurofondy. Tento rok chceme zhotoviť projektové dokumentácie kompletné na rekonštrukciu starej obecnej radnice v Prievoze, na rekonštrukciu Domu kultúry na Bulharskej na Trnávke a na komplexné revitalizácie Areálu hier Radosť, najväčšieho detského ihriska na Slovensku na jazere Štrkovec, a na komplexnú revitalizáciu Trhoviska Miletičova, ktoré je najväčšie trhovisko na Slovensku.

Dana Šoporová: Projektov je viac, či už revitalizácie verejných priestorov alebo rekonštrukcie komunikácií, budov v správe našej mestskej časti.

Spomenieme napríklad:

  • Zateplenie a rekonštrukcia strechy miestneho úradu Žatevná 4 a Materskej školy Damborského. 
  • Rekonštrukcia toaliet v druhej časti foyer Domu kultúry Dúbravka a na ZŠ Sokolíkova.
  • Rekonštrukcia kuchyne - Základná škola Sokolíkova.
  • Fotovoltika na Materskej škole Cabanova.
  • Projekt rekonštrukcie športového areálu pri ZŠ Beňovského.
  • Nový K Park na Bilíkovej ulici.
  • Revitalizácia detských ihrísk-Bilíkova 13, Kpt. Rašu 14, Homolova ulica.
  • Revitalizácia multifunkčného ihriska Lysákova.
  • Revitalizácia workoutovej zóny v Parku Pekníkova

Jana Žjak: V mestskej časti máme viaceré lokality a projekty, ktoré si vyžadujú dlhší čas na prípravu, buď z dôvodu ich komplexnosti alebo samotnou povahou projektov. Najväčší investičný dlh je jednoznačne v budovách škôl, škôlok a jaslí či v oprave ciest. Práve z tohto dôvodu starosta mestskej časti Matúš Čupka smeruje najväčšie investície práve do týchto oblastí.

Prioritou sú projekty, ktoré riešia zanedbaný stav budov a neznesú dlhú dobu odkladu. Na tieto projekty sa budeme uchádzať o externé financovanie. Proces zabezpečenia externého financovania sa začína štúdiou alebo zadaním projektovej dokumentácie, prípadným stavebným povolením alebo ohláškou, verejným obstarávaním a až následne realizáciou. Toto všetko v prípade školských zariadení chýba a je potrebné zabezpečiť od samého začiatku. V prípade externého financovania vstupuje do procesu príprava žiadostí a administratívne zabezpečenie potrebných náležitostí.

Vedenie mestskej časti postupne prichádza na investičné dlhy na takmer všetkom nehnuteľnom majetku mestskej časti a stojí preto pred veľkou výzvou nájsť financovanie na to, aby tento dlh postupne zmenšoval a investoval do rekonštrukcií a opráv svojho majetku. Z významnejších projektov s dosahom na širokú verejnosť sú investície do areálu Kuchajdy, budovy Novej Tržnice na Trnavskom mýte a lokality Filiálky.

Miroslava Rysková: Aktuálne sa zameriavame na projekt rekonštrukcie bývalého areálu Elektrovodu na Holom vrchu na novú základnú a materskú školu s bazénom a modernými exteriérovými športoviskami. Máme pripravený cely projekt, aby sme sa mohli uchádzať o externe financovanie, odhadovaná investícia je 7-10 miliónov eur, ktoré by sme z rozpočtu mestskej časti nevedeli realizovať.

Peter Bubla: Podrobnejšie informácie k jednotlivým oblastiam a zámerom, ktoré majú byť v rámci rozpočtu financované, nájdete v návrhu rozpočtu na roky 2024 – 2026.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube