Author photoAdrian Gubčo 11.12.2023 12:05

O krok bližšie k modernému školstvu: Rozšírená inštitúcia pribudla na Kramároch, doplnila dielo legendárneho architekta

Bratislava v poslednej dobe zažila bezprecedentnú vlnu rozširovania a modernizácií základných škôl. Väčšina projektov je už dokončená alebo pred dokončením, pričom sa medzi nimi nachádzajú aj skutočné unikáty. Jedným z nich je nepochybne nový pavilón na Základnej škole s materskou školou Cádrova, nachádzajúci sa v mestskej časti Nové Mesto.

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Nové Mesto

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Nové Mesto

Bratislava aj jej zázemie v posledných rokoch čelili obrovskému tlaku na existujúce základné školy. Vysoká migrácia z iných regiónov a populačný rast majú za následok, že mnohé školy už nedokázali poskytnúť priestorové kapacity pre zvyšujúci sa počet žiakov. Okrem toho sa zhoršuje aj morálna zastaranosť škôl, ktoré nedokážu poskytovať priestory pre vzdelávanie na úrovni 21. storočia.

Bratislavský samosprávny kraj spoločne s partnermi preto už dlho pripravoval rozsiahly eurofondový program modernizácií a rozšírení škôl v kraji, vrátane viacerých bratislavských. Do programu sa prihlásilo viacero mestských častí, vrátane Nového Mesta. To sa rozhodlo skvalitniť školy na Odborárskej a na Cádrovej.

Práve druhý menovaný projekt sa teraz priblížil k úplnému dokončeniu. Ako konštatuje samospráva, v najbližšom období stavbu čaká už len kolaudácia a zariadenie interiéru. Všetko smeruje k tomu, aby bol nový pavilón žiakmi využívaný v priebehu budúceho školského roka 2024/2025.

Galéria

  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Nové Mesto
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Nové Mesto
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Nové Mesto
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Nové Mesto
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Nové Mesto
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Nové Mesto
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Nové Mesto

Eurofondový projekt s názvom „Rozšírenie kapacít tried ZŠ Cádrová“ riešil rekonštrukciu, nadstavbu a prístavbu pavilónu budovy základnej školy, zateplenie celej budovy, výmenu okien a dverí, stavebno-technické úpravy kuchyne a jedálne a tiež areálové úpravy. Pôvodný stav bol totiž už neúnosný, komplex nespĺňal súčasné nároky na hygienu, technické štandardy a energetickú úspornosť budov

Po novom je výmera obnovenej budovy viac ako dvojnásobne zväčšená. Rekonštrukciou a nadstavbou základná škola získa priestor pre 166 nových žiakov a zároveň sa vytvorí šesť nových pracovných miest. Nachádza sa celkovo sedem učební, z toho sa tri učebne nachádzajú na druhom podlaží a ďalšie štyri na treťom. Z celkového počtu učební je aj jedna špeciálna IKT učebňa. Na štvrtom nadzemnom podlaží sú pripravené dva kabinety pre učiteľov. Budova škola má zabezpečený bezbariérový prístup.

Kapacita jedálne sa navýši zo súčasných 400 na 750 jedál denne. V kuchyni pribudli moderné technológie, ktoré zrýchlia proces prípravy stravy pre žiakov. Pôvodná dispozícia jedálne je zmenená a maximalizuje využitie denného svetla.

Súčasťou rekonštrukcie je aj terasa, ktorá je predovšetkým určená na vyučovanie v exteriéri,  ale poskytuje priestor aj na voľnočasové aktivity. Podľa samosprávy tu pribudol unikát – sedenie v amfiteátri pod stromom, ktorý bol zachovaný a zakomponovaný do prostredia, pričom vyriešený bol aj zber dažďovej vody, slúžiacej na jeho závlahu.

Nové Mesto pripomína, že boli použité viaceré smart technológie a energetické opatrenia. Chladenie tried je zabezpečené technikou rekuperácie a inteligentným tienením. Rekonštrukciou budovy sa znížila záťaž detí pred hlukom nielen v učebniach, ale aj v jedálni. Okrem kvalitných hliníkových okien, ktoré izolujú hluk z vonkajšieho prostredia, v celej budove je zavedený akustický strop. Pribudla tiež nová zelená strecha a retenčná nádrž pre dažďovú vodu.

 

Trieda s akustickými stropmi. Zdroj: Mestská časť Bratislava - Nové Mesto

 

Stavba sa napriek náročnosti dokončila včas, čo ocenil aj starosta mestskej časti Nové Mesto Matúš Čupka. „Som rád, že všetky zúčastnené strany profesionálne a kvalitne pracovali na budove tak, aby mohla byť otvorená bez odkladov najbližší školský rok a zároveň, aby škola mohla rozšíriť kapacity,“ zhodnotil. 

Za architektúrou novej časti stoja kancelárie INDEX a AOCR, ktorých prioritou bolo nielen dodať pavilónu vysokú úroveň, ale aj zachovať odkaz pôvodného architekta školy – legendárneho Vladimíra Dedečka. Ten sa okrem veľkých realizácií, z ktorých patrí k najslávnejším kampus Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, rozšírenie Slovenskej národnej galérie v Bratislave alebo Slovenský národný archív, podieľal aj na návrhoch typových pavilónových škôl.

Súčasní architekti sa pokúsili o spojenie moderného a súčasného prístupu. „Pôvodný objekt architekta Dedečka je oddelený od nadstavby, ktorá sa nachádza nad pôvodnou rímsou objektu, ale rešpektuje tektonické a architektonické členenie pôvodného objektu a parafrázuje ho,“ hovoria Michal Oborný z INDEX a Vladimír Vršanský z AOCR. „Nová prístavba používa vlastný architektonicky jazyk, materiálovo sa odčleňuje použitím betónového prefabrikátu od pôvodného objektu a parafrázuje dobovú výstavbu.“

Na Dedečka bude odkazovať aj umelecké dielo od Ivany Palečkovej na vstupe do budovy, ktoré odkáže na jeho slávne diela. „Táto škola je významným architektonickým počinom a verím, že citlivé zachovanie Dedečkovej architektúry ocenia aj Novomešťanky a Novomešťania, najmä z Kramárov,“ uzatvára Čupka.

Miestny úrad Bratislava - Nové Mesto získal na realizáciu projektu finančný príspevok 2.352.014 eur z Integrovaného regionálneho operačného programu prostredníctvom Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

 

Modernizáciou prešlo v poslednej dobe viacero bratislavských škôl. Najvýraznejším projektom je rekonštrukcia Základnej školy na Plickovej. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

Rozšírená škola na Cádrovej sa pridala k projektom v ostatných častiach mesta. Mimoriadne aktívny bol najmä Ružinov, Rača alebo Záhorská Bystrica. V prvej menovanej mestskej časti sa napríklad vybudovali dva úplne nové pavilóny na školách na OstredkovejMedzilaboreckej, pričom na Ostredkovej sa vybudovala aj nová školská telocvičňa. Ružinov navyše oznámil, že plánuje podobným spôsobom rozšíriť školu na Vrútockej.

Rača zas zrealizovala asi najväčší projekt zo všetkých – komplexnú rekonštrukciu základnej školy na Plickovej. Tradičná normalizačná typová škola bola na začiatku storočia vyprázdnená a dlhšiu dobu chátrala. Mestskej časti sa ju podarilo prevziať do správy, pripraviť atraktívny projekt v spolupráci s renomovanými architektmi z kancelárie Pantograph a napokon ju aj zrealizovať. Prevádzka bola opätovne spustená v tomto školskom roku za účasti prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

Napokon Záhorská Bystrica plánuje po nadstavbe existujúcej školy podobný zámer, teda rekonštrukciu staršej opustenej školy a jej premenu na špičkové súčasné zariadenie. Premeniť by sa tak mal areál bývalého Stredného odborného učilišťa energetického Na Holom vrchu (alebo Elektrovodu). Na projekte sa taktiež podieľa kancelária Pantograph.

Ďalšie projekty sa realizujú v Starom Meste, Devínskej Novej Vsi, Lamači, Vajnoroch alebo v Rusovciach. Ich dokončenie by malo odľahčiť jednotlivé školy a pomôcť pri zavádzaní moderných metód vo výučbe. Nové projekty škôl zatiaľ nedosahujú kvality pripravovaných zámerov v Česku, kde bývajú štandardne výsledkom architektonickej súťaže. Na druhej strane, viaceré samosprávy pristúpili k zadaniu zodpovedne a angažovali skúsených a overených architektov.

Krok po kroku sa tak bratislavské vzdelávacie zariadenia po technickej stránke začínajú približovať úrovni, očakávanej od aktuálnej dekády. Bolo by vysoko žiadúce, aby eurofondy aj naďalej smerovali do podpory školstva v hlavnom meste. V opačnom prípade totiž nebudú schopné držať krok s vyspelým svetom, ktorý kladie na kvalitu vzdelávania najvyšší dôraz. Pre budúcu kvalitu života ide o kľúčové investície. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube