Author photoSimona Schreinerová 11.07.2023 11:13

Obrovský dlh namiesto úspešného projektu? Rozšírenie školy v Rusovciach sa komplikuje

Na základnej škole v Rusovciach mal ešte počas júna vládnuť čulý ruch. Dôvodom mala byť nadstavba, ktorá by rozšírila kapacitu školy a rekonštrukcia jedálne. Projekt počítal aj so zvýšením energetickej hospodárnosti budovy školy. Namiesto stavebných prác sa ale aktivita utlmila, čo ohrozuje celkové dokončenie projektu.

Rozšírená škola v Rusovciach. Zdroj: Mestská časť Bratislava - Rusovce

Rozšírená škola v Rusovciach. Zdroj: Mestská časť Bratislava - Rusovce

Nové triedy, vďaka ktorým by sa zvýšila kapacita školy, mali byť otvorené už v nasledujúcom školskom roku. Aktuálne sa však projekt nadstavby a obnovy skomplikoval a nad jej dokončením visí otáznik. Dodávateľ prác nečakane odstúpil od zmluvy. Tento krok môže znamenať aj to, že Rusovce prídu o eurofondy.

K veci sa pre TASR vyjadril starosta mestskej Radovan Jenčík, podľa ktorého sú za komplikácie zodpovedné zle nastavené procesy zo strany bývalého vedenia: „Môže sa stať všetko, od korekcie až do výšky 100 percent zo strany MIRRI SR. A to z dôvodu zle nastavených procesov z minulosti. A na základe dodatku č. 3, ktorý nadobudol platnosť deň pred mojim nástupom do funkcie.“

Podľa Jenčíka spoločnosť PS Stavby, ktorá mala byť dodávateľom, najskôr prerušila práce na základe vymyslených dôvodov, čím vznikol niekoľkotýždňový sklz. Následne mala stavebná firma opäť svojvoľne a jednostranne odstúpiť od zmluvy. Stať sa tak malo asi v polovici júna, teda tesne pred dátumom ukončenia stavby. „Asi najväčším kameňom úrazu bolo, že neboli schopní dielo dokončiť včas podľa zmluvne dohodnutých podmienok,“ poznamenal Jenčík.

Starosta sa k situácii vyjadril aj na sociálnej sieti, kde uviedol, že zhotoviteľ nereagoval na výzvy na odovzdanie stavby a staveniska. Mestská časť tak musela odvŕtať zámky a vykonať tzv. stop stav, teda v akom štádiu rozpracovanosti bola stavba zanechaná. Celý priebeh mala podľa neho dozorovať a osvedčiť notárka.

Spoločnosť PS Stavby ale vidí situáciu inak. Podľa riaditeľa spoločnosti PS Stavby Miloša Milanoviča, ktorý sa vyjadril pre TASR, ich odstúpenie od zmluvy mrzí, ale iné riešenie nevideli. Podľa jeho slov „...objednávateľ podstatne a opakovane porušoval zmluvu o dielo". Mestská časť mala dostať upozornenie na odstúpenie od zmluvy už v januári a to kvôli nevyplateným faktúram za odvedené práce. Keďže k vyplateniu neprišlo ani počas nasledujúcich 5 mesiacov, stavebná firma odstúpila od zmluvy.

Podľa Milanoviča dodnes nemajú zaplatené okná a dvere v hodnote  100.000 eur, ktoré sú zabudované už od decembra 2022. Celkové nároky voči mestskej časti sa blížia k 600.000 eur. Objednávateľ podľa riaditeľa spoločnosti PS Stavby znemožnil riadnu realizáciu diela aj tým, že už vlani v decembri pozastavil práce zápisom z kontrolného dňa, rovnako tak aj zápisom do stavebného denníka v marci 2023. Nemal totiž k dispozícii realizačnú projektovú dokumentáciu, ktorú neodovzdal ani k dátumu odstúpenia dodávateľa. „Mnohým ďalším konaním a rovnako aj nekonaním nám znemožnil dielo riadne dokončiť," doplnil Milanovič.

Aktuálne je teda jasné len to, že Rusovce musia čo najskôr obstarať novú firmu, ktorá rekonštrukciu dokončí. „Podnikli sme všetky potrebné kroky na to, aby sme stavbu stihli dokončiť do konca roka 2023 a neprišli tak o spomínané eurofondy,“ hovorí Jenčík. 

 

V Bratislave prebieha vlna rozšírení a rekonštrukcií škôl, k najúspešnejším patrí projekt na Plickovej v Rači. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

Úspechy kompetentných samospráv

Dôkazom toho, že rekonštrukcia bratislavskej školy môže byť nielen úspešná, ale aj vysoko kvalitná, je obnova základnej školy na Plickovej ulici v mestskej časti Rača. Rekonštrukcia začala v lete 2021 a projekt vypracovala kancelária Pantograph, ktorá sa v poslednom období viac venuje aj školstvu.

Zámer bol financovaný z viacerých zdrojov - z úveru, ktorý si zobrala mestská časť, z eurofondov alebo grantu Ministerstva školstva. Celkový rozpočet dosiahol 5,6 milióna eur. V obnovenej škole je 25 tried a 10 špecializovaných učební pre 600 žiakov. Nachádza sa tu jedáleň, kuchyňa, jedna menšia telocvičňa, určená najmä na gymnastiku a jedna väčšia telocvičňa, ale aj tanečná sála.

Projekt je výnimočný aj tým, že rešpektuje aktuálne trendy vo vzdelávaní. Zvýšili sa požiadavky na vyššiu zážitkovosť výuky a podporu kreativity žiakov. Budova je plne bezbariérová a inkluzívna, vhodná aj pre žiakov s poruchou autistického spektra. Rekonštrukcia zvýšila udržateľnosť budovy a podporuje zadržiavanie vody. Zachovať a obnoviť sa podarilo dokonca aj mozaiku Kocúr z roku 1972 od Ivana Vychlopena, ktorý ju vytvoril v spolupráci s J. Slížom.

Dnes má už škola kolaudáciu za sebou a žiaci do nej nastúpia už v najbližšom školskom roku. Počas leta by ešte mali prebehnúť práce na realizácii vonkajšieho ihriska a športového areálu. Úplné dokončenie úprav v podobe výsadby sa očakáva na jar 2024.

V Rači vzniká aj iný unikátny projekt – materská škola na Kadnárovej ulici. Má ísť o jednopodlažnú drevostavba kruhového tvaru s priemerom približne 32 metrov, s vnútorným átriom a polointenzívnou zelenou strechou. Celková kapacita škôlky bude 88 detí. Ide teda o atraktívnu a vysoko udržateľnú budovu, za ktorej architektúrou aj v tomto prípade stojí architektonická kancelária Pantograph. Kolaudácia je naplánovaná na február 2024.

Mestská časť Rača dokazuje, že výstavba a rekonštrukcia školských zariadení je možná, pričom môže ísť o unikátne počiny. Nie je pritom jediná. V celej Bratislave sa aktuálne realizujú modernizácie škôl, spojené s ich rozširovaním. Okrem Rače pochádzajú najvýznamnejšie projekty z Ružinova, kde pribúdajú nové pavilóny - teda takmer úplne nové školy - na Ostredkovej a Medzilaboreckej. Aktívna je aj Záhorská Bystrica, ktorá dokončila nadstavbu bývalej školskej jedálne o nové triedy a pripravuje rekonštrukciu bývalej elektrotechnickej školy (Elektrovodu) na novú základnú školu. Pri oboch projektoch sa spojila - neprekvapivo - s Pantographom. 

Existujú tak samosprávy, kde čoskoro nastane zlepšenie v prípade kvality či kapacity existujúcich vzdelávacích zariadení. Nanešťastie, v prípade Rusoviec existuje vážne riziko, že sa projekt dokončí len horko-ťažko a bude mestskú časť stáť omnoho viac, ako očakávala. 

 

(TASR, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube