Author photoAndrej Sárközi 09.03.2023 19:12

Prvá výstavba školy po vyše polstoročí: V areáli ZŠ Ostredkova rastie ekologický pavilón

V mestskej časti Ružinov bola naposledy postavená nová škola pred vyše polstoročím. Odvtedy tu pribudlo viac ako 4-tisíc obyvateľov, desaťtisíc domov a bytov. Kapacity vzdelávacích inštitúcií sa však nezvyšovali, čo Ružinovu spôsobuje problémy s umiestňovaním detí najmä do prvých ročníkov základných škôl. Čoskoro sa to ale má zmeniť, na Základnej škole Ostredková totiž vzniká konštrukčne i materiálovo jedinečný pavilón.

Zdroj: Dúha, a.s., Martin Chren - starosta Ružinova

Zdroj: Dúha, a.s., Martin Chren - starosta Ružinova

Mestská časť Ružinov čelí podobne ako mnoho iných samospráv akútnemu nedostatku miest pre žiakov na svojich školách. Donedávna bola navyše perspektíva pomerne zlá, keďže chýbali finančné prostriedky na výstavbu alebo masívnejšiu rekonštrukciu zariadení. Situácia sa ale zmenila v septebri minulého roka, kedy Bratislavský samosprávny kraj (BSK) definitívne získal financie v rozsahu 63 miliónov eur z eurofondov. 

Peniaze budú slúžiť na navýšenie kapacít základných škôl, kde aktuálne chýba viac ako 9-tisíc miest. Jednou z bratislavských škôl, ktorá sa rozšíri o nový pavilón, bude základná škola na Ostredkovej ulici v Ružinove. Táto stavba má slúžiť deťom už budúci školský rok a škola sa vďaka nej rozšíri o sedem tried, dve odborné učebne, tri kabinety alebo šatne. Jej súčasťou bude aj samostatná vrátnica a nová telocvičňa pre 500 ľudí. Tento priestor bude slúžiť verejnosti na rôzne športové a tanečné podujatia. Zhotoviteľom stavby je spoločnosť DÚHA a.s.

Stavba začala vznikať počas zimných mesiacov, čo však pri tomto objekte nie je prekážkou. Pavilón je totiž postavený z ľahkej oceľovej konštrukcie Pinnacle. Ide o ekologický materiál, z ktorého je možné stavať objekty aj pri mínusových teplotách, snežení alebo daždi. „Materiál je pozinkovaný, je teda chránený voči poveternostným vplyvom,” vysvetľuje Marco Hochel, manažér pre montáž oceľových konštrukcií z firmy DÚHA a.s.

Galéria

  • Zdroj: Dúha, a.s.
  • Zdroj: Dúha, a.s.
  • Zdroj: Dúha, a.s.
  • Zdroj: Dúha, a.s.
  • Zdroj: Dúha, a.s.
  • Zdroj: Dúha, a.s.
  • Zdroj: Dúha, a.s.
  • Zdroj: Dúha, a.s.
  • Zdroj: Dúha, a.s.
  • Zdroj: Martin Chren - starosta Ružinova
  • Zdroj: Martin Chren - starosta Ružinova

Ako pokračuje zhotoviteľ, z tohto materiálu je taktiež možné stavať nemocnice, priemyselné stavby, administratívne budovy, obytné domy, ale aj rezidenčné bývanie. V prípade mestskej časti Ružinov však vzniká škola, ktorej výstavba prebieha pomerne rýchlo. „Z projektu sa vyrobia jednotlivé panely, ktoré sú orezané a pripravené na osadenie, nasleduje montážny tím, ktorý na základe schémy vyskladá celý objekt,” ozrejmuje proces výstavby Hochel. Podľa neho ide o skladačku, akési puzzle, ktoré sa na mieste stavby už len vykladajú. Systém je teda variabilný a môže sa meniť podľa požiadaviek.

Pavilón s telocvičňou i triedami vznikali súčasne a sú navzájom prepojené. „Spodné a vrchné poschodie nového pavilónu je identické, z chodby sa bude vchádzať do jednotlivých učební. Jeden priestor bude vyčlenený ako vykurovacia a technická miestnosť. Nachádzať sa tu budú aj hygienické zariadenia, pričom pavilón v telocvični bude obsahovať aj sprchy,” uvádza manažér pre montáž oceľových konštrukcií.

Aktuálne je stavba v procese hrubej konštrukcie, v telocvični sa pracuje na vonkajšom opláštení, ktoré sa v ďalších týždňoch presunie aj na zvyšok stavby. Konštrukcia bola postavená do dvoch mesiacov aktívnej montáže. „Po dokončení vonkajšieho opláštenia sa môže prejsť k vnútornému zatepľovaciemu systému. Následne nastúpi tím sadkrokartonistov, medzi tým budú spolupracovať elektrikári s vodármi, keďže tieto práce musia prebehnúť súčasne,” uvádza Marco Hochel. Podľa neho môžu všetky tieto tímy začať práce už o mesiac. Súčasťou pavilónu bude aj zelená strecha. 

 

Zdroj: Dúha, a.s.

Rýchly výrobný a montážny proces považuje zhotoviteľ za kľúčové znaky, ktorými je tento pavilón nevšedný. Oproti iným stavbám má ísť taktiež o stopercentne ekologický objekt, ktorý je odolný aj voči požiaru. Základná konštrukcia celej stavby je kovová a nehrozí jej poškodenie termitmi, ako je to pri drevostavbách. Nakoľko oceľ je plnohodnotne odolná voči plesniam, vo vnútri oceľovej konštrukcie nedochádza k tvorbe plesní ako napríklad pri drevených konštrukciách, ktoré následne spôsobujú mnohé komplikácie a zdravotné problémy.

Projekt má byť nadčasový aj v dôsledku použitia viacerých moderných technológií. Nachádzať sa tu budú solárne panely, tepelné čerpadlá či vnútorná rekuperácia vzduchu bez klimatizácií. Čerstvý vzduch tak budú mať zabezpečený aj alergici.

Z nového pavilónu vyjadrila v minulosti nadšenie aj riaditeľka ZŠ Ostredková Erika Drgoňová. „Ide o veľmi nadčasový projekt, ktorý tu bude stále. Aj vtedy, keď demografická krivka opäť klesne a bude menej detí. Vtedy tu môže vzniknúť priestor pre vytvorenie krúžkovej popoludňajšej činnosti, tréningy a mnohé ďalšie,” uviedla. Keď sa totiž škola na Ostredkoch otvorila, mala 25 kmeňových tried, odborné učebne a na doobedné a poobedné smeny chodilo až 800 žiakov. V súčasnosti je to 37 tried a 913 žiakov, no deti už nechodia na smeny. Všetky odborné učebne, kabinety a iné priestory sa totiž museli prerobiť na triedy, aby bolo možné kde vzdelávať.

 

Zdroj: Dúha, a.s.

Nový pavilón už čoskoro zlepší priestorové pomery. Deti sa budú mocť konečne vzdelávať v nových priestoroch stavby s dobrou ekologickou úrovňou, a nie v prerobených kabinetoch či iných miestnostiach. Martin Chren, starosta mestskej časti Ružinov, v druhej polovici minulého roka utvrdzoval verejnosť v tom, že škola by mala byť najmodernejšou v mestskej časti a jedna z najmodernejších v Hlavnom meste. Podľa Chrena ide zároveň v podstate o prvú výstavbu školy v Ružinove po 55 rokoch. 

Školy v Bratislave, ako i celom kraji, sú aktuálne svedkom dosiaľ nevídaného objemu investícií a zvyšovania kapacít. Aktivity už dlhodobo prebiehajú na základnej škole Plickova v Rači, kde je naplánované dokončenie obnovy budovy už v tomto roku. Ďalšie investície smerujú na rekonštrukciu ZŠ Kataríny Brúderovej do Vajnôr – škola získa nové triedy aj obnovený školský areál. Zmien za dva milióny eur sa dočkala ZŠ a MŠ v Záhorskej Bystrici, nový pavilón sa buduje aj na škole na Odborárskej v Novom Meste, ktorá získala finančnú podporu 3,6 milióna eur. Nové kapacity vznikajú aj na Základnej škole Cádrova na Kramároch - v susedstve budov od architekta Vladimíra Dedečka. 

Ide o pozitívne správy, no zvýšenie kvality školstva je aj napriek tejto iniciatíve či už zrealizovaným úpravám aj naďalej veľmi obmedzené. Jeho úroveň nezávisí len od kapacity a kvality budov. Potrebné sú hlbšie zmeny, vďaka ktorým výstavba novej školy nebude unikátom, metodika porovnávania a evalvovania zariadení nebude fantáziou na papieri a protesty učiteľov za vyššie platy sa stanú minulosťou. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube