Author photoAndrej Sárközi 13.09.2022 18:51

Dobré správy zo školstva: Rozšírením prejde ďalšia ružinovská škola

Mestská časť Ružinov čelí podobne ako mnoho iných samospráv akútnemu nedostatku miest pre žiakov na svojich školách. Donedávna bola navyše perspektíva dosť zlá, keďže chýbali finančné prostriedky na výstavbu alebo masívnejšiu rekonštrukciu zariadení. Teraz sa však situácia mení. Už za osem mesiacov by mal vzniknúť ďalší nový pavilón, ktorý Ružinovu pomôže riešiť kritický nedostatok kapacít.

Základná škola na Ostredkoch. Zdroj: Martin Chren - starosta Ružinova

Základná škola na Ostredkoch. Zdroj: Martin Chren - starosta Ružinova

Bratislavský samosprávny kraj získal financie v rozsahu 63 miliónov eur z eurofondov. Peniaze budú slúžiť na navýšenie kapacít základných škôl, kde aktuálne chýba viac ako 9-tisíc miest. Jednou z bratislavských škôl, ktorá sa rozšíri o nový pavilón, bude základná škola na Ostredkovej ulici v Ružinove.

Pevne verím, že na budúci školský rok od 1. septembra 2023 už deti z Ostredkov budú chodiť do tejto úplne novej školy, ktorá by, mimochodom, mala byť najmodernejšia u nás v Ružinove a pravdepodobne aj v Bratislave," uviedol starosta Martin Chren. Nový pavilón začne slúžiť deťom už budúci školský rok, existujúca škola sa rozšíri o sedem tried, dve odborné učebne, tri kabinety, šatne a súčasťou bude aj samostatná vrátnica a nová telocvičňa. Tento priestor bude slúžiť verejnosti na rôzne športové a tanečné podujatia. 

V minulosti, keď sa škola otvorila, mala 25 kmeňových tried, odborné učebne a na doobedné a poobedné smeny chodilo 800 žiakov. V súčasnosti je to 37 tried a 913 žiakov, no deti už nechodia na smeny. Všetky odborné učebne, kabinety a iné priestory sa totiž prerobili na triedy, aby bolo možné kde vzdelávať. „Myslím si, že deti si zaslúžia moderné priestory, či telocvičňu. Teším sa, že môj sen učiť v novovybudovanej škole sa stal skutočnosťou. Ide o veľmi nadčasový projekt, ktorý tu bude stále. Aj vtedy, keď demografická krivka opäť klesne a bude menej detí. Vtedy tu môže vzniknúť priestor pre vytvorenie krúžkovej popoludňajšej činnosti, tréningy a mnohé ďalšie,” doplnila riaditeľka ZŠ Ostredková Erika Drgoňová.

Pri projektovaní sa použili všetky dostupné najmodernejšie technológie – solárne panely, tepelné čerpadlá či vnútorná rekuperácia vzduchu bez klimatizácií. Čerstvý vzduch tak budú mať zabezpečený aj alergici.

Starosta Ružinova tiež pripomenul, že pred dvomi rokmi získali do prenájmu budovu v areáli gymnázia Ladislava Novomeského. Okrem toho sa pracuje na novom školskom pavilóne na Štrkovci. „Máme takmer hotovú základnú školu, ktorú sme začali stavať minulý rok na Medzilaboreckej ulici. Tá bola stavaná inou technológiou," doplnil Chren. 

Poslednú školu v Ružinove postavili pred 55 rokmi. Odvtedy v tejto mestskej časti pribudlo vyše 4-tisíc obyvateľov a desaťtisíc domov a bytov. Kapacity základných škôl sa však nezvyšovali, preto Ružinov, podobne ako iné mestské časti, má veľký problém s hľadaním miest pre žiakov do prvých ročníkov. 

 

Vizualizácia telocvične v novom pavilóne na Ostredkoch. Zdroj: Martin Chren - starosta Ružinova

 

Ako uviedol predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba, kraj na seba prevzal úlohu lobistu za finančné prostriedky v Bruseli. V prvom kole sa bude realizovať 26 školských projektov na území Bratislavského kraja a vďaka získaným financiám vznikne viac ako 4-tisíc nových miest.

„Napríklad tu na ZŠ Ostredková sme tento rok prijali 100 detí len zo spádovej časti Ostredkov. Polovicu z nich by sme nedokázali prijať, keby nám Bratislavská župa nepomohla a neposkytla dve triedy na susednej strednej škole. Preto je pre nás nevyhnutné dostavovať základné školy a rozširovať kapacitu. V minulosti to nebolo možné,” priblížil starosta mestskej časti Ružinov Martin Chren. Podľa neho trvalo štyri roky presvedčiť Brusel, že Bratislava so svojim zázemím je bohatá len na papieri.

Nejde tak o jediné bratislavské školy, ktoré sa dočkajú radikálnej premeny. Aktuálne prebieha rekonštrukcia na základnej škole Plickova v Rači. Nakoľko má táto mestská časť problém s kapacitami v existujúcich školách, vznikla iniciatíva zrekonštruovať a zmodernizovať objekt, ktorý prestal byť pre svoj zlý stav využívaný už v roku 2007. Rekonštrukciu zastrešuje architektonický ateliér Pantograph a dokončenie sa plánuje v roku 2023. Ďalšie investície smerujú na rekonštrukciu ZŠ Kataríny Brúderovej do Vajnôr – škola získa nové triedy aj školský areál. Zmien za dva milióny eur sa dočká ZŠ a MŠ v Záhorskej Bystrici, ktorú skvalitňuje miestna samospráva už niekoľko rokov. 

 

Základná škola na Plickovej bude zrekonštruovaná na vysokej úrovni. Zdroj: Mestská časť Bratislava - Rača.

Nový pavilón plánuje vybudovať aj škola na Odborárskej v Novom Meste, ktorá získala finančnú podporu 3,6 milióna eur. Na Cádrovej ulici sa má opraviť jedáleň s kuchyňou, ktorú navyše nadstavia. Zmeny očakáva aj základná škola Ivana Bukovčana v Devínskej Novej Vsi, nadstavba pribudne na Dubovej v Starom Meste a Rusovce zainvestujú do základnej i materskej školy na Vývojovej. Nadstavbu a prístavbu získa škola na Malokarpatskom námestí v Lamači. 

Zmeny sú naplánované aj na školách v kraji. Rozrásť sa má najväčšia škola na Slovensku v Stupave, druhý stupeň tried dostane škola v Limbachu a v Lozorne vznikne nový pavilón. Rozvojom prejde aj základná škola v Častej. Podpory sa dočkajú aj školy v Chorvátskom Grobe, Slovenskom Grobe alebo Dunajskej Lužnej, ktoré sú najviac postihnuté suburbanizáciou.

Školy v Bratislave, ako i celom kraji, sú aktuálne svedkom dosiaľ nevídaného objemu investícií a zvyšovania kapacít. Zlepšenie školstva je však i naďalej veľmi obmedzené, keďže jeho úroveň nezávisí len od kapacity a kvality budov. Potrebné sú hlbšie zmeny, vďaka ktorým výstavba novej školy nebude unikátom, metodika porovnávania a evalvovania zariadení nebude fantáziou na papieri a protesty učiteľov za vyššie platy sa stanú minulosťou. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Martin Chren - starosta Ružinova
  • Zdroj: Martin Chren - starosta Ružinova
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube