Author photoAdrian Gubčo 06.07.2023 19:00

Pokroková škôlka rastie ako z vody. Rača nastavuje nový štandard vo vzdelávacej architektúre

V mestskej časti Rača bola prednedávnom oficiálne dokončená a skolaudovaná rekonštrukcia základnej školy na Plickovej ulici. V kontexte podobných projektov v Bratislave ide o výnimočnú realizáciu, čo je dané jej rozsahom aj dôrazom na kvalitu. Nejde však o jediný unikátny projekt, ktorý v Rači v tomto smere vzniká.

Zdroj: Michal Drotován - starosta mestskej časti Bratislava - Rača, Nino Belovič / YIM.BA

Zdroj: Michal Drotován - starosta mestskej časti Bratislava - Rača, Nino Belovič / YIM.BA

Mestská časť patrí k rozvíjajúcim sa štvrtiam, čo vyvoláva tlak na zabezpečenie dostatku miest vo vzdelávacích zariadeniach. Netýka sa to len základných škôl, ale aj materských. Situáciu navyše sťažuje legislatívna povinnosť zabezpečiť dostatok miest pre predškolskú výchovu, s čím sa musí vyrovnať väčšina bratislavských samospráv.

Rača preto využila všetky dostupné možnosti, aby zväčšila počet miest pre deti. Rekonštrukciou prešla schátraná budova na Novohorskej ulici, kde vzniklo miesto pre 88 detí. V aktuálne dokončovanom projekte Rínok Rača od spoločnosti Bencont zas vznikne menšia materská škola, ktorá bude alokovaným pracoviskom Materskej školy Barónky. Určená bude pre 44 detí. V príprave sú aj ďalšie zariadenia na Tbiliskej alebo na Dopravnej.

Najambicióznejším je však projekt na Kadnárovej. Už v roku 2018 pristúpila mestská časť k odkúpeniu opustenej budovy niekdajšej vinárne Tramín. Po preverení možností sa rozhodla objekt odstrániť a nahradiť novostavbou škôlky.

Galéria

  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  •  Zdroj: Michal Drotován

Má ísť o pomerne výnimočný objekt. Na Kadnárovej dnes už vzniká atraktívna jednopodlažná drevostavba kruhového tvaru s priemerom približne 32 metrov, s vnútorným átriom a polointenzívnou zelenou strechou. Z konštrukčného hľadiska pôjde o stĺpikový vertikálny nosný systém v kombinácii s lepenými lamelovými nosníkmi a CLT panelmi. Fasáda v átriu bude plne presklená. Vonkajšia fasáda bude tvorená metalickým obkladom z perforovaného trapézového plechu s oknami rôznych tvarov, veľkostí a polôh. Celková kapacita škôlky bude 88 detí.

Projekt je v mnohých ohľadoch blízky rekonštrukcii školy na Plickovej. V oboch prípadoch stojí za architektúrou renomovaná kancelária Pantograph, zhotoviteľom je zas Kami Profit. Ten vyhral vo verejnom obstarávaní, pričom celková hodnota zákazky je 2,174 miliónov eur aj s DPH. Realizácia bude trvať približne 10 mesiacov (pričom sa začala v máji), kolaudácia je naplánovaná na február 2024.

Stavba napreduje skutočne veľmi rýchlo a už dnes je viditeľná podstatná časť konštrukcie. Podľa starostu budú nasledovať práce na rozvodoch, obkladoch a podlahe. Pravdepodobne v septembri budúceho roka tak deti (a ich rodičia) získajú novú modernú materskú školu. Pre kvalitu života v mestskej časti pôjde o ďalší pozitívny bod, keďže všetky deti by mali mať garantované miesto v miestnych škôlkach. Naostatok, vedenie Rače dodáva, že pokiaľ by sa s ohľadom na demografický vývoj v budúcnosti znížil dopyt po miestach v materskej škole, budova je ľahko adaptovateľná na iné funkcie, napríklad stacionár pre seniorov.

Napriek unikátnemu a vysoko udržateľnému projektu, ktorý je navyše prvou novostavbou, vybudovanou miestnou samosprávou od konca minulého režimu, nadšení neboli všetci. Ku vzniku materskej školy viedla dlhá cesta, narušená odporom časti miestnych obyvateľov. Kritikom sa nepozdávalo zhoršenie možností parkovania alebo nový dopravný režim. Výstavbu to citeľne oddialilo.

Našťastie ju to ale nezastavilo. Račianska samospráva tak ukazuje nový štandard materských škôl, ktoré by mali byť základom kvalitného vzdelávania. Podľa niektorých odborníkov to so slovenskými (aj bratislavskými) materskými školami vôbec nie je tragické, čo sa týka úrovne starostlivosti či predávania nových informácií. Dá sa ale pravdepodobne zhodnúť na tom, že fyzický stav viacerých zariadení nie je ideálny alebo dostatočný. Ak rovnako platí, že škôlky sú pre formovanie človeka v podstate najdôležitejšie, mali by byť predmetom zvýšenej pozornosti – napríklad takej, ako vidno v mestskej časti Rača.

 

Fotografie z 3.7.2023. 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube