Author photoAndrej Sárközi 22.02.2023 17:46

O krok bližšie: Inovatívna škôlka v Rači postupuje, nezastavil ju odpor susedov ani narušené verejné financie

Problémy s umiestňovaním detí do škôlok pre nedostatok kapacít pomôže mestskej časti Rača vyriešiť projekt drevostavby s neobyčajnou architektúrou. Novú materskú školu sa podarilo povoliť po dlhotrvajúcom odpore lokálnych NIMBYs. Dnes má zámer opäť o niečo svetlejšiu budúcnosť. Informoval o tom starosta mestskej časti Michal Drotován.

Materská škola Tramín. Zdroj: Michal Drotován

Materská škola Tramín. Zdroj: Michal Drotován

Vízia projektu novej škôlky vznikla pred piatimi rokmi, kedy mestská časť Rača odkúpila budovu bývalej vinárne Tramín na Kadnárovej ulici. V roku 2019 došlo k vysporiadaniu pozemkov a vypracovala sa overovacia analýza stavby pre umiestnenie škôlky, ktorú si objednala mestská časť. Architektmi z kancelárie Pantograph bolo odporučené postaviť úplne nový objekt. 

Zámer sa však potýkal s vlnou odporu zo strany niektorých miestnych obyvateľov. Ľudia z vedľajších bytoviek Kadnárova 63-67 vo svojich námietkach požadovali rozšírenie územia tak, aby tam opäť bola obojsmerná asfaltová komunikácia a parkovisko. Rovnako chceli zachovať parkovanie aj cestu medzi bytovým domom a škôlkou Tramín. Zverejnené námietky v dokumentácii mali byť podľa obyvateľov natoľko závažné, že požadovali zamietnutie žiadosti o stavebné povolenie. 

Pre tieto námietky nebolo možné začať stavať škôlku v roku 2021 ani len z teoretického hľadiska, ako tvrdil v statuse na sociálnej sieti Michal Drotován. Podľa neho mestská časť zapracovala do zámeru všetky pripomienky, ktoré bolo možné priestorovo zapracovať. Starosta rovnako podotkol, že od občanov hrozila možnosť podania podnetu na prokuratúru. „Ak dosiahnu obštrukciami zrušenie územného rozhodnutia a úplne nové konanie, tak stratíme ďalších 9-12 mesiacov,” uviedol pred dvomi rokmi Michal Drotován. Bližšie sa k tejto kauze vyjadril aj v lete minulého roka prostredníctvom oficiálnej internetovej stránky

Okresný súd podľa starostu nakoniec v januári tohto roka pôvodné stavebné povolenie skutočne zrušil a vrátil na nové konanie. Paradoxne sa tak nestalo pre námietky občanov, ale na základe bodov, ktoré účastníci konania ani nenamietali (chýbajúci súhlas Račianskej teplárenskej, neuvedené parcely garáží a pod.).

Po mnohých strastiach zaznamenal projekt výraznejší pokrok až v októbri roku 2022. Okresný úrad potvrdil stavebné povolenie na materskú školu Kadnárova/Tramín. Starosta vtedy oznámil, že v najbližších dňoch začnú prípravy na verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby. Následne prebehne súťaž a výstavba. „Keďže ide o drevostavbu, tak vieme danú stavbu postaviť tak, že sa bude otvárať škôlka pre deti už na jeseň 2023,” ozrejmil Michal Drotován. Ako ďalej vysvetlil, pre rýchlosť stavby by sa nemusela riešiť prístavba na ZŠ Tbiliská. „Vytvorením 4 tried MŠ by bol na dlhé obdobie problém s miestami v Rači vyriešený,” vysvetlil. 

Situácia. Zdroj: Michal Drotován

S projektom sa podľa Michala Drotována trápili dlhé mesiace, počas ktorých pracovali na tom, aby získali na realizáciu aj mimorozpočtové zdroje. To sa im aktuálne podarilo. „Poslankyne a poslanci miestneho zastupiteľstva Rača jednohlasne schválili úver 1,5 milióna eur na jej realizáciu (náklady budú vo výške cca 2,2 milióna eur - zvyšok bude platený z poplatku za rozvoj),” uviedol Michal Drotován na sociálnej sieti. Rovnako potvrdil aj ďalšiu novinku: „Otvorenie škôlky je naplánované na september 2024.” 

Je na škodu, že v tomto prípade nevynikla výnimočnosť projektu, ale prieťahy a kauzy medzi jednotlivými stranami. Drevostavba materskej školy kruhového charakteru sa v Bratislave nestavia každý deň. Nová flexibilná a ekologická budova zvýši kvalitu života v lokalite, čo ocenia najmä rodičia s deťmi. Tí teraz musia čakať na novú škôlku minimálne o rok dlhšie. Stalo sa to práve v období, kedy hlavné mesto zápasí s obrovským nedostatkom kapacít pre deti v materských, ale aj základných a stredných školách.  

Z tohto dôvodu sa na "hasenie" problému nezriedka používali rýchle riešenia v podobe kontajnerových tried. Výstavba materských škôl na danej architektonickej úrovni zo strany verejného sektora bola v Bratislave až donedávna na úrovni sci-fi. V podstate to ale platí aj naďalej. Projekt v Rači ostáva skôr výnimkou. 

Cesta k lepšej Bratislave tak začína už v jej materských školách. Deti potrebujú kvalitné a podnetné prostredie, ktoré ich naučí lepšie interagovať na okolitý svet, rozvíjať sociálne zručnosti a hľadať svoj talent. Ten ich potom môže definovať po zvyšok života. Samosprávy by mali pri vytváraní nových kapacít myslieť nielen na naplnenie čísiel a splnenie noriem, ale aj na pridanú hodnotu z lepšieho návrhu. V tomto prípade sa ale zdá, že sa to podarí - aj vďaka vytrvalosti mestskej časti a originálnosti návrhu od architektonickej kancelárie Pantograph.

Budúce miestne rozpočty, ako aj lobing vo vzťahu k príspevkom zo štátneho rozpočtu, by mali vo väčšej miere reflektovať úlohu samospráv v rozvoji budúcich generácií obyvateľstva. Na druhej strane, ukazuje sa, že ani dostatok financií nemusí stačiť. Projekty, čo a ako kvalitné, môžu brzdiť miestni obyvatelia, mysliac si, že majú v rukách argumenty. Skvalitňovanie miest a obcí tak nie je len o peniazoch, ale aj o odvahe. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Michal Drotován
  • Situácia. Zdroj: Michal Drotován

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube