Author photoAndrej Sárközi 22.10.2022 14:27

NIMBYs konečne prehrali. V Rači vznikne výnimočná škôlka

Mestská časť Rača získa novú materskú školu. Nakoľko majú bratislavské mestské časti problémy s umiestňovaním detí do škôlok pre nedostatok kapacít, nová a predovšetkým moderná škôlka bude pre Raču mimoriadnym benefitom. Povoliť sa ju podarilo po dlhotrvajúcom odpore lokálnych NIMBYs.

Materská škola Tramín. Zdroj: Michal Drotován

Materská škola Tramín. Zdroj: Michal Drotován

Celková vízia vznikla ešte v roku 2018, kedy mestská časť odkúpila budovu bývalej vinárne Tramín na Kadnárovej ulici. O rok neskôr došlo k vysporiadaniu pozemkov a Rača si dala vypracovať overovaciu analýzu stavby pre umiestnenie škôlky. Architekti z kancelárie Pantograph však odporučili postaviť novostavbu. 

Voči projektu sa však zdvihla vlna odporu od niekoľkých obyvateľov z vedľajšej bytovky Kadnárova 63-67. V námietkach ľudia požadovali napríklad zachovať parkovanie aj obojsmernú komunikáciu medzi bytovým domom a škôlkou Tramín alebo rozšírenie územia tak, aby tam opäť bola obojsmerná asfaltová komunikácia a parkovisko.

Ako informoval starosta Rače Michal Drotován vo svojom stanovisku ešte v minulom roku, pre námietky nebolo možné začať stavať škôlku v roku 2021 ani len z teoretického hľadiska. „Mestská časť Bratislava-Rača zapracovala do zámeru všetky pripomienky, ktoré bolo možné priestorovo zapracovať a umožnia realizáciu škôlky so 4 triedami pre 88 detí podľa príslušných noriem,” uviedol vtedy na sociálnej sieti.  

Z vlaňajšieho stanoviska je rovnako jasné, že podľa starostu nebolo možné postaviť škôlku pri akceptovaní všetkých námietok účastníkov konania. Bližšie sa k tejto kauze vyjadril aj v lete tohto roka prostredníctvom jeho oficiálnej internetovej stránky

Materská škola Tramín. Zdroj: Michal Drotován


Okresný súd podľa starostu nakoniec v januári tohto roka pôvodné stavebné povolenie skutočne zrušil a vrátil na nové konanie. Paradoxne sa tak nestalo pre námietky občanov, ale na základe bodov, ktoré účastníci konania ani nenamietali (chýbajúci súhlas Račianskej teplárenskej, neuvedené parcely garáží a pod.).

Dnes je už všetko inak. Z vyjadrenia Michala Drotovaná na sociálnej sieti je zrejmé, že škôlka sa pohla dopredu – okresný úrad potvrdil stavebné povolenie na materskú školu Kadnárova/Tramín. „Znamená to, že v najbližších dňoch začneme prípravy na verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby, následne prebehne súťaž a výstavba,” povedal starosta Rače.

„Keďže ide o drevostavbu, tak vieme danú stavbu postaviť tak, že sa bude otvárať škôlka pre deti už na jeseň 2023,” ozrejmil Michal Drotován. Ako ďalej vysvetlil, pre rýchlosť stavby by sa nemusela riešiť prístavba na ZŠ Tbiliská. „Vytvorením 4 tried MŠ by bol na dlhé obdobie problém s miestami v Rači vyriešený,” uviedol. 

S projektom sa podľa starostu trápili dlhé mesiace, aktuálne pracujú na tom, aby získali na tento projekt aj mimorozpočtové zdroje. „Keď sa projekt zrealizuje a postaví, bude to prvá kompletná novostavba obce za posledných 30 rokov,” uzavrel Michal Drotován. 

Bohužiaľ, v tomto prípade tak nevynikla výnimočnosť projektu, ale prieťahy a kauzy medzi jednotlivými stranami. Je to veľká škoda, nakoľko drevostavba materskej školy kruhového charakteru sa v Bratislave nestavia každý deň. Nová flexibilná a ekologická budova prinesie do lokality nové hodnoty, ktorý ocenia najmä rodičia so svojimi deťmi. Bohužiaľ, pre nepochopiteľný odpor verejnosti musia na škôlku čakať minimálne o rok dlhšie. 

Ide o príklad situácie, kedy majú prehnané námietky voči rozvoju na mesto a jeho obyvateľov priam zhubný vplyv. Dôležitá funkcia a kvalitná architektúra od renomovanej kancelárie tak bola pre námietky obyvateľov pozdržaná. Stalo sa to práve v období, kedy hlavné mesto zápasí s obrovskými nedostatkami kapacít pre žiakov jednotlivých vzdelávacích inštitúcií. 

Treba dúfať, že materská škola s neobyčajnou architektúrou a konštrukčno-materiálovým riešením v podobe drevostavby, zapadajúca do prostredia Kadnárovej, vznikne už v budúcom roku. Kapacita pre vyše 80 detí je pomocou, ktorú nedostávajú preťažené mestské časti len tak. V tomto prípade za tým stojí vytrvalosť samosprávy a originálnosť návrhu od architektonickej kancelárie Pantograph. Jej projekt ekologickej a presvetlenej škôlky zodpovedá nárokom 21. storočia.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Materská škola Tramín. Zdroj: Michal Drotován
  • Materská škola Tramín. Zdroj: Michal Drotován

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube