Author photoSimona Schreinerová 26.01.2024 11:53

Dielo, aké nemá v Bratislave obdoby. V Rači sa dokončuje výnimočná škôlka, pozrite sa dovnútra

Unikátna materská škola Tramín na Kadnárovej ulici v mestskej časti Rača bude čoskoro dokončená. Atraktívna drevostavba by mala otvoriť svoje brány už tento september. Po rekonštrukcii základnej školy na Plickovej ide o ďalší vydarený projekt, ktorým Rača prispeje k zvýšeniu kvality života miestnych obyvateľov.

Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Rača, rovnako ako mnohé iné mestské časti, trpela nedostatkom miest v materských školách. Nárast populácie viedol k tlaku na existujúce zariadenia a potrebe rozšírenia kapacít. Samospráva sa preto podujala k rekonštrukcii existujúcich škôlok, spolupráci s developermi pri zriaďovaní nových priestorov, ale aj ku kroku v Bratislave netypickému - výstavbe úplne nového zariadenia. 

Pre tento účel vytypovala nefunkčný objekt bývalej vinárne Tramín na Kadnárovej ulici. Po určitých komplikáciách sa výstavba rozbehla v prvej polovici minulého roka. Dnes už práce finišujú, pričom odovzdávanie je naplánované na koniec januára.

Redakcii YIM.BA sa túto výnimočnú stavbu podarilo exkluzívne navštíviť 18. januára, keď prebehol aj jeden z posledných kontrolných dní. Aktuálne je už interiér v podstate dokončený a čaká na posledné detaily a zariadenie. Po odovzdaní stavby zhotoviteľom budú nasledovať práce v exteriéri, terénne a sadové úpravy, osadenie hracích prvkov či realizácia oplotenia.

Galéria

  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Jednopodlažná drevostavba kruhového tvaru s priemerom približne 32 metrov má vnútorné átrium a polointenzívnu zelenú strechu. Z konštrukčného hľadiska ide o stĺpikový vertikálny nosný systém v kombinácii s lepenými lamelovými nosníkmi a CLT panelmi. Fasáda v átriu je plne presklená. Vonkajšiu fasádu tvorí metalický obklad z perforovaného trapézového plechu s oknami rôznych tvarov, veľkostí a polôh.

Štyri samostatné triedy by mali privítať celkovo 88 detí. Príjemný a moderný interiér podčiarkujú detaily, ako je podsvietenie veľkých okien v tvare A či farebné rolety. Pri hlavnom vchode bude šatňa so skrinkami pre deti.

V objekte sú dve sociálne zariadenia, pričom jedno z nich je prispôsobené potrebám detí so sťaženými možnosťami pohybu. V škôlke je okrem jedálne aj priestor na výdaj jedla, ktoré bude do zariadenia dovážané. Na tento účel bude slúžiť samostatný vchod. Nechýba ani miestnosť pre upratovanie a priestory pre ostatných zamestnancov, teda najmä pedagógov.

Pôvodne bola kolaudácia naplánovaná na február 2024, avšak aktuálne je posunutá na jar, pravdepodobne na apríl. Po kolaudácii sa budú riešiť formálne záležitosti, aby bolo na nový školský rok všetko pripravené. Za architektúrou stojí renomovaná kancelária Pantograph, zhotoviteľom je Kami Profit. Ten vyhral vo verejnom obstarávaní, pričom celková hodnota zákazky je 2,174 miliónov eur aj s DPH. 

Pre kvalitu života v mestskej časti je dokončenie zariadenia zásadná správa, keďže všetky račianske deti by mali mať zaručené miesto v miestnych škôlkach. Samospráva pritom myslí aj na budúci demografický vývoj. Pokiaľ by sa znížil dopyt po miestach v materskej škole, objekt sa dá ľahko prispôsobiť pre iné funkcie, napríklad stacionár pre seniorov.

 

Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

Škôlka sa začala rysovať už v roku 2018, keď pristúpila mestská časť k odkúpeniu vinárne Tramín. V roku 2019 došlo k vysporiadaniu pozemkov a vypracovala sa overovacia analýza stavby pre umiestnenie materskej školy, ktorú si objednala mestská časť.

Zámer sa však stretol s odporom zo strany niektorých miestnych. Obyvatelia vedľajších bytoviek Kadnárova 63-67 vo svojich námietkach požadovali rozšírenie územia tak, aby tam opäť vznikla obojsmerná asfaltová komunikácia a parkovisko. Rovnako požadovali aj zachovanie parkovania a cestu medzi bytovým domom a škôlkou. Námietky pritom považovali za natoľko závažné, že žiadali zamietnutie žiadosti o stavebné povolenie.

Odpor časti obyvateľov napokon výstavbu škôlky nezmaril a prišlo „len“ k jej oneskoreniu. Pôvodne uvažovaný termín spustenia prác v roku 2021 nebolo možné dodržať. Ako v tom čase uviedol Michal Drotován, starosta mestskej časti Bratislava - Rača, pri akceptovaní všetkých podmienok by nebolo možné škôlku realizovať. Mestská časť však do zámeru zapracovala všetky pripomienky, ktoré bolo možné priestorovo zapracovať a umožnili výstavbu škôlky podľa príslušných noriem.

 

Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

Pri vytváraní nových kapacít by samosprávy mali brať do úvahy nielen normy, ale aj pridanú hodnotu kvalitného dizajnu. V tomto prípade sa to podarilo vďaka vytrvalosti mestskej časti. Samozrejme k tomu výraznou mierou prispel aj originálny návrh architektonickej kancelárie Pantograph, ktorá sa postarala aj o návrh rekonštrukcie základnej školy na Plickovej ulici.

Obnova budovy bola dokončená minulé leto. Aj v tomto prípade ide na bratislavské pomery o skutočne výnimočný projekt. Mestská časť si na zámer zobrala úver, časť financií získala z eurofondov alebo grantu Ministerstva školstva SR. Celkový rozpočet dosiahol 5,6 milióna eur.

Obnovená škola obsahuje 25 tried a 10 špecializovaných učební pre 600 žiakov. Nachádza sa tu jedáleň, kuchyňa, jedna menšia telocvičňa, určená najmä na gymnastiku, a jedna väčšia telocvičňa, ale aj tanečná sála. Budova je plne bezbariérová a inkluzívna, pričom študovať tu môžu aj žiaci s poruchou autistického spektra. Rekonštrukcia zvýšila udržateľnosť budovy a podporuje zadržiavanie vody, zachovať a obnoviť sa podarilo mozaiku Kocúr z roku 1972 od Ivana Vychlopena, ktorý ju vytvoril v spolupráci s J. Slížom. Aktuálne sa dokončuje školský dvor. 

Pokiaľ ide o materské aj základné školy, je dôležité poskytnúť deťom kvalitné a stimulujúce prostredie. To im pomôže lepšie rozvíjať sociálne zručnosti a objavovať vlastný talent, ktorý môže neskôr formovať ich ďalší život. Rači sa to pri týchto dvoch projektoch jednoznačne vydarilo. Najmä v prípade materskej školy vzniklo výnimočné dielo, ktoré je unikátne v bratislavskom a až na malé výnimky aj v celoslovenskom kontexte. 

 

Fotografie z 18.1.2024. 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube