Author photoSimona Schreinerová 06.02.2024 18:26

Kvalitná architektúra a dôraz na ekológiu. Staré Mesto dostane špičkovú škôlku, nahradí existujúcu

V uplynulých týždňoch bola v Rači dokončená výstavba materskej školy, ktorá oprávnene pritiahla pozornosť verejnosti. Okrem mimoriadnej architektonickej úrovne a vysoko ekologického konceptu ide aj o ojedinelý príklad úplne novej budovy verejnej škôlky. Teraz sa zdá, že projekt nebude unikátom - Staré Mesto totiž pripravuje vlastnú materskú školu, ktorá nahradí staršie zariadenie. 

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto / RB Architects

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto / RB Architects

Nové kapacity v modernom zariadení

Materskú školu na Myjavskej ulici získala mestská časť Bratislava – Staré Mesto do správy v roku 2016. Už v tom období bol jej stav havarijný, ale samospráva sa snažila stavbu zastabilizovať. Výstavba nového objektu sa ukazovala ako nevyhnutná. 

Poslanci a poslankyne miestneho zastupiteľstva schválili návrh všeobecne záväzného opatrenia o zrušení súčasnej MŠ Myjavská spolu s výdajnou školskou jedálňou. Stará škôlka na Myjavskej teda načas zavrie svoje brány. Koncom školského roka 2023/2024 vyprevadí posledné deti, ktoré budú ako kompaktný kolektív umiestnené do materskej školy v blízkosti Myjavskej.

„Presun kolektívu ako celku považujeme za mimoriadne dôležitý pre komfort a sociálne vzťahy detí. V tomto školskom roku je v prevádzke len 1 trieda, ktorú navštevuje 20 detí. Z tohto počtu si plní povinné predprimárne vzdelávanie 10 detí,” hovorí starosta Starého Mesta Matej Vagač. Búracie práce sú nateraz naplánované na jeseň 2024, podmienkou je získanie stavebného povolenia a financií z plánu obnovy. 

Samospráva sa rozhodla konať aj na základe posudku k dočasnej sanácii budovy, ktorý vyprší v roku 2024. S výstavbou novej škôlky tak nemožno ďalej otáľať a Staré Mesto chce projekt naplno rozbehnúť. V súčasnosti už má pripravený projekt na búracie povolenie, v priebehu februára 2024 zažiada o vydanie stavebného povolenia.

Galéria

  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto / RB Architects
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto / RB Architects
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto / RB Architects

Financie na novú modernú škôlku chce Staré Mesto čerpať z plánu obnovy, prípadne iných externých zdrojov s vlastným dofinancovaním. V prípade, že bude mestská časť úspešným žiadateľom, môžu sa deti i rodičia tešiť na novú ekologickú škôlku.

Nová materská škola na Myjavskej má byť moderná, presvetlená a v prepojení s prírodou. Mestskej časti výrazne pomôže s kapacitami predškolských zariadení, nakoľko by mala prijať až 110 detí. Projekt počíta s veľkorysým zeleným dvorom, viacerými herňami aj parkovacími miestami nielen pre rodičov, ale aj pre zamestnancov. 

Autorom architektonickej štúdie a návrhu je architekt René Baranyai. „Základnou filozofiou návrhu bolo priniesť do Starého Mesta modernú škôlku, ktorá by bola hodná udržateľnej architektúry 21. storočia," popisuje. „Inšpiráciou nám boli rôzne škôlky – hlavne zo zahraničia, kde ide v prvom rade o funkčnosť, kvalitné materiály a zároveň vytvorenie príjemného prostredia a to nielen v interiéri ale aj v exteriéri. Ich prepájaním vzniká priestor, v ktorom sa deti cítia dobre a bezpečne. Bezkolízne priestory pomôžu k lepšej orientácii v priestore.” 

Návrh kladie veľký dôraz aj na exteriérové priestory, ktoré budú pocitovo oddelené na časť pre mladších a starších škôlkarov. Súčasťou bude posedenie - exteriérová trieda, kde sa budú deti priamo učiť vonku, spoznávať prírodu. „Pribudnú záhony s rôznymi druhmi ovocia, kvetov, hmyzie domčeky, búdky pre vtáčiky a podobne. Samozrejme nebudú chýbať ani tradičné plochy pre loptové hry, preliezky, hojdačky…” opisuje zámer prepojenia s prírodou starosta Matej Vagač.

„Pre deti sme navrhli jedáleň orientovanú do zelene a parku s terasou. Tá by bola využívaná aj pre stravovanie detí v prípade pekného počasia,” dopĺňa architekt. Nové riešenie škôlky počíta aj s dvoma vstupmi do areálu - jeden z Myjavskej ako hlavný a bezbariérový a druhý z Mudroňovej, aby mali rodičia možnosť ísť odprevadiť školáka do ZŠ Mudroňova a zároveň odviedli dieťa do škôlky najkratšou trasou.

V priebehu minulého roka sa v Starom Meste podarilo zlepšiť viacero školských zariadení vrátane ZŠ Milana Hodžu na Podjavorinskej ulici. Na jeseň pribudli v okolí školy športové plochy, ktoré umožňujú lepšie využívať exteriér aj na výučbu. Na ploche 580 m2 vznikli tri variabilné športoviská – volejbalové, hádzanárske a futbalové ihrisko. Najintenzívnejšie sa tieto športy vyučujú v rámci hodín telesnej výchovy na prvom stupni. 

Minulé leto sa zrekonštruovali aj všetky hygienické zariadenia na ZŠ Hlboká cesta, pokračovali stavebné práce na nadstavbe a školskom dvore ZŠ Dubová a vytvorila sa nová trieda a učebňa na ZŠ Vazovova.

 

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Staré Mesto / RB Architects

 

Investujú viaceré samosprávy

Nové projekty v oblasti vzdelávania sa realizujú aj v iných mestských častiach. Rekonštrukcia základnej školy na Plickovej ulici v Rači je na bratislavské pomery unikátna v najlepšom slovazmysle. S realizáciou sa začalo v lete 2021 a trvala takmer dva roky. Projekt vypracovala známa kancelária Pantograph, víťaz viacerých architektonických súťaží, ktorá sa v poslednom období viac venuje aj školstvu.

Nemenej unikátna je aj výstavba škôlky na Kadnárovej ulici, taktiež v Rači, ktorá by mala prijať žiakov už nasledujúci školský rok. Jednopodlažná drevostavba kruhového tvaru má vnútorné átrium a polointenzívnu zelenú strechu. Z konštrukčného hľadiska ide o stĺpikový vertikálny nosný systém v kombinácii s lepenými lamelovými nosníkmi a CLT panelmi. Za architektúrou stojí takisto kancelária Pantograph, zhotoviteľom je Kami Profit. Celková hodnota zákazky bola 2,174 miliónov eur aj s DPH. 

 

Škôlka Tramín v Rači na Kadnárovej ulici. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

V minulom roku dostala základná škola Ostredková v Ružinove nový pavilón. Výstavba jednej z najmodernejších a jedinečných stavieb svojho druhu v Bratislave trvala takmer rok. Aktuálne je už skolaudovaná. To isté platí o základnej škole na Medzilaboreckej, ktorá dostala taktiež extenziu v podobe nového pavilónu.

Plány Ružinova sú však ambicióznejšie, čo naznačuje materiál s názvom Koncepcia rozvoja kapacít materských a základných škôl v mestskej časti Bratislava-Ružinov. Prvým projektom, ktorý by sa mal v tomto roku realizovať, je nová materská škola v Novom Ružinove. Novým zariadením bude tiež materská škola v projekte Zwirn. Posledným zámerom je rekonštrukcia a rozšírenie kapacít materskej školy na Pivonkovej. Všetky projekty by mali byť spolufinancované zo zdrojov Európskych štrukturálnych a investičných fondov.

Pripomenúť treba napokon aj veľkú vlnu rozširovaní základných škôl. Jej súčasťou boli viaceré zmienené projekty v Rači, Ružinove či Starom Meste, nové nadstavby či prístavby sa však realizovali aj v Záhorskej Bystrici, Lamači, Devínskej Novej Vsi, Rusovciach, Novom Meste alebo Vajnoroch, rovnako ako vo viacerých predmestských obciach a mestách. Tieto zásahy zmiernili problémy s nedostatkom kapacít v školách. 

Investície, ktoré prúdia a naďalej budú prúdiť do vzdelávacích zariadení, sú skvelou správou. Problém s kapacitami i celkovou technickou úrovňou základných aj materských škôl je však stále citeľný. Výstavba úplne nových inštitúcií je komplikovaná z pohľadu financovania a pozemkom na výstavbu. V prípade základných škôl navyše platí tzv. rajonizácia, teda povinnosť umiestňovať deti do základných škôl podľa miesta ich trvalého pobytu.

Vo výhľade sú aspoň súkromné školy, resp. školy, ktoré vzniknú v spolupráci s developermi. To však nerieši mnohé problémy a nie je ani dostatočným prejavom dostatočnej pozornosti, venovanej tejto téme. Kvalita vzdelávania je základom pre úspech krajiny a spoločnosti. Pred Bratislavou je tak ešte obrovská úloha, ktorá sa bude výrazne podieľať na jej celkovej úrovni v tomto storočí. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube