Author photoSimona Schreinerová 11.09.2023 17:43

Nové veže, športoviská aj kultúra. Kuchajda má potenciál, budúcu podobu hľadá

Kuchajda v mestskej časti Nové Mesto je obľúbeným športovo-rekreačným areálom. Priťahuje pritom nielen miestnych obyvateľov, ale aj návštevníkov z celého mesta. Jeho atraktivita je natoľko veľká, že sa jej bezprostredné okolie stáva miestom záujmu investorov a developerov. Kuchajdu aj jej okolie tak čaká zaujímavá budúcnosť.

Kuchajda dnes. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Kuchajda dnes. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Areál Kuchajda má výbornú polohu v blízkosti železničnej stanice Nové Mesto, v susedstve je nákupné centrum, administratívne komplexy aj bytové domy. Dobrá je tiež dopravná dostupnosť a obsluha verejnou dopravou. Samotný areál ponúka dostatok možností pre trávenie voľného času.

Je tu niekoľko ihrísk a športovísk pre dospelých aj deti, okolo jazera vídať aj bežcov. Nechýbajú ani gastro prevádzky, ktoré využívajú obyvatelia z okolia a ľudia, pracujúci v blízkosti areálu. Na Kuchajde sa organizujú rôzne kultúrne podujatia, najmä počas leta.

Prirodzeným dôsledkom obľúbenosti je príliv nových lokálnych projektov a postupné zahusťovanie okolia. V kontraste s novými upravenými developmentami aj popularitou je ale pomerne zanedbaný stav priestoru. Je zrejmé, že nevyužíva svoj potenciál na maximum. Mestská časť (MČ) si je vedomá rezerv, ktoré areál má a vníma možnosti jeho rozvoja.

Galéria

  • Nové Mesto a Kuchajda. Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • N!do 2. Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Polyfunkčný komplex Zátišie. Zdroj: Atrios
  • Olivia Residence. Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Vizualizácia Olivia Residence. Zdroj: Atelier 3M
  • Pôvodná podoba projektu Za stanicou. Zdroj: Star Group
  • Lakeside Office Park II. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Pre starostu MČ Nové Mesto Matúša Čupku predstavuje Kuchajda priestor pre kultúru, šport a kvalitnú gastronómiu. „Areál Kuchajdy v dnešnej podobe už nespĺňa nároky, ktoré na takýto jedinečný priestor máme," priznáva. „Určite sa chceme zamerať v prvom rade na ponuku kultúrnych podujatí, teda aby bola Kuchajda miestom, automaticky spájaným s kvalitnou kultúrou. Počas leta a nášho Novomestského kultúrneho a športového leta sa tam okrem klasického kina pod holým nebom dialo veľa kultúrnych aj športových podujatí. Uvedomujem si aj športový rozmer, sám chodievam na Kuchajdu hrávať basketbal a vidím občasné trápenie sa bežcov na „bežeckej dráhe". 

Mestská časť vidí práve v rozvoji športovej infraštruktúry priestor pre zlepšenie. Čiže určite plánujeme pripraviť podklady pre revitalizáciu športoviska a prípravu bežeckého oválu, ktorý bude bezpečný pre bežcov aj pre chodcov," avizuje Čupka. „Ďalší potenciál rozvoja areálu Kuchajdy je v gastroponuke. V spolupráci s novomestským EKO-podnikom VPS, ktorý je prevádzkovateľom areálu, pripravujeme nové súťaže na prevádzku bufetov a naším cieľom je priniesť kvalitnú a rozmanitú ponuku. Verím však, že aj napriek mnohým dnešným nedostatkom, oceňujú návštevníci čistotu areálu," uvádza starosta vo vyjadrení.

Ako dodáva Veronika Bauch, vedúca referátu komunikácie MČ, v rámci aktuálne prebiehajúcich zmien a doplnkov územného plánu obce je práve na pozemkoch v okolí Kuchajdy návrh, aby boli zaradené ako „funkcia – rekreácia v prírodnom prostredí". Táto zmena podľa vyjadrenia MČ neovplyvní súčasné využívanie areálu, no do budúcnosti prinesie istotu zachovania prírodného prostredia.

Akýkoľvek návrh architektonického riešenia je podľa Bauch limitovaný finančnými možnosťami samosprávy. „MČ Bratislava - Nové Mesto je otvorená aj spolupráci s privátnym sektorom, či ďalšími partnermi. Takýto rozvoj však musí byť v medziach funkčného využitia – rekreácia v prírodnom prostredí,“ dopĺňa.

Výraznejšie zmeny by tak mohli prísť spolu s developerskými aktivitami. Nepôjde ale o zhodnú situáciu, ako to je pri petržalskom Draždiaku, keďže nové projekty nebudú môcť vznikať v priamom dotyku s nábrežím. Jedine developer JTRE plánuje v lokalite Pasienky a v priamej blízkosti Kuchajdy určité zámery. Podľa jeho hovorcu Daniela Suchého sa ale ešte len pripravuje komunikácia. Kedy budú plány predstavené, teda zatiaľ nie je známe. 

Pasienky by v konečnom dôsledku mali zostať športovou a rekreačnou zónou. „Mesto neplánuje redukovať plochy, ktoré sú v územnom pláne vyhradené pre šport a rekreáciu. Ani na Pasienkoch a ani nikde inde v meste,“ zhŕňa hovorca Magistrátu Peter Bubla.

 

Jedna zo starších vízií pre Pasienky, z ktorej vychádza JTRE pri svojich plánoch. Zdroj: Compass Architekti

 

Predĺženie Tomášikovej je zatiaľ v nedohľadne

Význam areálu sa každopádne môže do budúcna zlepšiť vďaka zmenám na Tomášikovej ulici. Tomášikova vedie popri Kuchajde, kde sa križuje s Vajnorskou ulicou. Už dlhodobo sa plánuje pokračovanie Tomášikovej, ktoré má smerovať cez Zátišie a pri supermarkete Lidl sa má napojiť na Račiansku ulicu. Tento projekt mal počítať aj s rezervou pre električkovú trať.

Ako ale vyplýva z vyjadrenia Magistrátu, zámer sa v najbližších rokoch nerozbehne. „V danom projekte nateraz nepokračujeme vzhľadom na množstvo prekážok, okrem iného komplikované vysporiadanie majetkovo-právnych vzťahov, súčasne projektová dokumentácia z r. 2009 už nerešpektuje novú legislatívu a úpravy v STN," vyjadril sa Bubla.

Namiesto toho sa Magistrát sústredí na projekty inde v metropole. „Hlavné mesto aktuálne realizuje viaceré projekty, ktoré súvisia s rozvojom cestnej infraštruktúry (ako napr. rozšírenie Harmincovej, predĺženie Saratovskej ulice, Petržalská električka), ďalšie infraštruktúrne projekty sa pripravujú a v príprave sú aj niektoré projekty súkromných investorov – developerov z dôvodu výstavby svojich zámerov,“ vyjadril sa Bubla.

V rámci projektu Polyfunkčný komplex Zátišie od developera Atrios sa mala aspoň realizovať nultá etapa, teda križovatka Vajnorskej a Tomášikovej. Vzniknúť mala v rámci výstavby projektu, Magistrát totiž podmienil zisk územného rozhodnutia práve vybudovaním časti predĺženia Tomášikovej ulice. Zátišie malo byť kancelárskou budovou, developer sa ale usiluje o zmenu funkcie v rámci Zmien a doplnkov Územného plánu 10. Zriadi tu aj niekoľko nájomných bytov.

 

Možný budúci vzhľad projektu Lakeside Park 03. Súčasťou zámeru je aj lávka na Kuchajdu. Zdroj: Skyscrapecity.com

 

Okolie Kuchajdy láka developerov

Polyfunkčný komplex Zátišie zďaleka nie je jediným zámerom, ktoré majú v dohľadnej dobe zmeniť podobu okolia Kuchajdy. K veľmi významným plánovaným projektom patrí Lakeside Park 03 od Cresco Real Estate a Wood&Company, ktorý bude pozostávať z dvoch výškových budov – jednej s výškou 105 metrov a druhej so 64 metrami. Nachádzať sa tu bude bývanie a "hotel". Vyrastú v priestore medzi nedávno dokončeným administratívnym Lakeside Parkom 02 (developeri Immocap a Wood&Company) a železničnou stanicou. 

Ďalším miestom, ktoré sa môže onedhlo zmeniť, je priestor priamo pred železničnou stanicou. Spoločnosť Merius a.s. tu chce vybudovať projekt s oficiálnym názvom „Polyfunkčný objekt Tomášikova ulica – Bratislava – Nové Mesto“, známejší je ale ako Semiramis. Development sa pripravuje od roku 2012. Napriek vydanému stavebnému povoleniu nie je úplne jasné, kedy sa naplno spustia práce - hoci len nedávno bol pozemok oplotený. 

Viaceré projekty sa však už zrealizovali alebo sa v súčasnosti realizujú. Výnimočnou realizáciou je prvá etapa polyfunkčného súboru N!do. Development od IURIS a architektov GRIDO, ktorý vyrástol na nároží Tomášikovej a Trnavskej cesty, dostal ocenenie CE ZA AR 2019 za najlepší bytový dom. Čerstvo dokončená je i druhá etapa, ktorá architektonicky nadväzuje na prvú. Rozostavaná je Olivia Residence od BZ, spol. s.r.o., ktorá už dosiahla plnú výšku. Z pôvodne plánovanej kancelárskej budovy sa stal apartmánový dom.

Záujem investorov sa prenáša aj na priestor "za traťou". Prázdny areál bývalej Automatizácie železničnej dopravy by mal nahradiť Multifunkčný komplex Za stanicou s dvojicou takmer 104-metrových veží. Hlavné mesto pre tento projekt vydalo súhlasné záväzné stanovisko. Ide o aktualizovanú podobu. Prvý zámer sa totiž objavil už v roku 2010, ale pre dnešný trh už celkom logicky nebol vyhovujúci.

Dostupnosť, občianska vybavenosť, prostredie aj pozemky vhodné na výstavbu lákajú investorov k využitiu potenciálu lokality v maximálnej možnej miere. V priebehu niekoľkých rokov by tu preto malo vyrásť viacero rozsiahlych developmentov, vrátane výškových budov. Otázkou ostáva, či bude novým projektom sekundovať aj kvalita verejného priestoru areálu Kuchajdy. Tá je napokon pre celkovú príťažlivosť lokality absolútne kľúčová. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube