Author photoSimona Schreinerová 22.01.2024 11:00

Príklad pre celú Bratislavu. Kultúrne stredisko v Rači čaká na obnovu, príprava napreduje

Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) v spolupráci s Hlavným mestom a mestskou časťou Bratislava – Rača vyhlásil v roku 2021 architektonicko-urbanistickú súťaž, ktorej predmetom bola obnova kultúrneho strediska a knižnice na Žarnovickej ulici. V súťaži sa presadil kolektív young.s architekti. Po vyše dvoch rokoch samospráva ohlasuje posun v príprave projektu. 

Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy / young.s architekti

Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy / young.s architekti

Budova Kultúrneho strediska na Žarnovickej ulici v Rači vznikla v roku 1984 ako kultúrno-osvetové centrum s knižnicou. Stavba je pomerne komorná, dvojpodlažná a vybudovaná v strategickej polohe medzi historickou časťou Rače a sídliskom. Na prvom podlaží je umiestnená knižnica, klub seniorov či spoločenská sála, na druhom sú najmä spolkové a klubové priestory. Okolitý verejný priestor bol riešený ako zhromažďovací, nachádzajú sa tu aj zelené či oddychové prvky.

Obľuba strediska medzi miestnymi obyvateľmi tkvie najmä v rôznorodosti aktivít, ktoré ponúka. Ako sa uvádza na oficiálnej stránke mestskej časti Rača, pravidelnými aktivitami je výtvarný krúžok, joga, klub matiek, kurzy anglického jazyka či paličkovanej čipky. Okrem toho sa v priestoroch koná aj Poslanecký deň, využíva ich tiež denné centrum seniorov alebo zväz záhradkárov. Možný je tiež krátkodobý prenájom na spoločenské a kultúrne podujatia. Pre miestnu komunitu ide o dôležitú inštitúciu. 

Platí to aj napriek tomu, že centrum je málo flexibilné, chýba mu bezbariérovosť, má problémy s energetickou náročnosťou a dochádza k zatekaniu. Verejný priestor sa takmer vôbec nevyužíva. Problémom je aj kapacita centra, ktorá je pre rozličné podujatia nedostatočná. Budova je tak zastaraná a nevyhovujúca, takže komplexná rekonštrukcia je nevyhnutná pre jej zachovanie. Na druhej strane, celkový technický stav objektu sa dá považovať za relatívne dobrý, takže asanácia nie je ideálnym riešením. 

Galéria

  • Zdroj: young.s architekti / Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Zdroj: young.s architekti / Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Zdroj: young.s architekti / Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Zdroj: young.s architekti / Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Zdroj: young.s architekti / Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Zdroj: young.s architekti / Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Zdroj: young.s architekti / Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Aktuálny stav budovy. Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy

Nedostatky priviedli samosprávu k hľadaniu riešenia. S architektonickou súťažou pomohol v tejto oblasti čoraz skúsenejší MIB, ktorý zastrešil i participatívny prieskum. Hlavnými princípmi novej podoby centra mala byť multifunkčnosť a flexibilita priestorov, bezbariérovosť, využitie prirodzeného osvetlenia, použitie prírodných a udržateľných materiálov či energetická efektivita. Požiadavkou bola aj recyklácia materiálov zo súčasnej budovy, fyzické a vizuálne prepojenie vnútorných priestorov a otvorenosť verejného priestoru.

Do súťaže sa zapojilo 11 tímov, najúspešnejší bol kolektív young.s architekti. Podľa ich návrhu bude centrum pozostávať z knižnice, komunitného centra a novej spoločenskej sály pre 160 ľudí. Spolu s existujúcou trafostanicou tieto časti vytvoria menší dvor, ktorého vznik považuje porota za ideálny pre konanie exteriérových akcií. Parter bude priestupný, čím sa dobre posilní prepojenie jednotlivých častí Rače. Podľa názoru poroty by mal tento návrh najviac zodpovedať potrebám a nárokom investora.

Koncept je založený na rešpektovaní pôvodnej figúry kultúrneho domu a prístavbe novostavby spoločenskej sály. V pôvodnom objekte sa bude nachádzať knižnica, besedná miestnosť a kaviareň na prvom podlaží, na druhom by mali byť flexibilné klubovne či spoločenský priestor pre detské krúžky alebo pre seniorov, spoločne s vedením centra. Cieľom odsadenia spoločenskej sály je umožnenie autonómneho programu. Objekty budú prepojené spojovacím krčkom – foyer. To umožňuje organizáciu menších výstav.

Čo sa týka verejných priestorov, okrem nástupného priestoru a dvora sa navrhuje ponechanie borovicového hájika na severozápadnej strane pozemku a zriadenie detského ihriska. Pôvodný amfiteáter sa odstráni. Realizácia bude prebiehať v dvoch etapách.

 

Zdroj: young.s architekti / Metropolitný inštitút Bratislavy

 

Po vyhodnotení súťaže v roku 2022 starosta Rače Michal Drotován odhadoval, že realizácia prvej etapy by mohla prebehnúť v rokoch 2023 – 2024. Zdá že, pôvodný odhad môže byť blízky realite. „Dokumentácia na KS Žarnovická je už vypracovaná, aktuálne sa čaká na dozverenie pozemkov od Hl. mesta SR Bratislava (schválilo to mestské zastupiteľstvo v decembri 2023, aktuálne čakáme na sprocesovanie zo strany Hl. mesta SR Bratislava – preberací protokol) – hneď následne začne stavebné konanie,“ vyjadril sa pre YIM.BA Drotován. 

Kameňom úrazu budú financie. „Aktuálne hľadáme možné zdroje na realizáciu – od toho závisí termín začatia stavebných prác – predpokladáme, že stavebné povolenie budeme mať pre prvú etapu právoplatné do mája 2024. Prvá fáza je kompletná rekonštrukcia súčasnej budovy,“ približuje M. Dorotován. Realizáciu prvej fázy aktuálne predpokladá starosta najskôr v roku 2025. Kým povolenie pre túto etapu by mohlo byť vyriešené v relatívne krátkom čase, druhá etapa sa môže oneskoriť aj kvôli odloženej platnosti nového stavebného zákona.

Mestská časť totiž očakávala, že vďaka novej legislatíve bude povoľovanie trvať kratšie. „Druhá fáza – prístavba drevostavby - spoločenskej sály potrebuje aj územné rozhodnutie (pôvodne sme čakali na nový zákon od apríla 2024, kde by už nebolo treba územné konanie, účinnosť nového stavebného zákona sa ale aktuálne posúva minimálne o rok) a tiež záväzné stanovisko Hl. mesta SR Bratislava, takže druhá fáza predpokladáme dlhší povoľovací proces (min. do konca roku 2024),“ vysvetľuje starosta. 

Ak by sa počas najbližších dvoch rokov podarilo zrealizovať prvú fázu projektu, bol by to pre Raču jednoznačne prínos. Young.s.architekti pripravili prehľadný a funkčný návrh, ktorý pôsobí decentným dojmom a priniesol by zvýšenie úrovne kultúrneho strediska. Okrem zlepšenia vizuálneho aj technického stavu by takmer určite prišlo aj k zlepšeniu možností pre organizáciu komunitného života. 

Projekt by sa zaradil do série investícií, ktoré mestská časť v poslednej zrealizovala alebo realizuje. K atraktívnym verejným projektom patrí rekonštrukcia Základnej školy Plickova alebo takmer dokončená materská škola Tramín na Kadnárovej ulici. Rača je však konfrontovaná aj s pomerne rýchlo sa rozrastajúcou rezidenčnou výstavbou. Plány na zastavanie plôch bývalých vinohradov narážajú na odpor časti verejnosti.

Rozporuplné reakcie sú okolo zámerov Rinzle Rača, Hroznový Sad a najnovšie aj okolo menšej bytovky, plánovanej na ulici Úžiny. Najpálčivejšou témou je pre mnohých dopravná situácia a parkovanie. Mestská časť sa rozvíja a zahusťuje, čo vyvoláva tlak na hľadanie rovnováhy medzi verejnými a súkromnými záujmami. Rekonštrukcie a nové realizácie verejných projektov pomáhajú Raču pozdvihnúť. Netreba ale zabúdať, že k zlepšovaniu verejných priestranstiev v značnej miere prispievajú aj súkromní developeri.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube