Author photoAdrian Gubčo 25.08.2021 14:47

MIB spúšťa architektonickú súťaž na kultúrne stredisko a knižnicu v Rači

Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) v spolupráci s Hlavným mestom a mestskou časťou Bratislava – Rača vyhlasuje ďalšiu architektonicko-urbanistickú súťaž. Predmetom zadania je obnova kultúrneho strediska a knižnice na Žarnovickej ulici. Budova z 80-tych rokov 20. storočia je už zastaraná a nevyhovujúca. Jej nová podoba by mala byť známa na začiatku roka 2022.

Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy

Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy

Budova Kultúrneho strediska Žarnovická vznikla v roku 1984 ako kultúrne a osvetové stredisko s knižnicou. Ide o relatívne komorný, dvojpodlažný objekt, vybudovaný v strategickej polohe medzi historickou časťou Rače a sídliskom. Na prvom podlaží je umiestnená knižnica, klub seniorov či spoločenská sála, na druhom sú najmä spolkové a klubové priestory. Okolitý verejný priestor bol riešený ako zhromažďovací a nachádzajú sa tu aj zelené či oddychové prvky. Celkový technický stav budovy a okolie je relatívne dobrý.

Napriek tomu objekt nevyhovuje súčasným požiadavkám. Centrum je medzi miestnymi obyvateľmi pomerne populárne a podľa MIBu ho navštevujú najmä rodičia s deťmi, seniori či imobilní ľudia. Škála rozličných aktivít, podujatí a stretnutí je široká, rovnako ako počet rozličných organizácii, ktoré budovu využívajú. Pre miestnu komunitu tak ide o dôležitú inštitúciu. Platí to aj napriek tomu, že centrum je málo flexibilné, bariérové, má problémy s energetickou náročnosťou a dochádza k zatekaniu. Verejný priestor sa takmer vôbec nevyužíva. Naostatok, kapacita centra pre rozličné podujatia je nedostatočná.

Aj preto sa MIB podujal pomôcť mestskej časti Rača, ktorá je iniciátorom rekonštrukcie, s nastavením a organizáciou architektonickej súťaže. Víťazný návrh má totiž spájať nároky návštevníkov, mestskej časti či expertov, ako aj byť dostatočne flexibilný na to, aby dokázal reagovať na nové situácie. Ako sa ďalej uvádza v zadaní, hlavnými princípmi zrekonštruovaného centra je multifunkčnosť a flexibilita priestorov, bezbariérovosť, využitie prirodzeného osvetlenia, použitie prírodných a udržateľných materiálov, energetická efektivita, recyklácia materiálov zo súčasnej budovy, fyzické aj vizuálne prepojenie vnútorných priestorov a otvorenosť verejného priestoru.

V zmysle týchto bodov budú musieť architekti pretvoriť budovu strediska, amfiteátru a tiež trafostanice vo vlastníctve Rače. V rámci budovy by mali vzniknúť štyri základné funkcie - knižnica, spolkové priestory, spoločenská sála pre 120 až 160 ľudí a kaviareň. Knižnica má spĺňať súčasné nároky na moderné multifunkčné priestory a jej súčasťou bude aj besedná miestnosť či detská sekcia. Kaviareň má budovu oživiť a byť otvorená do foyer, ale ideálne aj do verejného priestoru. To platí aj o spoločenskej sále.

Čo sa týka verejného priestoru, ten by zas mal byť bezbariérový, zabezpečovať pohodu aj v prípade nepriazne počasia (v daždi aj pri silnom slnku) a byť atraktívny nielen pre užívateľov centra či ich príbuzných. V okolí centra zas musí vzniknúť 11 parkovacích miest pre autá a 15 pre bicykle, pričom ich architekti majú vhodne zakomponovať.

„Od súťažných návrhov očakávame, že prinesú zaujímavé riešenie ako vytvoriť multifunkčné a flexibilné kultúrne stredisko s bezbariérovým prístupom, ktoré splní požiadavky rôznych skupín obyvateľov,“ hovorí Peter Lényi, riaditeľ Sekcie súťaží z MIB. „Rovnako sme zvedaví, ako sa architekti popasujú s úlohou prepojenia súčasnej fasády s exteriérom. Z hľadiska energetickej náročnosti budovy požadujeme riešenie, vďaka ktorému bude stredisko v budúcnosti energeticky efektívne.“ Tvorbe zadania predchádzal dotazníkový prieskum.

Samotná súťaž je jednokolová, projektová a víťaz bude partnerom mestskej časti Rača pri realizácii projektu. Súčasťou poroty sú odborníci, ktorí sa podieľali na návrhu takých významných stavieb, ako je Národná technická knižnica v Prahe, Gahurův prospekt v Zlíne alebo knižnica v Senci, ktorá je príkladnou a ocenenou realizáciou v oblasti pretvárania miestnych knižníc. Súťažné návrhy možno predložiť do 19. novembra, výsledky súťaže by mali byť vyhlásené na začiatku roka 2022.

Populárne kultúrne stredisko sa tak môže dočkať novej, kvalitnejšej podoby. „Kultúrne stredisko považujem za veľmi dôležité miesto pre obyvateľov, pretože tam trávia voľný čas všetky vekové skupiny. Verím, že sa podarí nájsť nielen dobré riešenie na rekonštrukciu, ale následne sa nájdu aj zdroje na realizáciu,“ uzatvára Michal Drotován, starosta mestskej časti Bratislava – Rača.

V najlepšom prípade sa rekonštrukcia spustí v roku 2023.

 

Riešené územie. Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy

 

Najnovšia súťaž z dielne MIBu opäť prináša nový typ zadania a mierne odlišnú typológiu oproti predošlým. Rekonštrukcia nie tak starej budovy, pričom podobných je na Slovensku mnoho, možno nie je tak atraktívna ako obnova kúpeľov Grössling. Architekti majú napriek tomu možnosť priniesť nové a invenčné riešenie, ktoré môže byť inšpiráciou pre množstvo podobných rekonštrukcii naprieč celou republikou. Kvalitný projekt sa taktiež pozitívne odrazí na živote miestnej komunity.

Táto súťaž je špecifická aj tým, že nejde o mestský projekt. Náklady za architektonickú súťaž síce znáša MIB, samotnú rekonštrukciu ale bude hradiť mestská časť. Rača, ktorá aktívne pracuje na nových projektoch, určených pre zvýšenie kvality života svojich obyvateľov, tak dáva príklad aj mestským častiam: využíva MIB na zorganizovanie súťaže. Ak je niečo, v čom inštitút vyniká a v čom Bratislava vďaka nemu naozaj zaznamenala posun, tak je to práve hľadanie návrhov pomocou súťaží. Nedávno ešte išlo len o zbožné želanie.

Už onedlho tak môže mať Rača k dispozícii ďalší zaujímavý projekt, ktorý môže začať realizovať po dokončení súčasných. Najdôležitejším je dnes rekonštrukcia základnej školy na Plickovej. Veľký a finančne náročný projekt má priniesť znovuoživenie a radikálne zmodernizovanie predtým opustenej školy, čo výrazne pomôže odľahčiť iné školy s nedostatočnými kapacitami. Iným dôležitým plánom je vznik Materskej školy Tramín, ktorý však musí prekonať problém s obštrukciami zo strany niektorých susedov.

Mestská časť (alebo jej starosta) informuje aj o ďalších zámeroch, ktoré zahŕňajú vznik nových materských škôl, revitalizáciu parkov a verejných priestorov, obnovu a vznik športovísk a i. Financie pochádzajú z dotácii z EÚ alebo Hlavného mesta alebo z poplatku za rozvoj. To dokazuje, že v mnohých prípadoch majú aj inak finančne podvýživené samosprávy prístup k dodatočným prostriedkom – treba len hľadať medzi dostupnými grantami alebo motivovať k výstavbe.

Kombinácia podpory (kvalitného) developmentu, šikovnosti pri hľadaní zdrojov a využívania dostupných odborných kapacít, ktoré sú v Bratislave prítomné, sa môže odraziť na zlepšení predpokladov pre rozvoj mestskej časti. Pokiaľ sa podarí skutočne zrealizovať všetky plánované projekty, Rača sa môže v najbližších rokoch výrazne posunúť. Kiežby bolo o obdobných projektoch, zámeroch a súťažiach viac počuť aj z iných bratislavských štvrtí.

 

EDIT: MIB nesprávne uviedol, že znáša náklady na architektonickú súťaž. V skutočnosti tieto náklady znáša mestská časť Rača. 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube