Author photoAdrian Gubčo 28.04.2020 16:47

Rača opraví ihrisko na Tbiliskej, vznikne tu Urban Park Tbiliská

Mestská časť Rača rozbieha premenu zanedbaného športoviska v priestore medzi Tbiliskou ulicou a električkovou traťou na Púchovskej. Po rekonštrukcii, ktorá by mohla prebehnúť ešte v priebehu tohto roka, by tu mal vzniknúť moderný „urban park“, ktorý spoločne so susedným súkromným areálom vytvorí veľkú športovú zónu.

Zdroj: Mestská časť Rača

Zdroj: Mestská časť Rača

Mestská časť už dlhšie pracuje na vízii premeny plochy v blízkosti Materskej školy na Tbiliskej ulici, ktorá je dlho využívaná na basketbal alebo hokejbal, dnes je však už vo veľmi zlom stave. Rekonštrukcia nemala priniesť len jednoduchú úpravu povrchov, ale komplexné skvalitnenie areálu tak, aby tu vznikol mestský priestor s dôrazom na mestské športy, ku ktorým patrí skateboarding, parkour alebo streetball, doplnený o možnosti sedenia a upravenú zeleň.

Miestna samospráva, predovšetkým vicestarostka L. Antalová-Plavuchová, ktorá za ideou do veľkej miery stojí, sa preto spojila s Asociáciou skateboardingu Slovenskej republiky a aktivistom Teodorom Kuhnom, ktorý sa podieľal na vzniku skateparku na Gercenovej ulici v Petržalke a vreckového parčíku na Škarniclovej ulici v Starom Meste, aby pripravila vhodný koncept. Ten nakoniec vypracovala pražská architektonická kancelária Unicorn/Unicron, špecializujúca sa na tvorbu verejných priestranstiev, ideálnych pre skateboarding.

Koncepcia parku je založená na vytvorení veľkej vybetónovanej centrálnej plochy, do ktorej budú vložené skateboardové prvky (banky, grindboxy, rail, wallride, transfer, atď.), ako aj kôš pre streetball. Tbiliská ulica bude voči tejto ploche mierne vyvýšená, čo vytvorí možnosti pre vznik pobytového schodiska. Zo severovýchodnej strany vznikne drevená terasa s ďalšími pobytovými schodami.

Nido

Mestská časť je vo fáze získavania stavebného povolenia, vyhotovená už je kompletná projektová dokumentácia. Realizácia by mala prebiehať predbežne desať týždňov, dokončenie projektu sa očakáva už v priebehu tohto roka. Náklady by mali dosiahnuť 164-tisíc eur, z čoho 100-tisíc tvorí účelová dotácia zo strany Úradu vlády, Hlavné mesto prispelo 35-tisíc eurami a približne 25-tisíc eur do projektu investuje samotná Rača.

Po dokončení tak vznikne moderné športovisko s dobrými podmienkami pre mestské športy, ktoré sú dnes do veľkej miere závislé na priestoroch, ktoré pre ne nie sú určené. Výsledkom je poškodzovanie nízko odolných materiálov alebo teoretické konflikty s okoloidúcimi. Areálu v Rači by však nič také hroziť nemalo – okrem dobrých podmienok a kvalitného mobiliáru by mal byť od okolia aj dostatočne oddelený.

To platí aj v prípade susedného pozemku, na ktorom práve vzniká rozšírenie mohutného fitcentra, ktorého súčasťou budú aj exteriérové športoviská. Oba projekty sú však napriek oddeleniu pletivom v súlade, z drevenej terasy bude výhľad na Urban Park aj ihrisko vo Fitcentre. Dokončenie Fitcentra sa očakáva v priebehu roka 2021.

 

Situácia. Zdroj: Mestská časť Rača 

 

Bratislava dlhodobo trpela na nedostatok možností pre skateboarding, čo viedlo priaznivcov tohto športu k využívaniu iných plôch – najznámejšie sú priestory pred Domom odborov Istropolis, kde skateboardisti využívajú mohutné schodiská a zhromažďovacie plochy, ktoré boli pôvodne určené pre delegátov komunistických zjazdov.

Dnes sa však situácia obracia, pričom sa zdá, že v meste sa čoskoro doslova „roztrhne vrece“ s novými skateparkami. O nových priestoroch sa hovorí v prípade Novej Cvernovky, neďalekého projektu Guthaus, parčíkom pri Molecovej v Karlovej Vsi alebo s plochou pod Mostom SNP na petržalskej strane, ktorá bude priamo napojená na Sad Janka Kráľa.

Najmä tento posledný zámer bo do istej miery očakávaný, keďže vízia skateparku na nevyužitej a ohradenej ploche sa objavila už v roku 2008 v rámci iniciatívy Mestské zásahy, za ktorou stál vtedajší aktivista a dnešný primátor Matúš Vallo. Nebolo teda prekvapením, že sa projekt objavil v zozname plánov, ktoré chce (alebo chcelo) Hlavné mesto tento rok zrealizovať vďaka zvýšeným daniam z nehnuteľností a daru Vlády SR.

Naďalej platí, že v meste by sa nemali nachádzať plochy, ktoré nemajú žiadne využitie, príkladom čoho je dnes aj priestor pod Mostom SNP. Nejde len o ekonomickú požiadavku – keďže intenzívnejšie zastavané a využívané mesto je dokázateľne ekonomicky efektívnejšie – ale aj ekologickú.

Bez ohľadu na pandémiu platí, že je lepšie žiť v hustých mestách, ako zaberať voľnú krajinu, kde prirodzene prebiehajú ekologické procesy. Každý meter štvorcový navyše, ktorý mesto zaberie, ale mohlo inak využiť vo sovjom vnútri, je mrhaním, ktorého význam si uvedomíme už v blízkej budúcnosti.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Mestská časť Rača
  • Zdroj: Mestská časť Rača
  • Zdroj: Mestská časť Rača
  • Zdroj: Mestská časť Rača
  • Zdroj: Mestská časť Rača
  • Zdroj: Mestská časť Rača
  • Zdroj: Mestská časť Rača
  • Zdroj: Mestská časť Rača

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube