Author photoAdrian Gubčo 26.04.2024 15:04

Zelená pre lepšiu Šancovú. Mestské zastupiteľstvo schválilo zmeny v prospech skvalitnenia ulice

Šancová ulica je jednou z najrušnejších ulíc v Bratislave. Dopravná záťaž výrazne znižuje kvalitu života v jej okolí, čo viedlo skupinu miestnych obyvateliek k organizácii petície, usilujúcej sa o zlepšenie stavu priestoru. Po určitých odkladoch o petícii konečne rokovalo mestské zastupiteľstvo. Z jeho záverov vyplýva, že by sa na ulici mali zrealizovať aspoň menšie zlepšenia.

Zdroj: Google Maps, Google StreetView

Zdroj: Google Maps, Google StreetView

Šancová ulica má v kontexte bratislavskej dopravnej siete významné postavenie. Ide o kľúčovú spojnicu pre tranzit medzi západnými a východnými časťami mesta aj súčasť prvého vnútromestského okruhu. Každý deň ju využívajú desaťtisíce automobilistov aj užívateľov verejnej dopravy. Pretína pritom husto zastavanú a obývanú štvrť na severnom okraji centra mesta.

Pre mnohých obyvateľov sú podmienky v okolí ulice neúnosné. Rušná doprava produkuje emisie aj hluk, ktorý prevyšuje prípustné hodnoty. Prechádzať cez ulicu je sťažené, keďže absentuje dostatok priechodov pre chodcov. Verejná doprava sa často dostane do zápchy. Z pohľadu cyklistu je ulica extrémne nebezpečná, chodci sa zas tlačia na úzkych chodníkoch, miestami aj s parkujúcimi autami. Uličná zeleň jednoznačne trpí.

Nedobrý stav vyprovokoval skupinu lokálnych obyvateliek k organizácii petície, nazvanej Dajme Šancovej šancu na život. Jej cieľom bola premena ulice v podobe upokojenia automobilovej dopravy. „Intenzita cestnej premávky už prekročila únosnú hranicu a je nekompatibilná s kvalitným životom v meste,“ napísali iniciátorky petície v jej popise. „Upokojenie dopravy a moderné urbanistické riešenie môže zvýšiť kvalitu bývania, zatraktívniť podnikanie a oživiť tento verejný priestor pre nás všetkých.“

Podľa požiadaviek petície sa mal znížiť počet pruhov pre individuálnu automobilovú dopravu (IAD) na jeden v každom smere a získaný priestor by sa mal využiť vo forme buspruhov a teoreticky aj fyzicky oddelených cyklotrás. Organizátorky žiadali aj úpravu priechodov pre chodcov, realizáciu dvojice nových priechodov (pri Ľadovej a Belehradskej), výsadbu zelene a zlepšenie starostlivosti, umiestnenie radarov a sledovanie dodržiavania predpisov a napokon umiestnenie meračov hluku.

Petícia si získala pomerne slušnú podporu, keď sa pod ňu podpísalo takmer 3,6-tisíc ľudí. Ide o vcelku veľkorysé číslo s ohľadom na fakt, že ide v podstate o lokálnu tému (i keď s celomestským dosahom). Odborné útvary Magistrátu sa ňou zaoberali, no skonštatovali, že mnohé z požiadaviek petície sú nerealizovateľné s ohľadom na dopravný význam ulice a absenciu alternatívy, kam autá presunúť.

Vízia vzniku buspruhov alebo cyklopruhov je tak nateraz vzdialená. Kriticky sa mesto postavilo aj k plánu na vznik nového priechodu pre chodcov pri Belehradskej. Žiadané prísnejšie postihovanie vodičov, porušujúcich predpisy, zatiaľ nie je v kompetencii mesta a kvalitnejšie meranie hluku nevedelo sľúbiť. Navyše sa chvíľu zdalo, že zastupiteľstvo sa petícii ani nechce venovať – z programu februárového zastupiteľstva bol jej prerokovanie pomerne škandalózne stiahnuté a preložené.

Nejakú dobu sa tak zdalo, že aktivita občanov skončí fiaskom. Po včerajšom zastupiteľstve sa však ukazuje, že určité zmeny na Šancovej možno predsa len očakávať. Ich realizácia prispeje k aspoň čiastočnému zlepšeniu života v okolí.

 

Výraznejšie zásahy na Šancovej sú podmieňované výstavbou Severnej tangenty. Zdroj: Ministerstvo dopravy / EIA

 

Mestské zastupiteľstvo svojim hlasovaním vzalo na vedomie petíciu Dajme Šancovej šancu na život. Zároveň ale požiadalo primátora Matúša Valla, aby pripravil návrh opatrení na zníženie hluku na Šancovej a predložil ich na rokovanie zastupiteľstva do 6 mesiacov od schválenia uznesenia, ako aj overil a pripravil návrh na vybudovanie priechodu pre chodcov v úseku Šancová-Ľadová-Beskydská a rovnako ich predložil do zastupiteľstva.

Za uznesenie hlasovalo 28 poslancov a poslankýň, proti bola jedine starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová. Svoje rozhodnutie v rozprave bližšie nevysvetlila. 16 poslancov a poslankýň svoj názor nevyjadrilo alebo neboli prítomní.

Otvára sa tak cesta k aspoň určitým úpravám ulice. Nový priechod vznikne v strede dlhého úseku, kde je veľmi zložité prejsť cez cestu a mnohé autá tu zrýchľujú. Zlepší sa tak spojenie obytných zón severne a južne od Šancovej, ktoré je dnes výrazne narušené. Podľa doteraz známych informácií už mesto pracuje na zadaní tohto priechodu.

Čo sa týka stíšenia ulice, v dohľadnej dobe by mala cestná časť Šancovej v celej dĺžke od Slovenskej akadémie vied po Trnavské mýto prejsť rekonštrukciou. Mesto totiž získalo úver od National Development Fund II, ktorý umožní modernizáciu viacerých ulíc v celej Bratislave. Jednou z nich je aj Šancová, ktorá dostane finančnú injekciu za takmer 3,6 milióna eur.

Pokiaľ bude táto rekonštrukcia pripomínať obdobnú modernizáciu Račianskej, očakávať možno komplexnú obnovu vozovky, spojenú s aplikáciou tzv. tichých asfaltov. Prechádzajúce autá tak už nebudú vydávať taký hluk oproti aktuálnemu stavu. Kedy sa ale rekonštrukcia vozovky začne, nie je známe. Oprava chodníkov súčasťou úprav pravdepodobne nebude a dôjde nanajvýš k výmene obrubníkov a prídlažby.

Občianske združenie Znepokojené matky, ktoré sa výrazne zaslúžilo o úspech petície, rozhodnutie zastupiteľstva víta, no pripomína, že vo výsledku radikálne zlepšenie neprinesie. „Odpoveď na viacero požiadaviek petície však zostala rozpačitá - najmä odvolávanie sa na Severnú tangentu, ktorá je v podstate nereálny projekt a argumentácia, ktorá prihliada najmä na potreby automobilovej dopravy,“ píšu aktivistky.

Práve Severná tangenta, teda cestná spojnica Pionierskej a Pražskej ulice tunelom ponad Hlavnú stanicu, má byť definitívnym riešením, ktoré pomôže odkloniť tranzitnú dopravu a upokojiť Šancovú. Mesto malo v minulosti pripravený projekt, no vláda, ktorá ho mala financovať, ho napokon odmietla. V súčasnosti sa má pripraviť nanovo.

Dovtedy zostane ulica pravdepodobne rovnako zaťažená ako dnes – no s určitými zásahmi, ktoré prispejú k jej vyššej bezpečnosti a čiastočnému zvýšeniu kvality života pre lokálnych obyvateľov a návštevníkov.  

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube