Author photoPR 30.10.2023 18:00

Realitné fórum – jeseň 2023: Komerčné reality pod tlakom okolností

Zažívame bezprecedentné časy. Nová vláda má na stole meškajúcu novelu Stavebného zákona. Inflácia brzdí výstavbu aj nákup nehnuteľností. EÚ sprísňuje environmentálne požiadavky na výstavbu. Kde je a kam smeruje za týchto okolností realitný biznis? Odpovede a diskusiu, ktorá tu ešte nebola, prinesie Realitné fórum – Jeseň 2023. Tešíme sa na vás 7. novembra 2023 v AC Hotel by Marriott Bratislava Old Town.

Zdroj: Realitné fórum

Zdroj: Realitné fórum

Čo urobí nová vláda s novelou stavebného zákona? Bude príprava pokračovať ako doteraz s účinnosťou od 1. apríla 2024? Posunie sa účinnosť? Alebo nastane čierny scenár a celý proces sa stopne? Všetci napäto očakávajú ďalší vývoj, nakoľko novela bude mať zásadný dopad na celý stavebný sektor. Ján Palenčár z NARKS sa podujal moderovať diskusiu o tejto mimoriadne horúcej, ba až „explozívnej“ téme. Slavomíra Salajová, zastupujúca Úrad pre územné plánovanie a výstavbu SR, vysvetlí, v akom štádiu je príprava novely, sprievodných predpisov a čo urobilo respektíve vôbec neurobilo Ministerstvo životného prostredia SR. Určite si nenechajte ujsť dôležitú panelovú diskusiu, v ktorej vystúpia aj Jakub Gossányi (Immocap), Tatiana Prokopová (Squire Patton Boggs) a hlavný architekt Bratislavy Juraj Šujan.

Rezidenčný trh hlási alarmujúce číslo – tak slabá výstavba tu bola naposledy pred 20 rokmi! Platí, že kde nie je dopyt, nie je ani ponuka? Ako sú na tom regióny Slovenska? Ktoré segmenty budov a kupujúcich sú najviac ohrozené? Opadá záujem už aj o luxusné bývanie? Filip Žoldák (Herrys) sa ako moderátor bude zisťovať odpovede od najpovolanejších. Účasť potvrdili Marek Kalma (OCCAM) a Juraj Privrel (ITB Development). Už teraz môžeme prezradiť, že karty na rezidenčnom trhu zamieša automobilka Volvo Cars a jej subdodávatelia a že teraz je vhodný čas na kúpu bytu. Byty lacnejšie už nebudú a najmä bude menší výber.

Nad realitami sa vznáša ešte ďalší fenomén a pre mnohých „strašiak“ so skratkou ESG. Prakticky nenájdete diskusiu o realitách, v ktorej by ESG nebolo spomenuté. Je to nutné zlo, „diktát Bruselu“, alebo naopak príležitosť a konkurenčná výhoda? Máme iné ESG parametre ako v Rakúsku alebo Nemecku? Budú komerčné banky financovať hlavne zelené budovy? Je pre kupujúcich rozhodujúca cena bývania alebo nejaké zelené parametre? Moderátorka Dagmar Yoder z renomovanej spoločnosti Deloitte vás bude sprevádzať diskusiou, v ktorej sa o skúsenosti z praxe podelia Adrian Bódis (CPI Property Group), Martin Chlebec (Deloitte) a Zuzana Kanalová (Všeobecná úverová banka).

ESG visí ako Damoklov meč aj nad administratívnymi budovami. Doteraz sa ešte vyrovnávajú s pandémiou, ktorú vystriedala nová „epidémia“ s názvom home office a jej „mutácie“, flexibilná a dištančná práca. Bude vhodnou očkovacou látkou „back to office“? Sú zelené kancelárie klišé, alebo je to ťahúň, ktorý zvyšuje obsadenosť kancelárií? O tom, či budovy s certifikátom majú vyššiu obsadenosť ako nehnuteľnosti bez nej, sa bude hovoriť v paneli, ktorý moderuje Katarína Cihová (WOOD Real Estate). Pozvanie do diskusie prijali Rastislav Badalík (TEICHMANN et COMPAGNONS), Peter Bohuš (Immocap) a Eliška Košová (Cushmann & Wakefield). Iba na konferencii sa dozviete, aké úskalia nástrahy číhajú na developerov kancelárií a či máme vôbec dostatok stavebných odborníkov a dodávateľov, zbehnutých v energetike a ESG.

Ak chcete získať prehľad o aktuálnom dianí v realitnom biznise, prihláste sa ešte dnes: https://www.realitne-forum.sk/registracia-2/

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube