Author photoAdrian Gubčo 06.05.2024 18:21

Futuristický projekt pred dokončením. V srdci downtownu pribudla atraktívna nabíjacia stanica pre elektromobily

Nové centrum Bratislavy sa okrem množstva výškových budov vyznačuje aj najvyššou mierou koncentrácie extravagantných alebo netradičných realizácií od popredných domácich i zahraničných architektov. K existujúcim čoskoro pribudne ďalšia – hoci rozsahom výrazne menšia. Pred dokončením je totiž City Hub, netradičná nabíjacia stanica pre elektromobily.

Zdroj: ZSE Drive, Nino Belovič / YIM.BA

Zdroj: ZSE Drive, Nino Belovič / YIM.BA

Oblasť súčasného downtownu bola v minulosti priemyselným srdcom Bratislavy. Sídlili tu niektoré z najvýznamnejších fabrík vrátane rafinérie Apollo. Pre mesto bola lokalita dôležitá aj kvôli tu prítomnej teplárni. Jej najvýznamnejšia budova sa tu nachádza doteraz – hoci už transformovaná a premenená na administratívno-retailový komplex v rámci projektu Sky Park. Dodnes tu zostal aj jej pôvodný vlastník, teda Bratislavská teplárenská, ktorá sa zaradila pod Západoslovenskú energetiku (ZSE).

ZSE bolo svedkom totálnej transformácie okolia. Výstavbe pritom padli za obeť aj niektoré budovy, ktoré predtým patrili pod tento podnik. Dnes sa chce táto firma zaradiť skôr k tým, ktorí tu realizujú nové projekty. V najbližších rokoch plánuje v spolupráci s developerom Immocap vybudovať svoju novú centrálu, ktorá má byť vzorom v ekologickej výstavbe nových kancelárskych budov.

Ešte predtým ale firma dokončí menší projekt. Popri Landererovej, na ploche medzi rozostavanou vežou Sky Park Tower od Alto Real Estate a jedným z objektov patriacich ZSE, vzniká tzv. City Hub. Ide o vlajkovú prevádzku siete nabíjacích staníc ZSE Drive, ktorá umožní rýchlonabíjanie elektrických áut. Ide po všetkých stránkach o vynikajúcu polohu – nachádza sa nielen v susedstve súčasného aj budúceho sídla operátora, ale aj exponovaných bratislavských developmentov, kde pravdepodobne žijú z mnohí z potenciálnych zákazníkov.

Galéria

  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Zdroj: ZSE Drive
  • Zdroj: ZSE Drive
  • Zdroj: ZSE Drive

Investor na projekt vypísal architektonickú súťaž, v ktorej sa presadila kancelária INDEX. Tá sa inšpirovala podobou Sky Parku a navrhla organicky pôsobiacu stavbu, tvorenú priestorom pre nabíjanie a zázemím. Dnes je tento objekt pred dokončením. Zvonka je už prakticky dokončený, nainštalované sú aj nabíjačky a pred finišom sú sadové úpravy. Nanešťastie, ZSE na našu otázku, kedy presne sa očakáva otvorenie, nereagovalo.

V každom prípade, má ísť nielen o architektonický, ale aj technologický unikát. Podľa dostupných informácií tu je prvýkrát na Slovensku využité 400 kW nabíjanie, a to aj napriek tomu, že je na slovenskom trhu minimum áut, ktoré by ho boli schopné prijať. Investor sa však pripravil na budúcnosť, keď sa situácia v tomto ohľade zmení. Nachádzať sa tu bude 6 DC bodov s CCS konektorom a 4 AC body. Naraz sa bude môcť nabíjať až 10 vozidiel.

City Hub ďalej obsahuje predprípravu na indukčné (bezdrôtové) nabíjanie, má zelenú strechu a objekt spĺňa podmienky certifikácie LEED Gold. V interiéri mala byť kaviareň, v súčasnosti sa hovorí o „technologicko-inovačnom centre“, hoci nemožno vylúčiť, že sa tieto funkcie spoja. Predpokladá sa, že nabíjanie potrvá 25 minút.

Investor sa netají tým, že išlo o náročný projekt, čo sa odráža aj na dĺžke výstavby – stavať sa začal ešte v prvej polovici roka 2022. Aktuálne ZSE avizuje, že slávnostne otvorený bude City Hub v druhom štvrťroku tohto roka, teda maximálne v priebehu niekoľkých týždňov. S ohľadom na stav realizácie to vyzerá ako pravdepodobný termín.  

 

V blízkosti City Hubu vznikne aj centrála ZSE. Zdroj: Immocap

 

ZSE síce pripúšťa, že ide o vlajkový projekt v rámci programu budovania ultrarýchlych nabíjacích bodov, odmieta však odpovedať na otázku, či sa ešte niekde inde na Slovensku pripravujú obdobné zámery. Pravdepodobná odpoveď ale bude nie. Ide o skutočne unikátnu realizáciu, ktorá plne nadväzuje na charakter okolia – hoci v ešte väčšej miere budúci ako súčasný.

O niekoľko rokov by totiž priamym susedom City Hubu mala byť veža Sky Park Tower, polyfunkčná dominanta celého Sky Parku. Alto Real Estate pôvodne zamýšľalo stavať kancelársku vežu, neskôr plány prehodnotilo a rozhodlo sa zmeniť kľúčovú funkciu na rezidenčnú. Spojené to bolo s určitým redizajnom, ktorý priniesol rozšírenie základne veže. Architektúru spracovala kancelária Zaha Hadid Architects.

Lokalitu zahustí aj zmieňovaná centrála ZSE od Cechvala Architects. Nepôjde o výškovú budovu, novostavba mierkou nadviaže skôr na existujúcu budovu ZSE v susedstve Sky Park Offices. Zaujímavosťou bude vytvorenie novej ulice, ktorá Landererovu prepojí s Chalupkovou.

Vymedzovať bude blok, ktorého súčasťou bude dvojica projektov PortumIster Tower. Prevažne rezidenčné komplexy budú obsahovať stovky nadštandardných bytov, ale aj hotel (údajne), obchodné prevádzky či veľký vnútroblokový park. Za architektúrou oboch zámerov stojí kancelára A1 Architecture. Obe by mali byť dokončené ešte pred koncom tohto desaťročia.

Nové centrum metropoly tak pokračuje v postupnej urbanizácii vo forme výrazných polyfunkčných projektov. City Hub popri nich pôsobí ako bezvýznamná výplň malej parcely. V jednom smere sa však rozhodne nestratí – architektúrou, ktorá hlasno podčiarkuje stále ešte do istej miery futuristický účel celej stavby.  

 

Fotografie zo 17.4.2024.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube