Author photoAdrian Gubčo 25.07.2022 13:12

City Hub na Landererovej je už vo výstavbe

Na Landererovej ulici, v srdci bratislavského downtownu, sa rozbehla výstavba ďalšieho projektu. Nejde však o výškovú budovu, ale o komorný projekt tzv. City Hubu, teda nabíjacej stanice pre elektromobily, za ktorým stojí Západoslovenská energetika (ZSE). Pre investora ide o vlajkový projekt v oblasti elektromobility a svojho času naňho robil aj architektonickú súťaž.

Návrh na vybudovanie City Hubu bol prvýkrát predstavený v roku 2018. ZSE vtedy odhalila výsledky architektonickej súťaže na stanicu, umiestnenú na jej pozemkoch v dotyku s projektom Sky Park, najmä budúcej Sky Park Tower. Víťazom súťaže sa stala kancelária INDEX, vedená architektom Michalom Oborným. Ten dlhšie pôsobil v Penta Real Estate a koncepcia stanice nadväzuje na architektúru susedného developmentu, v tom čase patriacemu práve Pente.

City Hub, vymedzený Landererovou, developerským projektom a areálom ZSE, bude tvorený jednopodlažným objektom s predajňou a predovšetkým šiestimi nabíjačkami pre elektromobily. Tie by mali zabezpečovať ultrafast nabíjanie, keďže budú mať výkon 350 kW. Obchodný priestor bude mať približne 150 metrov štvorcových a okrem predajne tu má byť aj showroom elektrických vozidiel. Celá stavba má spĺňať vysoké energetické štandardy a obsahovať bude zelenú strechu.

Štart výstavby City Hubu sa predpokladal už v roku 2020, aktívne sa však na ňom začalo pracovať len v uplynulých mesiacoch. V tejto chvíli už rastú betónové nadzemné konštrukcie budúceho jadra, čoskoro začnú pribúdať aj efektné stĺpy organického charakteru, ktoré budú držať zaoblenú strechu. Zo zverejnených vizualizácií sa zdá, že stavba bude obložená GFRC panelmi, ktoré sa použili aj na Sky Parku. Vnútorný priestor bude pri pohľade zvonka vysoko transparentný vďaka preskleniu so zaoblenými nárožiami.

Oproti súťažnému návrhu prešiel projekt viditeľnou racionalizáciou aj úpravou konceptu, napriek tomu by mal transformujúce sa prostredie bratislavského downtownu dotvoriť celkom dobre. Podľa staršej informácie, publikovanej na portáli Môj elektromobil, má ísť o prvý projekt ZSE svojho druhu v strednej Európe. Firma ho považuje za svoju vlajkovú loď a do budúcna chce sieť takýchto hubov rozširovať.

Kedy bude projekt definitívne dokončený, nie je ešte presne známe. ZSE sa zatiaľ k projektu nevyjadrila, naznačujúc, že oficiálnu komunikáciu spustí neskôr. V každom prípade ide ale o modernú realizáciu, pre ktorú si vybrala v Bratislave možno to najlepšie miesto.

Galéria

  • Aktualizovaná vizualizácia City Hubu. Zdroj: ZSE City Hub Bratislava
  • Pôvodná vizualizácia. Zdroj: Index

Umiestnenie City Hubu s nabíjačkami ZSE Drive má totiž pre investora aj iný zmysel. V dotyku s areálom budúcej nabíjacej stanice sa dnes nachádza veľká trafostanica, ale aj priestory, kde donedávna sídlilo kultúrne centrum Design Factory. Umiestnené bolo v staršom sklade, ktoré patrilo do areálu bývalej rafinérie Apollo a dnes ostáva ako jeden z posledných reliktov bývalej priemyselnej štvrte v tejto časti Bratislavy. Nie je žiadnym tajomstvom, že ZSE by tu rado umiestnilo svoju novú centrálu, otázkou však ostáva jej podoba.

Spoločnosť už pred časom rozbehla architektonickú súťaž, ktorej výsledky ale nie sú známe. Podľa dosiaľ známych informácií bolo preferovanou možnosťou odstránenie staršieho skladu, existujú však aj náznaky, že po tlaku verejnosti firma svoje rozhodnutie prehodnotila. Sklad by sa tak mohol zachovať, ožiť a byť obstavaný novou modernou kancelárskou budovou. V zadnej časti pozemku by zas mohlo vzniknúť bývanie vo výškovej budove, čím by ZSE zvýšila efektivitu využitia pozemkov. Naostatok, dnešnú centrálu na Čulenovej ulici by pravdepodobne odpredala. S ohľadom na lokalitu by o záujemcov nebola určite núdza.

ZSE za sebou dosiaľ zanechala skôr pozitívne zásahy, čo sa týka jednotlivých realizácií a projektov. Okrem City Hubu sú to aj celkom pekne zrekonštruované objekty v jeho okolí, alebo známa Elektrárňa Piešťany, atraktívne kultúrne centrum v zachovanej industriálnej pamiatke. Bolo by namieste, keby bola nová centrála architektonickým klenotom – k čomu patrí aj úcta k histórii, spojená so zachovaním pôvodnej stavby. Pre kvalitných architektov ide o kreatívnu výzvu, z ktorej môže vyplynúť mimoriadny výsledok.

Kombinácia futuristického City Hubu, modernej trafostanice a nadčasovej a k minulosti citlivej centrály ZSE môže z firmy spraviť jedného z kľúčových spolutvorcov atraktívneho prostredia nového centra Bratislavy. Už dnes ide o časť metropoly, vyznačujúcu sa najvyššou koncentráciou súčasnej architektúry a výrazných stavebných dominánt. Súčasťou progresívneho vývoja je ale nielen prijímanie nových technológií, ale aj vhodné nadviazanie na tradíciu. Zachovanie časti starších stavebných vrstiev tak len zvýši úroveň celej oblasti.

 

Fotografie z 22.7.2022.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube