Author photoAdrian Gubčo 27.06.2023 13:44

Supermoderný City Hub sa stáva realitou. V downtowne vzniká unikátny projekt

Nové centrum Bratislavy sa mení na súčasnú štvrť nielen vďaka architektúre nových výškových budov alebo podobe verejných priestranstiev, ale aj moderným technológiám, ktoré si tu nachádzajú miesto. Príkladom takéhoto mimoriadneho technologického vstupu do územia má byť City Hub Landererova – priestor s ultra-rýchlym nabíjaním pre elektromobily. Projekt je vo vysokom štádiu realizácie.

Zdroj: ZSE Drive via MôjElektromobil

Zdroj: ZSE Drive via MôjElektromobil

Bratislavský downtown je miestom s vysokou koncentráciou nadštandardných bytov, sídiel popredných firiem a na slovenské pomery aj s reprezentatívnym charakterom. Spoločnosť Západoslovenská energetika (ZSE), ktorá tu má navyše svoju centrálu, sa preto logicky rozhodla pre umiestnenie novej stanice pre nabíjanie elektrických áut práve v danej lokalite. Nejde však o celkom obyčajný projekt.

Na pozemku medzi objektami ZSE a areálom projektu Sky Park od Alto Real Estate na severnej strane Landererovej sa spoločnosť rozhodla zriadiť tzv. City Hub. Má ísť o unikátne miesto pre nabíjanie elektrických áut, ktorých význam postupne rastie – a mnoho ich užívateľov žije práve v tejto oblasti. Na projekt vypísala architektonickú súťaž, v ktorej sa presadila kancelária INDEX. Tá sa inšpirovala podobou Sky Parku a navrhla organicky pôsobiacu stavbu, tvorenú priestorom pre nabíjanie a zázemím.

City Hub je unikátny nielen architektúrou, ale aj technológiami. Ako uvádza portál MôjElektromobil, prvýkrát na Slovensku tu bude využité 400 kW nabíjanie – dokonca na slovenskom trhu zatiaľ nie sú ani elektromobily, ktoré by ho boli schopné prijať. Investor sa však pripravuje na budúcnosť, kedy sa situácia v tomto ohľade zmení. Nachádzať sa tu bude 6 DC bodov s CCS konektorom a 4 AC body. Naraz sa bude môcť nabíjať až 10 vozidiel.

Galéria

  • Zdroj: ZSE Drive via MôjElektromobil
  • Zdroj: ZSE Drive via MôjElektromobil
  • Zdroj: ZSE Drive via MôjElektromobil
  • Zdroj: ZSE Drive via MôjElektromobil

Vďaka architektúre objektu získajú majitelia áut komfortný priestor pre nabíjanie – nabíjacie stanice budú zastrešené a približne 25 minút, ktorý bude strávený na nabíjačke, môžu stráviť vnútri objektu. Umiestnená by tu mala byť kaviareň. Samotný objekt má využívať udržateľné zdroje energie a bude mať zelenú strechu.

Projekt je momentálne vo vysokom štádiu realizácie. Objekt už má dokončenú hrubú stavbu, postupne sa realizuje interiérová časť a onedlho pribudne aj obloženie. City Hub má byť dokončený a funkčný už v priebehu niekoľkých mesiacov. V tomto momente sa nezdá, že by malo ísť o nerealizovateľnú úlohu.

Do budúcna sa očakáva, že v rámci stanice pribudne indukčné nabíjanie, teda bezdrôtové – City Hub už bude obsahovať prípravu. Pre ZSE Drive ide o vlajkové zariadenie a možný etalón toho, ako majú obdobné stanice v budúcnosti vyzerať. Prirodzene, architektonická podoba City Hubu na Landererovej mimoriadne odráža charakter okolitého prostredia, vcelku adekvátne a vhodne by však mohol pôsobiť aj v inom prostredí.

Čo sa týka ďalšieho rozvoja priestoru ZSE v bratislavskom downtowne, územie dotvorí veľmi dobre. Investor týmto počinom ukazuje, že mu predsa len záleží na vysokej úrovni prevedenia jeho objektov. Tento imidž bol do istej miery narušený úvahami, že by sa v záujme vzniku novej centrály mohla zbúrať budova bývalého Design Factory na Bottovej ulici. Odpor verejnosti aj náznaky z dávnejšej architektonicko-developerskej súťaže ale ukazujú, že by napokon mohol ďalší rozvoj firmy v území vyzerať pozitívne.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube