Author photoSimona Schreinerová 26.04.2024 12:09

Z Petržalky sa stáva kolíska športu. Pri Ekonomickej univerzite otvorili novú halu nielen pre študentov

Po dlhom období, kedy Petržalke zúfalo chýbali športoviská, sa situácia dramaticky mení. V mestskej časti postupne pribúdajú plavárne i športové haly. Najnovším prírastkom je viacúčelová hala Ekonomickej univerzity v Bratislave (EUBA) . Vysokoškoláci aj športoví nadšenci v tejto mestskej časti už môžu využívať nový priestor.

Zdroj: Ekonomická univerzita v Bratislave

Zdroj: Ekonomická univerzita v Bratislave

Ekonomická univerzita s novou halou nielen na šport

Petržalka dlhodobo trpela nedostatkom kvalitných a moderných športovísk. Situácia sa však postupne mení k lepšiemu. Nové športové zariadenia realizujú alebo plánujú verejné inštitúcie aj súkromní investori. Najnovším prírastkom je viacúčelová športová hala – Univerzitné športové centrum pri EUBA v Bratislave.

Otvorená bola 23. apríla slávnostným prestrihnutím pásky, ktorého sa zúčastnil minister cestovného ruchu a športu SR Dušan Keketi, rektor EUBA Ferdinand Daňo, prezident Slovenskej asociácie univerzitného športu Július Dubovský, generálna riaditeľka sekcie rozpočtu na Ministerstve školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Lucia Zemanová a predseda správnej rady Fondu na podporu športu Lukáš Pitek. Otvorenie prebehlo aj za účasti zástupcov vedenia univerzity a vedenia fakúlt, športových zväzov a športových klubov, samosprávy, projektovej kancelárie a zhotoviteľa stavby. Nechýbali ani zamestnanci a študenti EU v Bratislave a široká verejnosť.

Podľa slov rektora EUBA Ferdinanda Daňa myšlienka výstavby viacúčelovej športovej haly existovala už pri projektovaní a výstavbe areálu v Petržalke v 80. rokoch minulého storočia. „V roku 2019 sa táto dlhodobá myšlienka začala realizovať, keď sa rozhodlo o umiestnení stavby v areáli EUBA. Vo februári 2020 bol slávnostne poklepaný základný kameň stavby. Následne sa rozbehli všetky povoľovacie procesy a súťaž na realizáciu projektovej dokumentácie a súťaž na výber zhotoviteľa stavby,“ popisuje. 

Galéria

  • Zdroj: Ekonomická univerzita v Bratislave
  • Zdroj: Ekonomická univerzita v Bratislave
  • Zdroj: Ekonomická univerzita v Bratislave
  • Zdroj: Ekonomická univerzita v Bratislave
  • Zdroj: Ekonomická univerzita v Bratislave
  • Zdroj: Ekonomická univerzita v Bratislave

Výstavba začala v apríli 2022 a trvala do mája 2023. „Kolaudácia bola ukončená v decembri 2023. Sme presvedčení, že nové športové centrum prispeje nielen k zlepšeniu fyzického zdravia a pohody našich študentov, ale aj k rozvoju športových talentov a k posilneniu komunitného ducha na univerzite,“ konštatuje Ferdinand Daňo, rektor EUBA.

Viacúčelová športová hala má spĺňať najvyššie medzinárodné štandardy. Je určená pre volejbal, basketbal, futsal, hádzanú, bedminton či florbal. Slúžiť bude pre potreby výučby a rozvoja športových a pohybových aktivít študentov EUBA aj pre aktivity volejbalového klubu Slávia Kooperativa Ekonomická univerzita.

Využívať ju budú aj športové reprezentácie a na organizovanie významných národných a medzinárodných športových podujatí v halových športoch. Športová hala je vybavená kapacitou 184 miest na sedenie, ôsmimi šatňami s celkovou kapacitou pre 130 športovcov a šatňami pre trénerov a rozhodcov.

Celková cena za výstavbu športovej haly sa vyšplhala na sumu viac ako 4,5 milióna eur. Viacúčelová športová hala vznikla s finančnou podporou Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR, Slovenskej asociácie univerzitného športu a Fondu na podporu športu.

 

Zdroj: Ekonomická univerzita v Bratislave

 

V Petržalke pribúdajú nové športoviská

Viacúčelová hala pri EUBA zďaleka nie je jediné športovisko, ktoré rozšíri možnosti športového vyžitia v Petržalke. Už onedlho by sa mal otvoriť zrekonštruovaný bazén na základnej škole na Pankúchovej ulici. Školská plaváreň bude sprístupnená žiakom i verejnosti, takže ju využijú rôzne skupiny obyvateľov.

Petržalka získala financie na rekonštrukciu vo výške milión eur v rámci výzvy Výstavba, rekonštrukcia a modernizácia športovej infraštruktúry Fondu na podporu športu. Ďalším miliónom eur prispela na revitalizáciu mestská časť.  

V areáli školy na Pankúchovej rastie aj multifunkčná športová hala, ktorá by sa mala kolaudovať v júli až septembri 2024. Určená by mala byť najmä pre amatérske a mládežnícke športové kluby a verejnosť. Prevádzkovať sa v nej budú rôzne športové disciplíny vrátane hádzanej, futsalu, nohejbalu, basketbalu, volejbalu, bedmintonu, florbalu, tenisu a stolného tenisu. Nepôjde však len o športovú halu, vhodná bude aj na organizovanie kultúrnych a spoločenských udalostí.

Celkové náklady na výstavbu haly sa odhadujú na 2,5 milióna eur. Z tejto sumy pokrýva 1,2 milióna eur dotácia z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Sumu 1,3 milióna eur zabezpečuje mestská časť – 500.000 eur pochádza z rezervného fondu a ďalších 800.000 eur zákala Petržalka formou úveru.

Mestská časť chce v podpore športu pokračovať aj opravami bazénov na školách na Budatínskej a Holíčskej.

 

Návrh multifunkčenej haly na Pankúchovej. Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka

 

V Petržalke, vo výhľadovej športovej zóne na juhovýchode mestskej časti, sa pripravujú aj ďalšie športové zámery - multifunkčná hala Relevant od spoločnosti RELEVANT Investment a MakFootballArena od futbalového reprezentanta Róberta Maka. Najväčším projektom bude ale Kampus zdravia a športu. Jeho súčasťou bude škola športová hala a internátom s jedálňou, hokejová hala, atletický štadión a výhľadovo aj gymnastická hala. Jeho centrom by mal byť atletický štadión.

Najdôležitejším objektom by mala byť spojená stredná športová škola s kapacitou 696 študentov z rozličných odborov. Objekt školy bude priamo prepojený so športovou halou. Projekt má byť realizovaný v zmysle konceptu SMART škôl, ktorý bol vypracovaný Bratislavským samosprávnym krajom.

Predpokladaný začiatok výstavby bol stanovený na polovicu roka 2027. Odhadované náklady sú na úrovni 62,5 milióna eur, čo však zahŕňa aj hokejovú halu či atletický štadión. Architektonickú štúdiu kampusu vypracovali architekti z renomovanej kancelárie AT26. 

Petržalka sa krok po kroku blíži k lepšej športovej vybavenosti, čo je po období stagnácie mimoriadne pozitívny jav. Oživenie športových projektov súvisí aj so záujmom verejnosti o pohyb a aktívny životný štýl. V súčasnosti nedostatočná infraštruktúra tak môže byť iba dočasnou záležitosťou - a to nielen v Petržalke, ale aj v Bratislave ako celku. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube