Author photoMartina Gregová 28.04.2024 19:30

Lepšia Nitra na dosah. Mesto preinvestovalo rekordnú sumu a má chuť na ešte lepšie projekty

Nitra patrí k väčším a významnejším slovenským mestám s nedostatočne využitým potenciálom. V posledných rokoch sa to ale začína meniť. V roku 2023 preinvestovala samospráva viac ako 28 miliónov eur na skrášľovanie a obnovu. Rok 2024 by mal podľa vedenia mesta vyzerať podobne. Peniaze tentokrát pôjdu najmä do škôl.

Zdroj: Mesto Nitra

Zdroj: Mesto Nitra

Rok 2023 bol pre mesto Nitra výnimočný hneď z niekoľkých dôvodov. Jedným z nich bol fakt, že mestu sa vlani podarilo preinvestovať rekordnú sumu 28,5 milióna eur. Ide o najvyššiu sumu za posledných 10 rokov. Podľa súčasného primátora Mareka Hattasa sa to podarilo najmä vďaka tomu, že mesto bolo mimoriadne úspešné pri čerpaní európskych peňazí. Celkovo Nitra z eurofondov zrealizovala do konca roka 2023 až 17 projektov.

Primátor zdôrazňuje, že rozdiel je obzvlášť citeľný v porovnaní s predošlými rokmi. „Keď sa pozrieme na rovnaké číslo za posledné desaťročie, tak ide naozaj o obrovské množstvo peňazí, ktoré sme reálne použili na skrášlenie Nitry a na zlepšenie kvality života v našom meste," tvrdí Hattas. Zrealizovaných bolo množstvo projektov, od menších po veľké a významné. 

Radnica v minulom roku investovala predovšetkým do výstavby cyklistickej infraštruktúry, rekonštrukcie komunikácií a parkovísk, vnútroblokov a revitalizácie viacerých detských ihrísk. Mesto ďalej zrevitalizovalo prakticky všetky väčšie parky i viaceré menšie zelené plochy v obytných zónach. V roku 2023 sa podarilo dokončiť aj niekoľko rokov trvajúcu rekonštrukciu legendárneho Kina Palace a štvorice pamiatkovo chránených budov v areáli bývalých kasární. 

Galéria

  • Park na Sihoti. Zdroj: Mesto Nitra
  • Park na Sihoti. Zdroj: Nitralive
  • Mestský park na Sihoti. Zdroj: Nitraden.sk
  • Podjazd pod univerzitným mostom. Zdroj: Nitralive
  • Mostná ulica. Zdroj: Slovenský večerník
  • Vnútroblok Štúrová. Zdroj: nitrak.sk
  • Zoborský kláštor. Zdroj: Mesto Nitra
  • Kreatívne centrum Nitra. Zdroj: Nitra24

Pre Nitru ide o veľkú udalosť. „Vďaka architektonickej súťaži návrhov sa podarilo obnoviť ikonickú funkcionalistickú budovu Kina Palace v centre mesta, ktorej vonkajší vzhľad sa vrátil do pôvodnej podoby. Interiér prešiel takisto komplexnou rekonštrukciou s doplnením nového podzemného podlažia s technickým a hygienickým zázemím. Získali sme tak okrem záchrany ikonickej stavby moderne vybavený multifunkčný priestor v centre mesta, ktorý umožní organizáciu rôznych kultúrnych či umeleckých podujatí pre obyvateľov,” popisuje jeden z najvýznamnejších nitrianskych projektov roku 2023 Tomáš Holúbek, hovorca mesta. 

Na spomínané úspechy plánuje samospráva nadviazať aj tento rok. V investičných plánoch mesto avizuje, že najviac výdavkov tentokrát poputuje do školstva a vzdelávania. Podľa hovorcu by malo v roku 2024 dôjsť napríklad k realizácii novej škôlky v mestskej časti Krškany, ktorá vznikne prestavbou starej školskej budovy. Ďalším zámerom na rok 2024 je obnova budovy MŠ v mestskej časti Čermáň, v rámci ktorej pribudnú dve nové triedy a spoločenská miestnosť.  

Niekoľko ďalších vzdelávacích inštitúcií by malo vďaka obnovám získať nové fasády, modernejšie priestory školských kuchýň či jedálenských priestorov. „Väčšina budov škôlok už prešla zateplením a sú teda energeticky úsporné,” dodáva Holúbek.  

Investovať by sa malo tiež do rozvoja cyklotrás a peších ťahov. Mesto tak nadviaže na niekoľkoročný rozvoj siete cyklistických cestičiek a chodníkov pre peších. „Za všetky spomeniem napríklad cyklotrasu zo Starého Mesta (z parku) do mestskej časti Dražovce. Vznikla tak nielen rekreačná cyklotrasa, ale aj cyklotrasa, ktorá umožní ľuďom bezpečné dochádzanie z Dražoviec do mesta za prácou, školou alebo službami. Ďalšou z cyklotrás je napríklad úsek Mlynárce-Diely-Klokočina či aktuálne realizovaná cyklotrasa Vodná-Zelokvet,” popisuje T. Holúbek.  

V súčasnosti sa realizuje tiež úprava povrchov na jednom z hlavných peších ťahov na Štefánikovej tirede v centre mesta, kde okrem osadenia dlažby dôjde tiež k realizácii výsadby stromovej aleje. Rovnako sa momentálne koncepčne pripravujú úpravy pre zvýšenie bezpečnosti pohybu detí s cieľom vytvoriť takzvané školské zóny. K podpore cyklistickej a pešej dopravy prispela tiež realizácia podchodu pod Univerzitným mostom, ktorý prispel predovšetkým k zvýšeniu bezpečnosti v danej lokalite. 

Pokroky mesto avizuje aj pri revitalizácii mnohých vnútroblokov. V roku 2024 má podľa hovorcu mesta dôjsť k príprave projektovej dokumentácie pre vnútroblok v Starom Meste, pre vnútroblok v mestskej časti Diely, na Ďumbierskej a na Beethovenovej-Bizetovej. „Okrem toho sme aj tento rok spolupracovali s Fakultou záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, kde sme študentom zadali tému na prestavbu vnútroblokov na sídlisku Párovce. Vďaka tomu sme získali viaceré podnety a nápady na riešenia,” dodáva hovorca Nitry.  

Obnovy sa v roku 2024 dočkajú aj tri mestské fontány, ktoré boli roky nefunkčné. Konkrétne ide o fontánu pred Parkom kultúry a oddychu, fontánu na Štúrovej pred okresnou prokuratúrou a o fontánu pred okresným úradom. Okrem samotných vodných prvkov mesto plánuje obnoviť aj ich okolie a vytvoriť tak príjemné pobytové mestské priestory. „Momentálne máme projektové dokumentácie na všetky tri fontány a aktuálne riešime financovanie ich realizácie (v ideálnom prípade z externých zdrojov). Vodné prvky sú tiež súčasťou masívnej revitalizácie mestského parku Sihoti, na ktorú sa nám podarilo získať viac ako 6 miliónov eur z eurofondov,” popisuje Tomáš Holúbek.  

 

Mostná ulica prešla čiastočnou rekonštrukciou, ktorá by mohla nastaviť štandard pre zvyšok centra mesta. Zdroj: Slovenský večerník

 

Do budúcna chce Nitra zvyšovať svoju príťažlivosť pre obyvateľov i návštevníkov. V minulom roku boli vyhlásené výsledky architektonickej súťaže na Revitalizáciu Zoborského kláštora. Do vyhlásenej súťaže sa zapojilo celkovo päť autorských kolektívov. Odborná porota za najlepší návrh označila riešenie od štúdia Rudohradský. Podľa poroty „predložený návrh kvalitne pracuje s riešenou lokalitou a rieši územie komplexne. Autori čítajú kontext, historicky aj krajinársky, veľmi pozorne.” 

Autori víťazného návrhu odovzdali finálnu verziu štúdie. Ďalším krokom je vypracovanie dokumentácie na stavebné povolenie so súvisiacou inžinierskou činnosťou. Priebeh a prezentáciu architektonickej súťaže zastrešuje Nitrianska organizácia cestovného ruchu. Tá zároveň rieši vyčlenenie financií a možnosti zapojenie externých zdrojov na financovanie spomínaného projektu a jeho realizácie.  

V roku 2024 mesto Nitra plánuje vypísať aj ďalšie architektonické súťaže. Jedna z nich by mala priniesť najvhodnejší návrh na prestavbu miestneho centra na sídlisku Klokočina I. Po novom by tu vďaka výsledkom architektonickej súťaže mohlo vzniknúť kvalitne riešené námestie. „V prípravnej fáze s potenciálom vyhlásenia architektonickej súťaže návrhov ešte v tomto roku máme na Útvare hlavného architekta aj rekonštrukciu historickej budovy bývalej radnice s atraktívnym nádvorím, otvárajúcim sa do troch verejných priestranstiev,” informuje Holúbek.  

Plánované je tiež vypísanie súťaže na novú pešiu a cyklistickú lávku medzi lokalitami Starý park a mestská časť Zobor. Popri architektonických súťažiach má mesto v pláne aj vypísanie rôznych urbanistických súťaží. Tomáš Holúbek zároveň pripomína, že v súčasnosti prebieha tiež súťaž na získanie ideového návrhu nového územného plánu mesta Nitra.  

Primátor mesta Nitra pri oznamovaní minuloročných úspechov uviedol, že ho teší obzvlášť to, že sa podarilo pohnúť vecami, o ktorých sa dlhé roky či dokonca desaťročia iba hovorilo. Veľkolepé investičné plány na rok 2024 a množstvo plánovaných či už prebiehajúcich architektonických súťaží by tak mohli mesto opäť posunúť vpred a obyvateľom tak poskytnúť modernejšie, príjemnejšie a bezpečnejšie mestské prostredie.

Keď sa k tomu pridá ešte developerský rozvoj, ktorý naštartoval vznik štvrtej slovenskej automobilky, zdá sa, že Nitra má pred sebou optimistickú budúcnosť. Mohla by sa z nej stať druhá Trnava. Základné predpoklady pre to má. 

 

(Mesto Nitra, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube