Author photoMartina Gregová 21.01.2024 15:13

Legendárna pamiatka dostane kultivovanú podobu. Známy slovenský kláštor prejde kvalitnou rekonštrukciou

Zoborský kláštor v Nitre patrí k jedinečným pamiatkam svojho druhu na celom Slovensku. Napriek tomu jeho areál svojim návštevníkom mnoho neponúka. To má zmeniť uvažovaná revitalizácia, ktorej podobu načrtla nedávno ukončená architektonicko-krajinárska súťaž. Víťazný návrh naznačuje možnosti obnovy chátrajúcich kláštorných areálov a podpory ich návštevnosti.

1. miesto. Zdroj: Rudohradský

1. miesto. Zdroj: Rudohradský

Koncom minulého roka vyhlásila Nitrianska organizácia cestovného ruchu architektonicko-krajinársku súťaž, ktorej cieľom malo byť hľadanie podoby revitalizácie vnútrobloku Zoborského kláštora. Súťažné kolektívy museli pri svojich návrhoch zohľadniť špecifické územie a existujúcu štruktúru areálu, nehovoriac o unikátnej histórii lokality.  

Medzi hlavné požiadavky vyhlasovateľa patrilo dotvorenie areálu náučnými chodníkmi, výstavba infocentra, doriešenie statickej dopravy a debarierizácia a zveľadenie verejných priestranstiev v okolí kláštora. Zároveň mal návrh podporiť udržateľnú mobilitu, vrátane pešej a cyklistickej. Po novom má areál plniť historicko-náučnú a rekreačnú funkciu.  

Riešený vnútroblok sa nachádza na úpätí vrchu Zobor. V zmysle platného územného plánu sú tieto pozemky určené na občiansku vybavenosť s koeficientom zastavania do 60% vrátane komunikácií a spevnených plôch. Maximálna výška novej zástavby môže podľa územného plán dosahovať maximálne štyri nadzemné podlažia. Areál Zoborského kláštora je zároveň súčasťou ochrany v CHKO Ponitrie. Platí tu druhý stupeň ochrany.  

Galéria

  • 1. miesto. Zdroj: Rudohradský
  • 1. miesto. Zdroj: Rudohradský
  • 1. miesto. Zdroj: Rudohradský
  • 2. miesto. Zdroj: Limarch
  • 2. miesto. Zdroj: Limarch

Do vyhlásenej súťaže sa zapojilo celkovo päť autorských kolektívov. Odborná porota za najlepší návrh označila riešenie od štúdia Rudohradský. Okrem Mareka Rudohradského a Natálie Červeyovej sa na ňom podieľali aj Ivona Chmelová, Adam Kubričan a Dominika Švikruhová. Podľa poroty „predložený návrh kvalitne pracuje s riešenou lokalitou a rieši územie komplexne. Autori čítajú kontext, historicky aj krajinársky, veľmi pozorne.” 

Ako architekti opisujú na svojom súťažnom paneli, hlavným cieľom ich návrhu bolo riešenému areálu prinavrátiť jeho historický význam, a to nielen v kontexte Zoborského kláštora, ale aj ako lokalite dejinného významu. Na základe toho sa návrh opiera o pôvodné funkčné usporiadanie kláštorného komplexu. Tento zámer má byť docielený odkrytím zvyšných ruín kláštora, prípade ich priestorovou interpretáciou.  

„Dominantou areálu sú pozostatky Kostola sv. Jozefa, ktorý je pútnickým miestom, a preto by sa práve od tohto bodu mala odvíjať celá múzeálna časť areálu...Rákocziho altánok sa stane miestom slúžiacim pre kultúrne podujatia, tvorivé dielne, trhy či iné spoločenské akcie...Návrh počíta s rekonštrukciou starého skleníka a vytvorením náučnej bylinnej záhrady s odkazom na frátera Cypriána - zostavovateľa herbára, jedného z najznámejších obyvateľov Zoborského kláštora,” opisujú autori víťazného návrhu.

Súčasťou ich konceptu je aj lesná lávka, vedúca naprieč novým parkom, ktorá má návštevníkom ponúknuť viaceré zaujímavé výhľad do areálu aj okolia. V spodnej časti riešeného územia, pod prístupovou cestou, pribudnú nové parkovacie plochy.  

 

1. miesto. Zdroj: Rudohradský 

 

Na druhom mieste sa umiestnil návrh od štúdia Limarch. Martin Kotrus na ňom spolupracoval s Miroslavom Joštom a Alexandrou Kotrusovou. Odborná porota v tomto prípade vyzdvihla najmä prehľadnosť návrhu, nekonfliktné riešenie prevádzkovo-funkčných vzťahov, odkaz na historický kontext jednotlivých solitérov, ako i koncepčné naznačenie riešenia vegetačných úprav areálu. 

Kľúčovú úlohu v tomto návrhu zohráva práca so zeleňou, ktorá na viacerých miestach slúži k minimalizácii negatívnych vizuálnych prepojení. Okrem výsadby vysokej zelene architekti navrhovali aj trávnaté plochy, ktoré mali zvýrazniť pôvodnú modeláciu terénu. V miestach bývalých ovocných sadov mali byť stromy vysadené v pravidelnom rastri, čo by v návštevníkoch evokovalo pôvodnú funkciu týchto častí areálu. Celková koncepcia bola doplnená aj o drobnú architektúru s minimalistickým dizajnom.  

 

2. miesto. Zdroj: Limarch

 

Tretie miesto v súťaži obsadil návrh Lívie Dulíkovej. V tomto prípade však mala porota hneď niekoľko výhrad, počnúc druhým vstupom do areálu až po trasovanie hlavnej pešej trasy či prezentovaný grafický výstup. Na druhej strane bolo za pozitívum celého návrhu označené delenie areálu do troch funkčných prvkov, bezbarierový prístup k všetkým aktivitám aj kreatívny návrh vstupného pavilónu a jeho splynutie s okolitou prírodou.  

Areály kláštorov, hradov či zámkov sú dôležitou súčasťou našej histórie. Spolu so zachovanou architektúrou sú zároveň obľúbenými turistickými cieľmi, a to nielen slovenských, ale aj zahraničných turistov. Víťazný návrh sa opiera o pôvodné funkčné usporiadanie kláštorného komplexu, čo je docielené odkrytím zvyšných ruín kláštora, prípade ich priestorovou interpreáciou. Vhodne zvolené tvaroslovie a materiálové riešenie navyše pôsobí veľmi kultivovane.

Súťaž vyhlásená Nitrianskou organizáciou cestovného ruchu je tak cenným príkladom toho, ako možno architektonicky a urbanisticky vstupovať do podobných areálov, a tým ich viac zatraktívniť a podporiť ich návštevnosť. Pre Nitru, ktorá sa hrdí prívlastkom najstaršie slovenské mesto, ide potenciálne o dôležitý zásah. Očakávať tak možno ďalšie aktivity, ktoré povedú k revitalizácii kláštora a jeho okolia. 

 

(SKA, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube