Author photoSimona Schreinerová 05.01.2024 16:51

Zelená pre kontroverzný projekt. V Rači má vzniknúť bytovka, proti ktorej bojuje verejnosť aj starosta

Mestská časť Rača zažíva v posledných rokoch stavebný rozmach, čo však vyvoláva obavy aj odpor časti verejnosti. Z mnohých zámerov nie je nadšené ani vedenie miestnej samosprávy. Príkladom je zámer menšieho bytového domu, ktorý by mal vzniknúť na ulici Úžiny. O projekt sa vedú spory.

Zdroj: Facebook Michal Drotován - starosta mestskej časti Bratislava-Rača, Google StreetView

Zdroj: Facebook Michal Drotován - starosta mestskej časti Bratislava-Rača, Google StreetView

Kontroverzný zámer v rozvíjajúcej sa lokalite

Investičný zámer v podobe bytového domu má vyrásť na ulici Úžiny v mestskej časti Rača. Ide o lokalitu prechádzajúcu transformáciou. Existujúce sídlisko aj zóny novej zástavby tu postupne prechádzajú do otvorenej poľnohospodárskej, resp. vinohradníckej krajiny. Plochy pôvodných vinohradov ustupujú novým bytom a polyfunkčným objektom.

Aktuálne pripravovaný zámer má čiastočne nahradiť existujúce garáže, nachádzajúce sa medzi dvoma bytovými domami na adresách Úžiny 1 a Úžiny 3. Investor Centrum Pezinok s.r.o. získal pre projekt od kancelárie Pokorny Architekti súhlasné záväzné stanovisko mesta. Podľa tohto dokumentu pôjde o šesťpodlažný objekt so zastrešením plochou vegetačnou strechou. Na prvom nadzemnom podlaží (NP) sa navrhujú vstupné priestory, pivničné kobky, technická miestnosť a sklad. Na druhom až šiestom NP vzniknú bytové jednotky.

Na každom podlaží budú tri bytové jednotky v kategóriách dvojizbové, trojizbové a štvorizbové, spojené budú spoločnou chodbou. Na juhozápadnej fasáde sú navrhované priebežné loggie. Celkovo sa má v objekte nachádzať 15 bytov. Objekt nebude mať žiadne podzemné podlažia. Navrhovaných je celkovo 34 parkovacích miest. Z nich bude 24 umiestnených pri budove bytového domu, z toho šesť v rámci priestorov na prvom NP. Zvyšných 10 stojísk je navrhovaných pri miestnej ceste Úžiny. Ide teda o menší projekt, ktorý je však umiestnený z pohľadu verejnosti v dobudovanej lokalite.

Galéria

  • Zdroj: Facebook Michal Drotován - starosta mestskej časti Bratislava-Rača
  • Zdroj: Facebook Michal Drotován - starosta mestskej časti Bratislava-Rača
  • Zdroj: Facebook Michal Drotován - starosta mestskej časti Bratislava-Rača
  • Zdroj: Facebook Michal Drotován - starosta mestskej časti Bratislava-Rača

Informácia o vydaní súhlasného záväzného stanoviska mesta nenechala chladných obyvateľov v okolí, rovnako ako starostu Michala Drotována, ktorý sa vyjadril na svojej sociálnej sieti. Podľa jeho slov Hlavné mesto SR Bratislava s mestskou časťou (MČ) o danom zámere nekomunikovalo napriek tomu, že má byť napojený na komunikáciu v správe MČ Bratislava-Rača.

Podľa projektu sa pritom má upravovať aj samotná komunikácia. Ďalej Drotován uvádza, že zo zámeru zatiaľ nie je jasné, či navrhované parkovacie miesta pri komunikácii majú byť zaradené do rezidenčného parkovania v budúcnosti. „Daný zámer sa má nachádzať čiastočne aj na mieste súčasných garáži, kde sú dve z nich zapísané v katastri nehnuteľností a zvyšných 9 nie je - 10 garáži má ale súpisné číslo. Nie je zatiaľ jasné, ako je daný zámer dohodnutý s jednotlivými vlastníkmi 11 ks garáži,“ pokračuje starosta.

Zo stanoviska vyplýva aj to, že zo zámeru zatiaľ nie je jasné, či Magistrát udelil súhlas s výstavbou ako majiteľ jednej parcely, kde sa má nachádzať parkovisko. Zaujímavosťou podľa Drotována je, že časť parciel navrhovanej stavby vlastní bývalý poslanec Rače a neskôr Petržalky Martin Jóna. Za najväčší problém zámeru považuje umiestnenie parkoviska a spevnených plôch v tesnej blízkosti bytového domu Úžiny 1, nedostatočný odstup samotnej budovy od bytového domu Úžiny 3 a minimum navrhovaných plôch zelene.

Do diskusie pod príspevkom sa zapojila aj Lenka Antalová Plavuchová, námestníčka primátora Bratislavy pre oblasť nájomného bývania. Upozornila na to, že majetkové vzťahy sú posudzované až v územnom, resp. stavebnom konaní, ktoré má pod kontrolou miestny stavebný úrad. Ten má na starosti povoľovacie procesy a ďalej skúma všetky náležitosti projektu.

Podľa jej vyjadrenia môže zo stanoviska Drotována vzniknúť dojem, že Magistrát bežne komunikuje vydávanie záväzných stanovísk s MČ. Tak to ale nie je a mesto overuje výhradne súlad či nesúlad s územným planom, ktorý potvrdí záväzným stanoviskom. Plavuchová pripomína, že celá lokalita okolo ulice Úžiny je od roku 2011 v Územnom pláne mesta vedená ako územie na bytovú výstavbu. To napokon potvrdzuje aj vydané záväzné stanovisko. Hrozba výstavby teda nad pozemkom visela už dlhé roky.

Napokon Plavuchová odporúča starostovi aj poslancom Rače investovať do kvalitných územných plánov zón. Má ísť o jedinú cestu, ktorou sa do budúcna dá zabrániť nežiaducim zámerom. Napriek tomu, že je to zložitý a nákladný proces, je účinnejší ako sťažovanie sa na sociálnych sieťach. Plavuchová uzatvára, že hoci jej osobne sa lokalita nejaví ako ideálna pre umiestnenie bytového domu, nič to nemení na súlade s územným plánom.

 

Situácia. Zdroj: Facebook Michal Drotován - starosta mestskej časti Bratislava-Rača

 

Na odpor verejnosti narážajú aj iné projekty

Malá bytovka tak rozpútala veľké vášne a jej cesta k výstavbe zrejme nebude jednoduchá. Nejde o unikátnu situáciu. Verejnosť vníma zámery v lokalite citlivo, pretože ide o výraznú premenu územia. Rača sa tradične identifikuje s vinohradníctvom, hoci v súčasnosti sú viaceré v minulosti obhospodarované pozemky opustené a chátrajú. Na ich mieste sa plánujú nové developmenty. 

Svoje o tom vie aj developer Rinzle Rača, ktorý plánuje svoj projekt v rovnakej lokalite, iba niekoľko desiatok metrov od navrhovaného bytového domu. Nový polyfunkčný komplex Rinzle Rača chce stratu plôch bývalých vinohradov vynahradiť dôrazom na architektúru a prospešné funkcie.

Už pred časom získal od Magistrátu záväzné stanovisko a koncom augusta minulého roka vstúpili Rinzle do posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). Development má vytvoriť nové obytné územie so súvisiacim zázemím, zeleňou a oddychovými plochami s detskými ihriskami. Primárne pôjde o funkciu bývania, doplnenú o občiansku vybavenosť a administratívu. 

Rezidenčný komplex bude tvoriť celkovo šesť objektov - polyfunkčný dom a päť bytových domov. Prístup k pozemku nového bytového komplexu bude zabezpečený prostredníctvom miestnej komunikácie z ulice Úžiny. Celkovo vznikne 276 parkovacích miest, z toho 250 v garáži a 26 na teréne.

V rámci EIA zaslali svoje pripomienky k zámeru viacerí obyvatelia z okolia. Zainteresovaná verejnosť vzniesla množstvo pripomienok, kameňom úrazu je najmä doprava, či už dynamická alebo statická. Investorovi nepomohol ani fakt, že má ísť o komplex na vysokej architektonickej úrovni od kancelárie Superatelier s ľudskou mierkou objektov a verejnými priestanstvami. 

Podobná situácia nastala v prípade projektu Hroznový sad, ktorý má byť umiestnený v lokalite medzi Alstrovou ulicou a križovatkou ulíc Hečkova a Kadnárova. Za architektonickým konceptom stojí kancelária Morocz_Tacovsky. V rámci EIA podalo 28 subjektov stovky pripomienok. Okrem dotknutých orgánov, samospráv či stálic typu Združenie domových samospráv to boli aj mnohí miestni občania.

Projektu vytýkali nesúlad s Územným plánom, zníženie kvality života alebo narušenie charakteru lokality. Investor však argumentoval jednoducho – v zmysle územnoplánovacej informácie, vydanej mestskou časťou Rača, je projekt v súlade s Územným plánom. Právoplatné rozhodnutie EIA získal v januári 2023.

 

Navrhovaný bytový dom sa má stavať neďaleko projektu Rinzle Rača.Zdroj: Rinzle Rača

 

V blízkosti sa nachádza aj známy projekt Rínok Rača, ktorý sa leží severovýchodne od neďalekej Sadmelijskej ulice. Prestavba niekdajších Vinárskych závodov bola v minulosti taktiež predmetom odporu. Dnes je projekt z veľkej časti dokončený a okrem stoviek bytov priniesol aj množstvo vybavenosti. Pre miestnu komunitu bola v areáli zriadená materská škola, developer taktiež zaplatil pomerne rozsiahle peniaze na poplatku za rozvoj. 

Napriek developmentu - alebo aj vďaka nemu - sa úroveň lokality v konečnom dôsledku zvyšuje. Ak sú zámery dobre nastavené, prinášajú vybavenosť a venujú sa verejným priestorom. Zároveň umožňujú samospráve venovať sa verejným investíciám, ktorých v Rači nie je málo. Obnova parku na Strelkovej, revitalizácia námestia v Rendezi či obnova školy na Plickovej sa realizovali alebo realizujú aj vďaka peniazom od developerov.

Rača má potenciál stať sa krajšou a príjemnejšou mestskou časťou. Samozrejme, rozvoj by sa nemal vymknúť spod kontroly, na čo majú slúžiť práve  spomínané územné plány zóny. Pri ich absencii sa nemožno čudovať, že zelenú dostávajú aj zámery, ktoré nespĺňajú ideálnu predstavu časti komunity o budúcnosti ich okolia. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube