Author photoMartina Gregová 17.04.2024 21:07

Bratislavská kvalita v metropole východu. Rezidencia Tesla spojí bývanie v zeleni s prepracovanou architektúrou

V Košiciach by mohli v dohľadnej dobe vzniknúť viaceré atraktívne rezidenčné projekty. Jeden z nich je naplánovaný v mestskej časti Košice Juh, tvorenej rôznorodou zástavbou bytových aj administratívnych objektov. Nový súbor od prestížnych bratislavských architektov má dotvoriť transformujúce sa prostredie v podobe príťažlivých domov, doplnených o množstvo zelene. 

Zdroj: OCCAM Real Estate

Zdroj: OCCAM Real Estate

Východoslovenská metropola sa môže v poslednom období pochváliť hneď niekoľkými zaujímavými rezidenčnými projektmi. V mestskej časti Košice - Sever je napríklad v treťom kvartáli roku 2024 plánované zahájenie výstavby dlhoočakávaného projektu WatsoNova. Ten do oblasti prinesie celkovo 700 nových rezidenčných jednotiek a vyše 6-tisíc metrov štvorcových obchodných prevádzok a služieb.  

Výstavba kvalitného developmentu sa má čoskoro spustiť aj na opačnej strane mesta. V mestskej časti Košice - Juh na Dunajskej ulici, na pozemku o rozlohe 8-tisíc metrov štvorcových, je naplánovaný projekt s názvom Rezidencia Tesla. Investormi výstavby sú dve spoločnosti - CF Developments 3 a OCCAM Real Estate. Druhá menovaná firma je investičnou, developerskou spoločnosťou v oblasti nehnuteľností s primárnym zameraním na kancelárske, rezidenčné a retail projekty. Vo svojom portfóliu má napríklad košický projekt BCT1 - teda priameho suseda pripravovaného projektu - či pomerne známy trenčiansky development Nová Merina.  

Druhý projekt má v horizonte niekoľkých rokov premeniť trenčiansky brownfield na bývanie v prémiovej lokalite. Vo výsledku má priniesť viac ako 600 bytov, ako aj obchodné, športové a kultúrne priestory. Podľa Stanislavy Paulíkovej, senior development manažérky spoločnosti, projekty Nová Merina a Rezidencia Tesla spája kvalitný urbanizmus a nadčasová architektúra. „Ich odlíšenie vytvára rôzny limit pozemkov a veľkosti. Kým v Trenčíne ide o blokovú mestskú štruktúru s vnútroblokmi a poloverejným priestorom, v Košiciach sú to dva líniové objekty lemované parkom,” popisuje.

Galéria

  • Zdroj: OCCAM Real Estate
  • Zdroj: OCCAM Real Estate
  • Zdroj: OCCAM Real Estate
  • Zdroj: OCCAM Real Estate
  • Zdroj: OCCAM Real Estate
  • Zdroj: OCCAM Real Estate

História projektu Rezidencia Tesla siaha do roku 2022. V tom čase investor v spolupráci so známymi slovenskými ateliérmi Pantograph a AVK architects vyhlásil urbanisticko-architektonickú súťaž na návrh novej podoby rezidenčného súboru. Víťazom sa stal ateliér Sadovsky & Architects v spolupráci so Superatelierom. 

Najväčšie výhody víťazného návrhu spoločnosť vidí v efektivite a sile jednoduchosti horizontálnych línií v harmónii so zelenými zákutiami, oddychovými a športovými plochami a v neposlednom rade aj v plnohodnotnom využití pozemku v prospech parku. „Títo architekti majú už bohaté skúsenosti s pretváraním verejného priestoru na moderný, ale aj s historickými budovami. Ateliér Sadovsky & Architects má za sebou napríklad realizáciu Nádvoria v Trnave,” pripomína Paulíková. Architekti v minulosti tiež navrhli aj úspešný košický rezidenčný projekt Nová Terasa. 

Nový zámer bude tvorený dvojicou osempodlažných bytoviek, pričom najvyššie podlažia budú ustúpené. Do lokality prinesie približne 200 nových bytových jednotiek. „Náš návrh pozostáva z dvoch líniových domov, ktoré sú paralelné s existujúcou ulicou," popisujú koncepciu architekti. „Podporujú a dávajú priestor veľkorysému zelenému parku medzi sebou, ku ktorému sú orientované predzáhradky bytov na zvýšenom prízemí. Obytné domy vyvažujú svoju jednoznačnú lineárnosť vecnosťou či rôznymi detailmi členitej fasády so zapustenými balkónmi”. 

Developer očakáva veľký záujem potenciálnych klientov, daný aj polohou komplexu. Nachádzať sa totiž bude v polyfunkčnej zóne Tesla Business Centrum, v susedstve fungujúcich, plne obsadených administratívnych budov. „Košice Juh je obľúbená mestská štvrť aj vďaka novej výstavbe kancelárskych objektov, pôvodných bytových domov, a tiež vďaka komplexnej vybavenosti a dostupnosti,” popisuje okolie Paulíková. Zároveň dodáva, že vďaka projektu sa riešená lokalita premení na atraktívny ucelený administratívno-obytný súbor. 

Spomínaný verejný park má vzniknúť na mieste, kde sa v súčasnosti nachádza parkovisko. Parkovacie miesta budú v rámci projektu presunuté do podzemnej garáže. Park o celkovej výmere 3-tisíc metrov štvorcových do oblasti okrem zelene prinesie tiež workoutové zóny, priestory pre oddych, spoločenské stretnutia či vodný prvok. Z parku by mali benefitovať nielen obyvatelia nových bytov, ale aj zamestnanci priľahlých administratívnych objektov. Čisto pre rezidentov budú komunitné záhradky na najvyších podlažiach. 

Projekt začiatkom roka získal súhlasné stanovisko k hodnoteniu vplyvov na životné prostredie (EIA). Investor následne vstúpil do ďalšej fázy povoľovania v podobe územného konania. Podľa developera je obdržanie rozhodnutia očakávané v priebehu nasledujúcich pár mesiacov. Výstavba výrazného developmentu by v konečnom dôsledku mohla nastať už tento rok. 

 

(OCCAM Real Estate, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube