Author photoMartina Gregová 04.02.2024 21:13

Výnimočná rekonštrukcia z metropoly východu. RTVS dokončila príkladnú obnovu svojej budovy

Verejnoprávna televízia a rozhlas disponujú viacerými nehnuteľnosťami po celom Slovensku, pochádzajúcimi z čias, keď bola ich produkcia omnoho rozsiahlejšia. Stav mnohých budov už dnes nie je ideálny. V prípade košického objektu sa však situácia dramaticky zmenila - vďaka rekonštrukcii dnes RTVS sídli v modernej budove, ktorá je nielen úspornejšia, ale aj architektonicky príťažlivejšia. 

Autor: Meraner & Hauser

Autor: Meraner & Hauser

Košické televízne a rozhlasové štúdio RTVS bolo zriadené ako posledné v rámci územných pracovísk bývalej Československej televízie. Koncom februára uplynie 62 rokov od začiatku televízneho vysielania v Košiciach. Hlavná administratívna budova RTVS sa v súčasnosti nachádza len kúsok od historického centra mesta. Postavená bola na prelome 19. a 20. storočia pre potreby armádnej posádky. Slúžila ako koniareň, ktorá nadväzovala na vojenské kasárenské objekty okolo Rastislavovej ulice.   

Počas svojej histórie prešla budova viacerými rekonštrukciami rôzneho rozsahu. Predposledná z nich bola realizovaná v roku 1977, keď bol objekt prispôsobený potrebám budovy programových fondov za účelom spravovania a skladovania archívnych materiálov vtedajšej Slovenskej televízie v Košiciach. 

Keď v roku 2017 RTVS oznamovala 55. výročie vzniku košického štúdia, vtedajší generálny riaditeľ RTVS Václav Mika tento miľník prepojil aj so spustením veľkého projektu rekonštrukcie jeho televíznej časti. „Veľmi ma teší, že veľké výročie RTVS z minulého roku nasleduje ďalšie výročie významné pre región Košíc. Je pre mňa symbolické, že práve v tomto roku spúšťame veľký projekt rekonštrukcie televíznej časti štúdia v Košiciach. RTVS tak dokazuje, že svoj vzťah k regiónom nielen deklaruje, ale ho aj realizuje v praxi," uviedol.  

Galéria

  • Autor: Meraner & Hauser
  • Autor: Meraner & Hauser
  • Autor: Meraner & Hauser
  • Autor: Meraner & Hauser
  • Autor: Meraner & Hauser

Budova Rozhlasu a televízie RTVS bola totiž už v tom čase v nevyhovujúcom stave. Hlavným cieľom rekonštrukcie bolo najmä zníženie spotreby energie a zefektívnenie celkovej prevádzky. Zmenou prešla predovšetkým fasáda budovy, vďaka čomu celý objekt dostal úplne nový architektonický výraz. Realizácia bola ukončená v priebehu minulého roka, časť financií (760-tisíc eur) RTVS získala z eurofondov. 

Za architektonickým riešením stojí lokálne štúdio DGA, ktoré má na svojom konte už nejeden úspešný košický projekt. Medzi najznámejšie z nich patrí rekonštrukcia budovy Prírodovedeckej fakulty UJPŠ, obnova budovy Sokrates, ktorá spadá pod Filozofickú fakultu UPJŠ, či projekt Operačného centra Šaca a Urgentného centrálneho príjmu Šaca.  

Hlavný cieľ rekonštrukcie bol naplnený vďaka viacerým novým prvkom. Došlo napríklad k zatepleniu obvodového plášťa, k zatepleniu strešnej konštrukcie a k výmene okenných a dverných otvorov. Energetickú náročnosť budovy sa podarilo znížiť aj vďaka výmene svietidiel za úspornejšie LED osvetlenie, obnove vzuchotechnických jednotiek a inštalácii fotovoltických prvkov na streche administratívnej budovy. Zatiaľ čo pred rekonštrukciou spadala budova do energetickej triedy D, po nej bola zaradená do kategórie A0.  

Modernizácia je dôležitá pre budúcnosť pracoviska. „Na základe úspor výdavkov na energie zároveň znížime dotácie na prevádzkové náklady a ušetrené finančné prostriedky využijeme na ďalší rozvoj," hovorí generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. Očakávané výsledky majú byť podľa neho dlhodobo technicky udržateľné, vzhľadom na to, že zrekonštruovaná technológia je navrhnutá tak, aby bola plne funkčná bez potreby špeciálneho prevádzkového servisu nad rámec bežnej údržby. 

Vďaka výmene obvodového plášťa sa budova navyše stala aj vizuálne atraktívnejšou. „Obnova plášťa budovy je navrhnutá kombináciou kontaktného zatepľovacieho systému ETICS a prevetrávaného fasádneho systému s obkladom z cementokompozitných dosiek Swisspearl Reflex vo farebnom odtieni Autumn Leaves 9270,“ opísali nový stav autori návrhu. Fasáda vysielacej miestnosti, ktorá vyčnieva nad okolité riadiace miestnosti a kancelárske priestory, je obložená šikmo rezanými panelmi Swisspearl, ktoré vytvárajú dynamický a nekonvenčný efekt. 

Inšpiráciou pre návrh fasády bolo centrum Wallis Annenberg v Kalifornii, ktorého pôvodná budova prešla rekonštrukciou ešte v roku 2013. Pri návrhu fasády sa v tomto prípade architekti inšpirovali históriou objektu. „Plášť nového kultúrneho centra je našou najviditeľnejšou poctou tejto histórii, ktorá predstavuje milióny obálok, ktoré kedysi definovali toto miesto," tvrdia. Medené betónové panely opakujúce sa po celej fasáde majú podľa nich odkazovať na poštu, ktorá kedysi v budove sídlila.  

Rekonštrukcia budovy rozhlasu a televízie RTVS v Košiciach je vo výsledku viac ako len dobrým príkladom zníženia energetickej náročnosti. Vďaka zaujímavo riešenej fasáde získala budova moderný a pútavý vzhľad, ktorý potvrdzuje jej dôležitosť v rámci mesta aj regiónu.  

 

(eARCH.cz, RTVS, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube