Author photoMartina Gregová 23.02.2024 20:50

Nádherná pamiatka sa vracia. Na okraji Mestského parku v Košiciach vznikol rezort, aký môže závidieť celá krajina

Mestský park v Košiciach je mimoriadne príťažlivým verejným priestorom, ktorý okrášľuje metropolu východu už od 19. storočia. Jeho súčasťou je viacero atraktívnych prvkov vrátane bývalého Korčuliarskeho pavilónu. Donedávna zdevastovaná pamiatkovo chránená budova je dnes konečne otvorená pre verejosť, pričom prináša nové služby pre návštevníkov parku.

Zdroj: Villa Sandy

Zdroj: Villa Sandy

Villa Sandy, v minulosti známa aj ako Korčuliarsky pavilón, bola postavená v rozmedzí rokov 1907-1909 podľa návrhu od významného architekta Júliusa Sándyho. Od tej doby tvorí neodmysliteľnú súčasť Mestského parku v Košiciach. 

Výstavba Korčuliarskeho pavilónu súvisela s prvými stavebnými a inými aktivitami, ktoré si dávali za cieľ zriadiť nový športový areál v tejto lokalite. Do výstavby bolo vtedy investovaných približne 110-tisíc korún. Ide o jednu z prvých secesných budov určených na športové účely na Slovensku. 

Svojmu pôvodnému účelu objekt prestal slúžiť v druhej polovici 20. storočia. V tej dobe zároveň došlo k mnohým stavebným úpravám, ktoré narušili pôvodný architektonicky hodnotný vzhľad budovy. Následne stavba dlhé roky chátrala. V roku 2010 už bola v naozaj dezolátnom stave.  

Galéria

  • Zdroj: FB/Dušan Béreš
  • Zdroj: Villa Sandy
  • Zdroj: TV Košice
  • Zdroj: Villa Sandy
  • Zdroj: Villa Sandy
  • Zdroj: Villa Sandy

Národná kultúrna pamiatka patrila v minulosti mestu. Neskôr prešla do súkromného vlastníctva a v rámci výstavby nového mestského rezortu sa ju napokon podarilo nielen zachrániť, ale aj kompletne obnoviť. Obnova prebiehala pod dohľadom Pamiatkového úradu.

S rekonštrukciou bývalého Korčuliarského pavilónu sa začalo už v roku 2012, potom, čo prebehol rozsiahly pamiatkový a reštaurátorský prieskum. Pre verejnosť bola budova otvorená až koncom roku 2023. „Záchrana a obnova tak jedinečnej secesnej stavby, ktorú sme prevzali v zdevastovanom stave, si vyžiadala mnoho úsilia, času a investícií zo súkromných zdrojov. Sme šťastní, že sa nám to po viac ako dvadsiatich rokoch úprimnej snahy o zachovanie a rozvoj kultúrneho dedičstva podarilo,“ vyjadrila sa k obnove secesnej pamiatky Ivana Halászová, marketingová manažérka Villa Sandy. 

Pri rekonštrukcii sa súčasný majiteľ objektu snažil o dodržanie všetkých podmienok stanovených pamiatkovým úradom. Cieľom bolo budovu obnoviť do pôvodného stavu z roku 1909, teda bez nevhodných stavebných zásahov z neskorších období.  

Rekonštrukčné práce okrem obnovy fasády a stavebných konštrukcií zahŕňali aj obnovu interiérových a exteriérových priestorov. Aj v tomto prípade sa kládol dôraz na zachovanie jedinečných existujúcich architektonických prvkov. Náklady na rekonštrukciu rezortu sa vyšplhali až na sumu štyri mi eur. 

Budova bola pre verejnosť otvorená po viac ako dvadsiatich rokoch. Súčasťou prvej fázy otvorenia rezortu bolo sprístupnenie historickej budovy, v ktorej sa po novom nachádza reštaurácia a kaviareň. Zároveň bolo sprístupnené aj podzemné parkovisko s viac ako 90 miestami na státie.  

Reštaurácia a kaviareň s názvom Seven sa vyznačuje interiérom, ktorému dominujú veľké klenuté okná, z ktorých sa návštevníkom naskytne výhľad do okolia. Medzi najvýraznejšie prvky vybavenia patria jednoznačne sýtofialové jedálenské stoličky a kreslá, doplnené o menej nápadné stoly. V nadväznosti na zelenú farbu okenných rámov bola v tejto farbe navrhnutá aj časť presklených vitrín.  

Otvorený je aj vonkajší kiosk. „V každej z našich gastroprevádzok chceme ponúknuť iný koncept a zážitok tak, aby si u nás každý hosť našiel to svoje. Zatiaľ čo naša vlajková loď, reštaurácia a kaviareň Seven, situovaná v Národnej kultúrnej pamiatke, už dnes púta pozornosť svojím zameraním na zážitkovú gastronómiu a tradičnosť, nový kiosk Point naopak ponúkne autentickú gastronómiu v bezprostrednom kontakte s prírodou,“ približuje generálny manažér rezortu Branislav Kováč. 

V ďalších fázach má dôjsť k sprístupneniu ľadovej plochy či tenisových kurtov. Investora zároveň začiatkom budúceho roka čaká aj kolaudácia luxusného hotela. „Rezort Villa Sandy, ktorý bol vybudovaný s úctou k histórii a životnému prostrediu, k lokálnej i globálnej komunite a hlavne s láskou k mestu, odkiaľ sme prišli, je miestom, kde zažijete tie najkrajšie emócie spolu s kvalitnými službami,” tvrdí investor.

Obnova a sprístupnenie roky chátrajúcej secesnej pamiatky je významným míľnikom nielen pre obyvateľov a návštevníkov Košíc, ale aj pre slovenskú architektúru ako takú. Vďaka citlivej obnove pod dohľadom pamiatkarov sa dnes užívatelia Mestského parku v Košiciach môžu tešiť na unikátne stavebné dielo, atraktívne priestory a nové služby športového aj oddychového charakteru. 

 

(Aktuality.sk, Villa Sandy, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube