Author photoMartina Gregová 09.03.2024 13:32

Veľkomestské bývanie vo výbornej lokalite. Metropola východu dostane projekt od renomovaných architektov

Košice sa nemôžu pochváliť takým veľkým množstvom veľkých transformačných developmentov ako Bratislava. Niektoré z nich by sa však kvalitou v hlavnom meste nestratili. Takým prípadom by mal byť aj projekt WatsoNova v areáli bývalých Východoslovenských tlačiarní, neďaleko košického amfiteátra. Zámer prinesie bývanie, verejné priestory alebo investície do dopravnej infraštruktúry. 

Zdroj: CTR

Zdroj: CTR

V júni 2021 odkúpila developerská spoločnosť CTR pozemky, na ktorých stáli objekty spadajúce pod bývalé Východoslovenské tlačiarne. Budúcnosť brownfieldu o rozlohe viac ako 30-tisíc metrov štvorcových pritom bola predmetom diskusií už niekoľko rokov predtým. Mesto Košice však dlho nevedelo nájsť investora, ktorý by bol ochotný splniť požiadavky v takom rozsahu, ako mesto žiadalo.  

Samospráva s developerom podpísala zmluvu v novembri 2021. „Naozaj som rád, že sa nám aj s pomocou podarilo presadiť takú vzájomnú dohodu, ktorú zvýšením kvality života ocenia súčasní, ale aj budúci obyvatelia tejto časti Košíc,” uviedol v čase podpisu košický primátor Jaroslav Polaček. Podľa primátora podpisu predchádzali zložité rokovania, počas ktorých mesto trvalo na tom, aby investor v čo najvyššej miere zo svojich zdrojov financoval aj vyvolané investície. Zámerom bolo, aby sa po ich uskutočnení stal celý dopravný uzol pri Amfiteátri lepšie prejazdným, bezpečnejším a ubudlo na ňom tragických kolízií medzi chodcami a automobilmi. 

Následne na to bola vyhlásená medzinárodná architektonická súťaž, v rámci ktorej bol za víťazný návrh označený koncept od popredného českého ateliéru Kuba&Pilař architekti, ktorý na projekte spolupracoval s lokálnym štúdiom KOPA-DESIGN. Podľa Jána Horvátha, generálneho riaditeľa CTR Holding, tak vznikne projekt prispôsobený na mieru Košiciam. „Táto forma spolupráce je v developmente bežná a náš vzťah a spoluprácu s oboma spoločnosťami si veľmi ceníme. Samozrejme, že táto spolupráca nie je jednorázová, ale dlhodobá,” konštatuje.  

Galéria

  • Zdroj: CTR
  • Zdroj: CTR
  • Zdroj: CTR
  • Zdroj: CTR
  • Zdroj: CTR
  • Zdroj: CTR

Návrh od ateliéru Kuba&Pilař podľa Horvátha garantuje kvalitu, nadčasový vzhľad a neobyčajný prístup. Štúdio KOPA DESIGN zas podľa neho prispeje vynikajúcimi znalosťami miestneho prostredia a potrieb. „Oba ateliéry spolu úzko spolupracujú a budú spolupracovať naďalej až do konca projektu,” upozorňuje.  

Projekt WatsoNova bude ťažiť najmä z výbornej polohy. Nachádza sa totiž na hranici mestskej časti Košice - Staré Mesto, ktorá zahŕňa centrum východoslovenskej metropoly. Oficiálne však spadá do mestskej časti Košice - Sever, ktorej vo výsledku prinesie približne 700 nových rezidenčných jednotiek a vyše 6-tisíc metrov štvorcových obchodných prevádzok a služieb. Súčasťou projektu bude aj podzemné parkovisko.  

Ako tvrdí developer, v projekte sa bude snúbiť osobitá architektúra s využitím moderných technológií. Komplex má definovať „nový štandard bývania v bytoch s logickými dispozíciami plnými svetla vďaka obrovským preskleniam a unikátnymi výhľadmi na Kalváriu ponad kvalitný verejný priestor plný zelene”. Výstavbe bude predchádzať asanácia dnes existujúcich objektov, pričom podľa Horvátha momentálne spoločnosť neplánuje zachovanie žiadneho z nich. „Chceme v určitých aspektoch zachovať históriu a tradíciu Východoslovenských tlačiarní. Podrobnosti o týchto našich aktivitách zatiaľ ešte nechceme zverejňovať,” dopĺňa. 

Okrem budovania samotných domov je súčasťou projektu aj modernizácia ulice Watsonova a kompletná rekonštrukcia dopravnej infraštruktúry celého Festivalového námestia. Dôraz má byť kladený aj na podporu pešej infraštruktúry a na prepojenie už existujúcich cyklotrás.  

Existujúca infraštruktúra zohrala významnú úlohu aj pri výbere názvu projektu. V počiatočných fázach mala v blízkosti košického amfiteátra vzniknúť Rezidencia Letná. Neskôr došlo k zmene názvu. „Rozhodli sme sa názov WatsoNova spojiť s dizajnom výhercu architektonickej súťaže a uprednostnili sme názov, spojený s britským historikom Robertom Williamom Seton-Watsonom, po ktorom je pomenovaná jedna zo susediacich ulíc,” zdôvodňuje zmenu názvu J. Horváth. Watson totiž svojou prácou počas 1. svetovej vojny výrazne napomohol vzniku Československa. „Zdôraznením písmena N v názve nášho projektu sa hráme s myšlienkou budúcnosti tejto časti mesta a jeho obnovou,” dopĺňa. 

 

Zdroj: CTR

 

Projekt má byť podľa aktuálnych informácií rozdelený do dvoch etáp. „V rámci prvej etapy sa chceme sústrediť na podzemné práce a samozrejme na vežu, ktorá bude dominantou projektu a poskytne obyvateľom týchto bytov neopakovateľné a unikátne výhľady. Súčasťou tejto etapy bude aj susediaci rad bytových domov s komerčnými plochami, ktoré ponúknu širokú škálu služieb. V tejto etape sa zároveň sústredíme na komplexnú úpravu dopravnej infraštruktúry, na ktorej sa podieľame spolu s mestom Košice,” opisuje generálny riaditeľ CTR Holding.  

Zahájenie stavby je momentálne plánované na tretí kvartál roku 2024. „Predpokladané zahájenie výstavby v treťom kvartáli 2024 je v súlade s naším harmonogramom a pevne veríme, že sa nám ho podarí splniť,” tvrdí Horváth. Prví majitelia by sa podľa neho mohli do nových bytov nasťahovať už koncom roka 2026. Celý projekt by mal byť ukončený do roku 2029. 

Spoločnosť CTR v minulosti na území Košíc zrealizovala už niekoľko výrazných projektov. Patrí k nim polyfunkčný komplex Multicenter Košice, ktorého súčasťou sú servisované apartmány Košice Rental Apartments a Business Centre Košice, Rezidencia pri Radnici či ich najaktuálnejší projekt Rezidencia Albelli. Podľa slov Jána Horvátha je však WatsoNova unikátna - veľkosťou, ale aj svojím celomestským významom. „Brownfield v centre premeníme na modernú polyfunkčnú štvrť, ktorá bude prínosom nielen pre obyvateľov v tejto časti mesta, ale aj široké okolie,” uzatvára. 

Košice sa sa tak zbavia zanedbaného areálu, ktorý sa premení na pomerne atraktívnu súčasnú zástavbu. Územie sa vo väčšej miere aktivuje a získa mestskejší charakter. Ide o vozorvý spôsob, ako prebudovať aj iné bývalé výrobné zóny, ktoré už neplnia svoj účel. Metropola východu ich má viac ako dosť. 
 
 

(CTR, mesto Košice, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube