Author photoAdrian Gubčo 10.01.2024 17:14

Bratislava bude krajšia a živšia. Pozrite si 10 najlepších dokončených projektov roka 2024

Rok 2023 bol pre slovenskú metropolu v mnohých ohľadoch prelomový. Dokončených bolo viacero významných developmentov, ktoré pozdvihli kvalitu života a zmenili obraz mesta. Stavebný rozvoj bude pokračovať aj v priebehu tohto roka. Vybrali sme preto 10 projektov, ktoré sa dobudujú v tomto roku a podľa nás v najväčšej miere prispejú k ďalšiemu zvýšeniu úrovne Bratislavy.

Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Autor: Nino Belovič / YIM.BA

10. The Mill

Administratívny komplex The Mill od spoločnosti Immocap je významný z viacerých dôvodov. Po prvé, bizniscentrum sa dokončuje v štvrti Mlynské Nivy – Západ, v obrovskom transformačnom území, ktoré čaká v najbližších rokoch až desaťročiach veľkorysá premena na atraktívnu súčasnú štvrť, kde budú žiť a pracovať desaťtisíce obyvateľov. Veža so 16 podlažiami a 69 metrami sa zaradí k výrazným prvkom lokality, ktorá sa bude významne spolupodieľať na budúcom obraze mesta.

S tým súvisí druhý dôvod, ktorým je elegantná architektúra budovy. Ide o jednu z najsolídnejších kancelárskych budov, ktoré boli v poslednom období v Bratislave postavené. Developer usporiadal architektonickú súťaž, v ktorej sa presadil ateliér DKLN. Budova už získala finálnu podobu – dnes je tesne pred dokončením a sťahovaním nájomníkov. Tí si prenajali celý objekt s 25-tisíc metrami štvorcových kancelárií.

S danou výmerou pôjde o posledné veľké bizniscentrum, dokončené v Bratislave najbližšie dva roky. Kľúčovým nájomníkom je Henkel, sídliť tu bude aj samotný Immocap.

 

Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

9. Pri Mýte

V priebehu tohto roka by mal byť konečne dokončený celý obytný súbor Pri Mýte od spoločnosti Penta Real Estate. Prvé dve etapy projektu, ktorý vyplnil brownfield v susedstve Račianskej ulice, boli dokončené ešte v roku 2018 a získali aj nomináciu na cenu CE ZA AR. Developer očakával, že s výstavbou tretej etapy pozdĺž ulice začne čím skôr, stretol sa však s komplikáciami pri povoľovaní.

Do výstavby nakoniec išiel zásadne redizajnovaný polyfunkčný dom od kancelárie Sadovsky & Architects. Osempodlažná budova obsahuje 98 bytov na treťom až ôsmom podlaží, kancelárie na druhom a obchodné prevádzky na treťom. Smerom do Račianskej vznikne vydláždený chodník a cyklotrasa, smerom do vnútrobloku park, dobre nadväzujúci na obdobnú zeleň vo vnútrobloku Urban Residence. Výstavba sa dnes blíži k dokončeniu.

Dobudovaním Pri Mýte sa dotvorí táto časť Račianskej ulice, ktorá sa z obytno-priemyselnej zóny mení na mestskú triedu. Po asanácii pôvodných fabrík mala dlhšie len jednu stranu. Teraz však dostane veľkomestský ráz vďaka projektu, ktorý je v mnohých ohľadoch príkladom, ako sa má vo vnútornom meste stavať.

 

Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

8. Materská škola na Kadnárovej

Projekt novej materskej školy na Kadnárovej v Rači nepatrí k veľkým, je však výnimočný kvalitou, technickým riešením aj samotným počinom mestskej časti. Výstavba úplne nových materských škôl totiž nie je bežná – štandardne sa len rekonštruujú alebo dostavujú existujúce.

Materská škola Tramín, ako sa zvykne označovať po vinárni, ktorá sa tu donedávna nachádzala, je atypickou drevostavbou kruhového tvaru s kruhovým nádvorím. Návrh objektu vzišiel z pera architektonickej kancelárie Pantograph. Cena škôlky s kapacitou 88 detí vyšla na 2,174 miliónov eur aj s DPH. V tomto momente sa objekt dokončuje, fungovať začne v septembri tohto roka.

Materskej škole predvídame výborné prijatie u laickej aj odbornej verejnosti. Samosprávy na Slovensku len zriedka budujú takéto stavby a navyše na vysokej architektonickej, technologickej aj ekologickej úrovni. Okrem využitia dreva budova disponuje aj zelenou strechou. Navyše je plne adaptovateľná – pokiaľ sa v dôsledku demografických zmien zníži počet detí, dá sa ľahko prebudovať na zariadenie sociálnych služieb. Ide v mnohých ohľadoch o vzorový projekt.

 

Materská škola na Kandárovej. Zdroj: Michal Drotován - starosta mestskej časti Bratislava-Rača

 

7. Sky Park Residence 4

V priebehu tohto roka bude skolaudovaná a odovzdaná ďalšia časť komplexu Sky Park od developera Alto Real Estate. Výrazný development v novom centre Bratislavy redefinoval panorámu mesta a priniesol sem architektúru od svetoznámej kancelárie Zaha Hadid Architects. Po úspešnom dobudovaní prvých troch rezidenčných veží, jednej kancelárskej a rekonštrukcii Jurkovičovej teplárne teraz developer dokončuje štvrtú.

Sky Park Residence 4 je identická ako prvé tri veže. Takisto obsahuje 254 bytov vyššieho štandardu na 31 podlažiach, vrátane niekoľkých exkluzívnych penthousov na najvyšších podlažiach. Na prvých dvoch podlažiach budú umiestnené prenajímateľné prevádzky pre obchody aj sídla firiem. Okrem toho vzniknú v okolí budovy sadové úpravy, ktoré nadviažu na zvyšok parku v rámci areálu Sky Parku. Dokončením tejto časti projektu sa opäť rozšíri upravená časť tzv. bratislavského downtownu.

 

Sky Park Residence 4, v popredí Metropolis. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

6. Metropolis

Priamym susedom Sky Park Residence 4 je projekt Metropolis od Mint Investments. Ide o dvojicu veží so 16 a 18 podlažiami, ktoré sú charakteristické netypickým tvarom – spoločne vytvárajú akoby obrovské písmeno M. Downtown tým získa do istej miery extravagantný projekt, ktorý bude jeho zaujímavým doplnkom,.

Okrem tvaru je však Metropolis zaujímavý aj štandardom. Investor sebavedome tvrdí, že nastavuje novú úroveň luxusu, pričom má tie najvyššie ambície. Nachádza sa tu 292 bytov a apartmánov, na prvých dvoch podlažiach zas vznikne parter s obchodmi v atraktívnom podlubí. Smerom do vnútrobloku bude umiestnený vyvýšený parčík, vďaka čomu môže vzniknú na centrum mesta skutočne netypické riešenie v podobe bytov s predzáhradkami.

Metropolis, navrhnutý pražskou kanceláriou City Work Architects, by mal byť dokončený v druhej polovici roka. Jeho dokončenie prinesie ďalšie zahustenie bratislavského downtownu vežami, tentokrát však spôsobom, ktorý vhodne dotvára plánovaný blokový charakter lokálnej zástavby.

 

Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

5. Živé miesta

Hlavné mesto plánuje aj napriek nedostatku finančných prostriedkov v roku 2024 dokončovať niektoré úpravy verejných priestorov, ktoré označuje pod spoločným názvom Živé miesta. Iniciatíva je zameraná na úpravu dlhodobo prehliadaných plôch, ktorých úprava ale sľubuje oživenie mesta a mestských častí.

V realizácii je aktuálne hneď niekoľko projektov. K najvýraznejším patrí obnova zelenej plochy na nároží Legionárskej a Radlinského, kde vzniká nový parčík, revitalizácia parčíku na Dunajskej, premena zelenej plochy na Kazanskej vo Vrakuni, rekonštrukcia objektu bývalého salónu v Sade Janka Kráľa na bistro a budovanie nového skateparku pod Mostom SNP. Asi najpozitívnejšie sú v tomto ohľade zásahy v Sade Janka Kráľa, ktorý sa postupne zlepšuje.

V priebehu toho roka sa má nových projektov naštartovať len málo. V priebehu tohto roka je teoreticky možná úprava priestorov na Radlinského v blízkosti zastávky Blumentál alebo na zastávke Žilinská, ďalej úprava okolia Centra služieb v Dúbravke alebo v susedstve vozovne Krasňany. Tieto projekty by sa však teoreticky mohli natiahnuť aj do budúceho roka.

 

Obnova bistra v Sade Janka Kráľa. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

4. Zwirn

V priebehu tohto roka bude konečne odovzdaná aj prvá etapa veľkého projektu Zwirn od YIT Slovakia. Mohutný polyfunkčný súbor na mieste bývalej Bratislavskej cvernovej továrne (BCT) je v príprave od roku 2015. Už vtedy boli ohlásené výsledky urbanisticko-architektonickej súťaže na riešenie veľkého mestského bloku, pričom najlepší návrh priniesla kancelária Compass. Ako prvá sa zrealizovala rekonštrukcia pamiatkovo chránenej Pradiarne 1900 a vybudovalo sa priľahlé námestie.

Dnes je už ale dokončená aj prvá rezidenčná etapa, ktorá čaká na sprístupnenie. Zwirn bude typický blokovou zástavbou, tehlovými fasádami bytoviek (po celkovom dokončení tu bude najväčšia tehlová fasáda na Slovensku), aktívnym parterom s množstvom nových prevádzok aj dôrazom na kvalitný verejný priestor. Projekt je označovaný za príklad výstavby súčasného mesta.

V najbližších mesiacoch by okrem sprístupnenia prvej etapy mala pokračovať výstavba tretej, ktorej rezidenčné časti dosiahli štádium hrubej stavby. Jej súčasťou bude menšia kancelárska veža s príťažlivým konštrukčným riešením. Do výstavby by v priebehu tohto roka mohla ísť aj druhá etapa, čím sa Zwirn priblíži k celkovému dobudovaniu – a tým aj vytvoreniu kusu celistvého a atraktívneho mesta.

 

Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

3. Divadlo Aréna

Asi najvýznamnejší kultúrny a verejný projekt roka je už tiež takmer dokončený. Investorom komplexnej rekonštrukcie pamiatkovo chráneného divadla z roku 1898 je Bratislavský samosprávny kraj.

Pôvodné divadlo si v priebehu svojej existencie prešlo vzostupmi aj pádmi. Za socializmu slúžilo ako sklad, v 90-tych rokoch bolo ale čiastočne zrekonštruované a obnovené ako divadlo. Inak už ale bolo zastarané a potrebovalo generálnu obnovu. BSK ju zrealizovalo za približne 10 miliónov eur, pričom projekt nepriniesol len zlepšenie stavu, ale aj radikálnu modernizáciu technologického vybavenia divadla. Dnes tak ide o jedno z najmodernejších divadiel na Slovensku.

Okrem kultúrnej funkcie bude súčasťou divadla aj nová kaviareň, ako aj zrekonštruovaná vodná veža. Divadlo bude svoj program prenášať aj do exteriéru. Jeho výnimočná poloha na Tyršovom nábreží, v susedstve Dunaja a Sadu Janka Kráľa, prináša potenciál posilnenia návštevníckej atraktivity v oblasti. Ako bolo vyššie zmienené, mesto tu postupne realizuje vlastné investície.

 

Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

2. Vydrica

Rok 2024 má priniesť aj dokončenie prvej etapy projektu Vydrica – jedného z najvýznamnejších zámerov v meste, ktorého ambíciou je prinavrátiť Bratislave jej stratené podhradie. Developer Vydrica Development sa o to pokúša v podobe súčasného projektu vo vysokom štandarde, ktorý pod Bratislavský hrad prináša bývanie, kancelárie, obchody, verejné priestory aj kultúru.

V rámci prvej etapy by mali vzniknúť štyri bytové bloky, medzi ktorými budú umiestnené (staro)nové ulice – Floriánska a Oeserova. Okrem toho sa tu má zrealizovať aj tzv. Kempelenov park a ešte tento rok bude otvorená nová električková zastávka. V priebehu roka 2024 sa rozbehne aj výstavba nového rezidenčného bloku a bude napredovať budovanie kancelárskej budovy.

Vo výsledku vznikne medzi Hradom a nábrežím development, ktorý umožní prepojiť historické jadro mesta s dunajskou promenádou a novými developmentami popri rieke. Jadrom územia bude okolie zrekonštruovanej Vodnej veže, kde vznikne komorný kultúrny priestor. Väčšina nových ulíc bude striktne pre nemotorové spôsoby dopravy, pričom by sa malo zriadiť aj bezbariérové spojenie s Hradom vo forme lanovky. Pokiaľ sa ambície developera naplnia, Bratislava zmení svoj obraz podobne, ako sa to stalo v roku 2010 dokončením Eurovey.

Architektom projektu je kancelária Compass, s ktorou spolupracovali ďalšie významné domáce tímy, napríklad Marko&Placemakers alebo Siebert + Talaš. Víťazom architektonickej súťaže na riešenie areálu Vodnej veže sa stal Superatelier.

 

Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

Čestné zmienky

Predtým, ako predstavíme najdôležitejší projekt, ktorý sa má podľa nás tento rok dokončiť, považujeme za potrebné zmieniť niekoľko realizácií, ktoré sa do nášho zoznamu nezmestili, hoci obraz Bratislavy ovplyvnia v citeľnej miere – nie však len pozitívne.

Práve preto sme do prehľadu nezaradili obytné súbory Ovocné Sady od JTRE a bytovú vežu Danubius One od FINEPu. Prvý menovaný projekt je síce obrovský a dokončenie jeho druhej etapy prinesie niekoľko stoviek nových bytov. Na druhej strane, sídliskový urbanizmus a nevýrazná architektúra z neho robia niečo, čo rozhodne nemožno nazvať vzorom pre ďalšiu výstavbu. V ešte väčšej miere to platí o Danubius One, ktorý výrazne vstúpil do panorámy okolia Trnavského mýta, developer však v priebehu výstavby pristúpil k dizajnovým úpravám, ktoré dramaticky znížili výrazovú kvalitu veže.

Na opačnom póle je projekt Liget od VSD Development, ktorý sa taktiež usiluje o získanie označenia „najluxusnejší projekt v Bratislave“. 18-podlažná veža na okraji Sadu Janka Kráľa je v mnohých ohľadoch špičkovým projektom. Do prehľadu sa nedostala len preto, lebo je oproti vyššie zmieneným realizáciám menej exponovaná. Autorom architektúry sú DZ Architekti.

Z verejných investícií možno spomenúť najmä pripravované dokončenie rekonštrukcie Základnej umeleckej školy M. Ruppeldta na tzv. Dom hudby. Za 4,3 milióna eur vznikne v historizujúcom objekte bývalého Georgievitsovho paláca z roku 1885 koncertná sála či nahrávacie štúdio. Rekonštrukcia je súčasťou iniciatívy Hlavného mesta zvýšiť kvalitu a fyzickú úroveň umeleckých škôl a voľnočasových centier.

Z dopravných projektov je významným dobudovanie terminálu integrovanej osobnej prepravy (TIOPu) vo Vrakuni. Ide o významnú súčasť posilňovania atraktivity železničnej dopravy, ktorá má v rámci mobility v Bratislave veľký potenciál. Dokončovať sa mal aj TIOP v Boroch, tento však výraznejšie mešká. Dôležitým tohtoročným dopravným projektom bude aj dokončenie čiastočnej modernizácie Vajnorskej radiály.

Naostatok treba spomenúť projekt, ktorý bol de facto dokončený už v roku 2023, v priebehu tohto roka však bude naplno odovzdaný jeho budúcim obyvateľom a užívateľom. Je ním Eurovea 2 a predovšetkým mrakodrap Eurovea Tower od JTRE. Prvý slovenská aj bratislavská budova, ktorá prekonala magickú hranicu 150 metrov (čom sa považuje za minimálnu výšku mrakodrapu), je novou dominantou mesta, pričom tu vznikli približne štyri stovky luxusných bytov a apartmánov. V priebehu tohto roka sa v Eurovei okrem odovzdania bytov očakáva aj vybudovanie športovísk pod Mostom Apollo.

 

Liget. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

1. Električková trať v Petržalke

Za najdôležitejší – a zároveň aj za najotáznejší – projekt považujeme budovanie novej električkovej trate v Petržalke, oficiálne druhej etapy Nosného systému MHD v Bratislave. Ide o pokračovanie vo výstavbe trate, ktorej prvá etapa bola dobudovaná v roku 2016. Druhá sa mala pôvodne dokončiť v roku 2020, neskôr sa termíny posúvali. Aktuálne stavebník, teda Hlavné mesto, hovorí o septembri 2024.

Po dokončení pôjde o 3,9 kilometrov dlhú dvojkoľajnú trať so siedmimi zastávkami a štyrmi mostami. Okrem toho sa v rámci projektu opraví aj 490 metrov existujúcej trate od Bosákovej po Jungmannovu. Vybuduje sa deväť križovatiek riadených dopravnou signalizáciou a šesť kilometrov dlhá segregovaná cyklotrasa s parametrami cyklodiaľnice. Pridruženou súčasťou projektu sú štyri nové premostenia Chorvátskeho ramena pre chodcov a cyklistov.

Nanešťastie, kým pri ostatných zmienených projektoch je celkom dobrá istota, že sa stihnú dokončiť v tomto roku, pri tom najdôležitejšom to neplatí. Tempo prác na stavbe sa oproti minulosti zlepšilo, dostatočné však nie je. Nová električková trať má pritom dramaticky zlepšiť mobilitu obyvateľov a návštevníkov Petržalky a otvoriť jej centrálnu časť pre rozvoj.

Hlavné mesto tak stojí pred veľkou úlohou. Projekt je spojený s mimoriadnymi očakávaniami zo strany desaťtisícov ľudí, ktorých možnosti prepravy verejnou dopravou sú dnes obmedzené na autobusy. Trať je dôležitá aj z pohľadu redukcie následkov klimatických zmien. Tohtoročné otvorenie prevádzky na trati by tak malo byť citeľne najvyššou prioritou.

 

Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

Ako ukazuje tento zoznam, po minulom roku s viacerými dokončenými veľkými projektami bude rok 2024 o čosi skromnejší. Ide do istej miery o dôsledok súčasnej situácie, ale aj zlého financovania Bratislavy, čo neumožnilo naštartovať viac revitalizácií verejných priestorov. Mesto sa tak nerozvíja a nezlepšuje tak rýchlo, ako by potrebovalo alebo ako by bolo žiadúce.

V každom prípade, nadchádzajúce roky prinášajú aj určitý optimizmus – práve v roku 2024 by sa malo naštartovať a do výstavby ísť viacero veľkých a významných zámerov, minimálne čo sa týka súkromného sektora. Hlavné mesto Slovenska bude pokračovať v pretváraní brownfieldov, budovaní veží v novom downtowne či revitalizácii zanedbaných lokalít.

Tento výhľad sa bohužiaľ neprenáša aj do verejného sektora. Mesto potrebuje dôležité projekty v oblasti dopravnej infraštruktúry, kultúrno-spoločenskej a vzdelávacej vybavenosti, verejného priestoru, dostupného bývania či technickej infraštruktúry. Bez ich realizácie bude atraktívnejším, no nie aj naozaj lepším miestom pre život, prácu či zábavu.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube