Author photoMartina Gregová 15.04.2024 18:00

Dizajnové byty v srdci slovenských hôr. Oceňovaný projekt Kamence sa rozširuje, zmení celé mesto

V roku 2021 získal developerský projekt Kamence v Kysuckom Novom Meste prestížne architektonické ocenenie. Od tej doby sa táto obytná zóna v blízkosti rieky Kysuca rozrástla o niekoľko ďalších bytových domov, občiansku vybavenosť aj o verejné priestory. Výrazným spôsobom tak ovplyvňuje urbanizmus celej lokality.

Zdroj: SLLA

Zdroj: SLLA

Projekt Kamence v Kysuckom Novom Meste je rozsiahlym developerským počinom, ktorého výstavba začala v roku 2018. Investorom je žilinská spoločnosť Istrofinal, v portfóliu ktorej možno nájsť projekty ako Kasárne Brezno či Rudiny II - Žilina. Podoba developmentu vznikla na základe architektonickej súťaže. Tú v roku 2017 vyhralo štúdio SLLA.  

Podľa architekta Michala Sula je projekt výnimočný predovšetkým svojou lokalitou v blízkosti rieky a súčasne hneď vedľa centra mesta, v tesnej blízkosti pešej zóny a historického jadra. „Priamo pri domoch je breh rieky s kvalitnou vysokou zeleňou, ktorý prepájame s mestom zelenými koridormi pomedzi nové objekty až na Sládkovičovu ulicu," popisuje oceňovaný architekt. „Tieto zelené priestory bez áut prepájajú existujúce Kamence s riekou a ponúkajú široké spektrum situácií a aktivít pre nových aj súčasných obyvateľov tak, aby nová zástavba nebola bariérou medzi mestom a riekou ale spájajúcim elementom.”   

Súčasťou novej obytnej zóny bude vo finále 26 bytových domov s 540 až 720 bytmi. Výstavba bude prebiehať v desiatich etapách, v rámci ktorých okrem bytových domov vzniknú aj polyfunkčné objekty, verejné priestory, vzdelávacie inštitúcie, športoviská a zelené priestranstvá. Podľa predbežného harmonogramu má výstavba celej obytnej štvrte trvať 10 až 15 rokov. 

Galéria

  • Zdroj: SLLA
  • Zdroj: Istrofinal
  • Zdroj: Istrofinal
  • Zdroj: SLLA
  • Zdroj: SLLA
  • Zdroj: SLLA
  • Zdroj: Istrofinal

Kolaudácia prvej etapy projektu prebehla v júli 2020. V rámci tejto etapy boli postavené prvé tri bytové domy so 67 bytovými jednotkami rôznych veľkostí. Prvé obytné budovy vychádzali z ucelenej koncepcie a myslelo sa na citlivosť k okolitej zástavbe. Okrem štandardných 1-izbových, 2-izbových a 3-izbových bytov sa v projekte nachádzajú aj varianty bytov s predzáhradkami a nadštandardné byty s veľkými terasami na najvyšších podlažiach. 

Popri výstavbe samotných objektov v tejto etape vznikli aj verejné priestory v okolí budov, vrátane detského ihriska a zelených koridorov. „Masterplan vychádza z predpokladu postupnej realizácie jednotlivých etáp ako samostatných projektov, organizovaných do pásov vymedzených ulicami so vstupmi, spoločnými priestormi, vybavenosťou a parkovaním na povrchu, zohľadňujúcim ekonomické možnosti regiónu,” popisujú autori architektonického riešenia.  

Prvá etapa výstavby Bytových domov Kamence bola v roku 2021 nominovaná na prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR 2021 v kategórii Bytové domy. Architektom sa nomináciu napokon podarilo premeniť na víťazstvo. Veľkú zásluhu na tomto úspechu mal bez debaty práve kvalitne navrhnutý verejný priestor v okolí objektov.  

Z architektonického hľadiska zas projekt vyniká zaujímavou hmotovou tektonikou jednotlivých domov. Projekt obsahuje viaceré typy bytoviek s rôznymi výškami, dispozíciou a orientáciou. Exteriérové priestory bytov zahŕňajú predzáhradky, loggie či vysunuté balkóny. Práve vďaka ich strategickému rozmiestneniu  vznikla architektúra, ktorú odborníci označili za hodnú prestížnej ceny. 

V roku 2021 bola spustená aj druhá etapa výstavby, ktorá do lokality priniesla ďalšie tri bytové domy a 79 bytových jednotiek. Výstavba tretej etapy bola odštartovaná v januári 2022. V tejto fáze vznikli aj priestory určené pre materskú školu. 

V lete rovnakého roka následne spoločnosť Istrofinal odštartovala výstavbu štvrtej etapy. „Zaradili sme do predaja v poradí už štvrtú etapu výstavby bytových domov Kamence. Naša ponuka bytov sa rozširuje o ďalšie 2 bytové domy,” oznámila vtedy spoločnosť. Nové bytové domy, ktoré pribudli na Kamencoch v 3. a 4. etape výstavby, zdobia mozaiky z dielne výtvarníčok Moniky Ondášovej a Veroniky Cvinčekovej. Ceny bytov v tretej a štvrtej etape začínajú na 85-tisíc eurách. 

Ceny bytov v Kysuckom Novom Meste lákajú do tejto lokality najmä ľudí zo Žiliny. Z ich pohľadu ide o alternatívu oproti drahším bytov v severoslovenskej metropole, prípadne o atraktívne miesto pre investíciu. Výhodou je fakt, že Kamence navyše vznikli v naozaj jedinečnej lokalite v tesnej blízkosti rieky a centra mesta. Urbanistický aj investičný potenciál je preto nepopierateľný.

Ako naznačuje získanie Ceny za architektúru v roku 2021, popri urbanistickom riešení projekt nezaostáva ani po architektonickej stránke. Až postupná výstavba jednotlivých bytových domov ale ukáže, do akej miery tento developerský projekt pozitívne či negatívne ovplyvní celú lokalitu. Po plnom dokončení v každom prípade radikálne zmení celé mesto - napokon, žiť tu môže až desatina obyvateľov celého Kysuckého Nového Mesta.   

 

(Istrofinal, SLLA, Kamence, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube