Author photoMartina Gregová 01.10.2023 14:50

Špičková architektúra na oravskej dedine. Úspešná firma si vybudovala nové sídlo, bojuje o architektonickú cenu

Malé vidiecke obce štandardne nie sú miestom, kde treba hľadať architektonicky vyspelé kancelárske budovy. O to väčšiu pozornosť pútajú projekty, kde sa to podarilo a navyše spojilo aj s atraktívnym príbehom slovenskej firmy s podnikateľskými úspechmi. Taký je prípad budovy B3 v rámci areálu spoločnosti MTS v obci Krivá. Netypická súčasná budova bojuje o prestížne architektonické ocenenie.

Zdroj: Archív MTS

Zdroj: Archív MTS

Spoločnosť MTS so sídlom v Krivej patrí k najväčším dodávateľom robotických a automatických liniek pre automobilový, potravinársky a elektrotechnický priemysel na Slovenku. V roku 2022 dokonca firma získala ocenenie FéliX Bussiness Award v hlavnej kategórii Excelentný biznis príbeh. V tomto roku spoločnosť ašpiruje na ďalšie ocenenie, tentokrát v oblasti architektúry.  

Ich najnovšia kancelársko-priemyselná budova B3 sa nachádza medzi dielami, nominovanými na ocenenie CE ZA AR 2023 v kategórii Občianske a priemyselné stavby. Konkurenciou jej sú rekonštrukcia a dostavba existujúcej budovy Mestského úradu v Leopoldove a realizácia Warm Nest - onkologický denný stacionár, ktorá sa nachádza v belgickom meste Knokke-Heist. Zatiaľ čo v minulom ročníku ocenenia sa objavilo viacero administratívnych objektov, tento rok je kancelárska budova MTS B3 jedinou realizáciou svojho druhu, čo svedčí o jej mimoriadnej kvalite.  

Objekt B3 sa nachádza na začiatku malej oravskej obce Krivá a za jej návrhom stoja architekti z FORM A21. Budova je prioritne určená ako zázemie a pracovisko pre manažment, konštruktérov, programátorov a technických pracovníkov spoločnosti. Zároveň je hlavnou budovou priemyselného areálu, v ktorom sa nachádzajú výrobné haly aj pomocné technické objekty. „Našou víziou je vytvárať v špičkových podmienkach so špičkovými ľuďmi špičkové produkty. Len tam, kde sa ľudia cítia dobre, majú priestor na osobný rast v zaujímavej práci. Len tam dokážu inovovať a zvládať náročné požiadavky tejto doby,” zdôvodnil rozhodnutie firmy spolupracovať na návrhu budovy s kvalitnými architektmi jej konateľ Juraj Habovštiak.  

Galéria

  • Zdroj: Archív MTS
  • Zdroj: Archív MTS
  • Zdroj: Archív MTS
  • Zdroj: Archív MTS
  • Zdroj: Archív MTS
  • Zdroj: Archív MTS
  • Zdroj: Archív MTS
  • Zdroj: Archív MTS

Hlavný koncept projektu vychádzal predovšetkým z potreby optimálneho naplnenia potrieb spomínaných pracovných pozícií, čo sa prejavilo v dostatočnom presvetlení vnútorných priestorov, v nutnosti udržiavať v interiéri budovy stabilnú teplotu aj v mnohých ďalších stavebných detailoch. Zároveň budova v mnohých aspektoch reaguje aj na okolitú oravskú prírodu a architektúru typickú pre daný región. Vo výsledku to znamená najmä zachovanie bohatých výhľadov do okolia, rozsiahle používanie dreva aj členitý tvar budovy a jej fasády, čo umožňuje, že sa pomyselne ľahšie stratí v okolitom prostredí. 

V prípade kancelárskej budovy je najvýraznejším bodom návrhu jej organicky tvarovaná hmota, ktorá ju už na prvý pohľad odlišuje od okolitej architektúry výrobných hál aj väčšiny administatívnych objektov, postavených na našom území. „Krivky fasády sa vinú zvlnenou oravskou krajinou vo viacerých vrstvách, členia hmotu na menšie časti, mierkou sa prispôsobuje drobnejšej zástavbe,” opisujú svoj zámer architekti z FORM A21.  

Aj napriek tomu, že vďaka svojmu charakteru sa budova stala jasnou dominantou priestoru, v praxi funguje úplná súčinnosť medzi novou časťou areálu, neďaleko stojacou administratívnou budovou B2 aj priľahlou výrobnou halou. Na prízemí objektu B3 sú situované vstupné a kancelárske priestory, na zvyšných podlažiach sa okrem kancelárií nachádzajú aj zóny pre tímovú prácu. Najvyššie podlažie je mierne ustúpené, vďaka čomu mohla vzniknúť pomerne rozľahlá strešná záhrada, ku ktorej navyše prislúcha aj kaviareň, určená pre zamestnancov. 

Vzhľadom na lokálnu tradíciu výstavby prevažne drevených stavieb, architekti na tento materiál stavili aj pri návrhu objektu MTS B3. Drevo sa stalo hlavným materiálom, určujúcim charakter jeho fasády a je jasne čitateľné aj v interiéri. Dôležitou súčasťou objektu je zeleň, ktorá nenachádza len na strešnej terase či v okolí budovy. Tvorí aj podstatnú časť interiéru, a to vrátane vstupných priestorov, kancelárií a zasadacích miestností.  

Projekt kancelársko-priemyselnej budovy MTS B3 je inšpiratívny v mnohých ohľadoch. Azda najdôležitejším aspektom je jeho snaha o vytvorenie kvalitného a príjemného pracovného prostredia. Vďaka svojmu tvaru, riešeniu fasády a vnútorných priestorov sa však budova stala zaujímavou aj z architektonického hľadiska. V kombinácii s mimoriadnym podnikateľským príbehom si vyslúžila zaslúženú nomináciu na ocenenie CE ZA AR 2023. Hoci konkurencia v tejto kategórii postupne rastie, faktom ostáva, že natoľko kvalitných administratívnych budov sa na našom území nestavia až tak veľa. 

 

(MTS, My Orava, Žilinský Štandard, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube