Author photoMartina Gregová 18.07.2023 19:35

Zázrak z malého mesta. Leopoldovská radnica je dokončená a žne prestížne ocenenia

Jedinečnosť dostavby Mestského úradu v Leopoldove netkvie len v jeho architektúre, ale aj v kontexte jej vzniku. Nová podoba oceneného diela totiž vzišla z jednej z najväčších architektonických súťaží na verejnú budovu, vyhlásenú od vzniku Slovenskej republiky.

Autorka: Martina Radošovská

Autorka: Martina Radošovská

Cena ARCH je jedno z najprestížnejších ocenení svojho druhu na Slovensku. Udeľované je od roku 1998, kedy ho spolu s časopisom ARCH založil Martin Mašek a Henrieta Moravčíková. Cena sa udeľuje každoročne tomu architektonickému dielu, ktoré medzinárodná porota uzná za najvýraznejší architektonický čin, reflektovaný v uplynulom období na stránkach časopisu ARCH.

V tomto ročníku sa v užšom výbere ocitlo celkovo 9 diel, ktoré si boli členovia medzinárodnej odbornej poroty obzrieť začiatkom júna. Vyhlásenie výsledkov následne prebehlo 22. júna v priestoroch Mirbachovho paláca v Bratislave. Autori víťazných diel získali aj umelecký artefakt od akademického sochára Jozefa Hobora, ktorý bol navrhnutý a vyrobený špeciálne na túto príležitosť.

Laureátom tohto ročníka Ceny ARCH 2023 sa stala realizácia Mestského úradu v Leopoldove. Za jej návrhom stojí prešovské architektonické štúdio zerozero. Realizácia projektu prebiehala od roku 2018. Ukončená bola minulý rok. Nová podoba Mestského úradu v Leopoldove vzišla z jednej z prvých významnejších súťaží, vyhlásených samosprávou v uplynulých rokoch. Podľa Slovenskej komory architektov išlo o „vypísanie najväčšej architektonickej súťaže na verejnú budovu od éry vzniku samostatnej Slovenskej republiky”. Zapojilo sa až 51 autorských kolektívov. Vysoká účasť bola podľa primátorky mesta Leopoldov zapríčinená „hladom po tejto forme realizácie”.

Galéria

  • Radnica v Leopoldove. Autorka: Martina Radošovská
  • Radnica v Leopoldove. Autorka: Martina Radošovská
  • Radnica v Leopoldove. Autorka: Martina Radošovská
  • Rodinný dom v Perneku. Autor: Alex Shoots Buildings
  • Rodinný dom v Perneku. Autor: Alex Shoots Buildings
  • Rodinný dom v Perneku. Autor: Alex Shoots Buildings

Vďaka projektu nového mestského úradu získal Leopoldov dôležité verejné priestranstvo, ako aj správne a kultúrne centrum. Komplex tak zastrešuje nielen administratívne priestory, ale poskytuje aj priestor pre aktivity leopoldovských organizácií, klubov a knižnice. V rámci urbanistického riešenia vznikol súbor, pozostávajúci z pôvodnej a novej budovy, medzi ktorými sa nachádza kvalitný verejný priestor.

Architektonické riešenie pôvodnej budovy je založené na rešpektovaní jej daností a rozvinutí jej potenciálu. Rekonštrukcia pôvodného objektu podľa architektov zachováva jeho tvár a rešpektuje pôvodné architektonické kvality. V rámci novostavby vznikli tri hierarchicky najvýznamnejšie priestory - sobášna sála, veľká zasadacia a rokovacia miestnosť a kancelária primátora či primátorky. Netradičná práca so stropmi, okennými otvormi aj samotnými priestormi v tejto časti budovy dodáva celej realizácii doslova poetický význam.

Okrem hlavnej ceny bola v rámci ocenenia udelená aj Špeciálna cena redakcie ARCH - Nakladatelství Forum. Tá poputovala do rúk Jána Studeného, ktorý je autorom návrhu Rodinného domu v Perneku. Ocenený objekt sa nachádza v prírodnom prostredí Malých Karpát. Jeho osadenie na pozemku aj jeho materiálové riešenie sa snaží danosti pozemku naplno využiť, vďaka čomu vznikla jedinečná architektúra.

Z dispozičného hľadiska je rodinný dom rozdelený na dve podlažia. Dolné zaberá z veľkej časti najmä otvorený denný priestor s kuchyňou a spálňa rodičov. V hornom podlaží sú zas umiestnené detské izby, kúpeľňa a vstupné zázemie. Všetky obytné miestnosti sú orientované na juh, vďaka čomu majú obyvatelia domu výhľad na dvor a do záhrady. Prepojenie interiéru a exteriéru zohráva v tomto projekte naozaj kľúčovú rolu. V rámci materiálového riešenia prevláda v objekte najmä betón, ktorý je priznaný ako v interiéri, tak aj na fasádách.

Medzi ocenenými dielami sa síce nenachádzajú realizácie z Bratislavy, no medzi nominovanými ich bolo niekoľko. Do užšieho výberu sa dostal napríklad bytový dom Nová Dunajská, interiér Loft, rekonštrukcia SNG, netradičný verejný priestor Pink Whale, Ateliér Daniela Fishera aj interiér kaviarne Grão. Vo výbere sa objavila aj Vila Bôrik, ktorá v minulom roku získala ocenenie CE ZA AR 2022.

Spolu s nedávno predstavenými nomináciami na Cenu CE ZA AR 2023 tak boli odbornej aj laickej verejnosti predstavené diela, ktoré sú považované za to najlepšie, čo za minulý rok na poli slovenskej architektúry vzniklo. Fakt, že sa niektoré objekty objavili v oboch spomínaných oceneniach, svedčí o ich výnimočnosti.

 

(ARCH, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube