Author photoMartina Gregová 04.08.2022 18:34

Bratislavská kaviareň, ktorá je architektonickým skvostom: Grão spája jednoduchosť a autentickosť

Bratislavským interiérom sa v tomto roku darilo. V rámci prestížneho architektonického ocenenia CE ZA AR 2022 sa až štyri z piatich nominovaných diel v kategórii interiér nachádzajú v Bratislave. Jedným z nich je kaviareň Grão, ktorej interiér aj program možno označiť pojmom alternatívny. Projekt sa vyznačuje obmedzeným rozpočtom, ale zato veľmi kreatívnym a neformálnym výrazom.

Autorka: Sarah Weiss

Autorka: Sarah Weiss

Pôvodným zámerom majiteľov (BJ Piggo s bratom) bolo vytvoriť mini kaviareň pre komunitu ľudí, s ktorými sa ako člen urban kultúry hiphopu najčastejšie stretával - tanečníkmi, DJs a osobnosťami z oblasti kultúry a umenia. Nakoniec sa však kaviareň stala obľúbeným miestom aj pre ľudí mimo tejto komunity, začo možno vďačiť (okrem iného) aj nevšednému interiéru. Priestory nenápadnej prevádzky majú pripomínať berlínsko-nórsku kaviarenskú kultúru.

Podobne ako pri bare After, aj tu porota ceny CE ZA AR ocenila aktiváciu klasického mestského partra v Bratislave a jeho menšiu mierku ako protiklad k vznikajúcim veľkým obchodným centrám. Vďaka veľkým oknám sa podarilo podporiť vzťah interiér-exteriér a návštevníci kaviarne tak môžu vnímať mestský život za oknami. Porota ďalej ocenila aj „ľahkosť, odvahu a experiment, čo sú dnes vzácne hodnoty v architektúre aj v podnikaní”. Priestor kaviarne sa nachádza na ulici Jesenského a jeho autorom je architekt Alan Prekop. Celkový rozpočet na realizáciu interiéru bol 10.000€, čo sa aj podarilo dodržať.

Kaviareň sa nachádza v priestoroch bývalého solária. V prvom kroku bol priestor očistený od stavebných nánosov po predošlých majiteľoch, vďaka čomu bol odhalený rebrový strop z betónu a tiež terrazzo podlaha vo veľmi zachovalom stave. Priestor odhalený do svojej pôvodnej nahoty sa stáva veľmi surovým. Celkový štýl priestoru možno označiť za akýsi alternatívny brutalizmus. Ako architekt sám povedal, tieto materiály spolu s oškrabanou omietkou vytvorili neutrálny obal, do ktorého bol vložený hlavný prvok interiéru - svietidlo. 

Galéria

  • Autorka: Sarah Weiss
  • Autorka: Sarah Weiss
  • Autorka: Sarah Weiss
  • Autorka: Sarah Weiss
  • Autorka: Sarah Weiss
  • Autorka: Sarah Weiss

Prvotný koncept návrhu vychádza z anglického výrazu HUE, ktorý možno voľne preložiť ako odtieň/spektrum farieb. Aj pôvodný názov kaviarne mal vychádzať z tohto výrazu, nakoniec sa to však majiteľ rozhodol zmeniť. Tento pojem sa ale každopádne prevtelil do hlavného, až 16 metrov dlhého osvetlenia kaviarne, ktoré mení farbu a tým dodáva interiéru zakaždým inú atmosféru. Na návrhu a realizácii svietidla sa podieľali ľudia z cntrl_space a české Studio TANGLE. Svietidlo sa stalo farebným akceptom kaviarne a jednoznačnou dominantou priestoru, ktorú možno vnímať nielen v interiéri, ale aj z exteriéru. Platí to najmä vo večerných hodinách, kedy vytvára zaujímavú hru farieb a svetla.

Druhotným zámerom pri návrhu interiéru bolo dodržať neformálny feeling celého interiéru, ktorý sa pretavil do nevšedného sedenia a baru. Surovosť priestoru sa preniesla aj do surovosti týchto podstatných prvkov interiéru. Bar a sedenie sú zhotovené z obyčajných stavebných materiálov a sú opracované do organického a dekonštruktívneho tvaru, ktorý reflektuje celkový priestor. Zvyšok mobiliáru je navrhnutý tak, aby na seba zbytočne nepútal pozornosť. Zároveň architekt využil parapety okien a umiestnil na nich sedenie, ktoré je obalené kobercom. Návštevníci si tak môžu sadnúť akokoľvek chcú. Priznané a nezmenené ostali aj pôvodné radiátory.

Napokon, výrazným prvkom interiéru je aj zázemie so sanitou, ktoré je materiálovo odlíšené od zvyšku miestnosti. Aj tu architekt zvolil netradičné prevedenie a celý tento priestor obalil do termofólie. Tá ho zaujala svojou metalickosťou a reflexnosťou materiálu. Vďaka tomu, že odráža svetlo, dotvára celkový koncept kaviarne.

Ako majitelia sami hovoria, keďže sú v gastro sfére nováčikovia, zamerali sa predovšetkým na vizuálny marketing a dizajn. „Chceli sme v prvom rade priniesť niečo úplne nové, čo v žiadnej inej kaviarni v Bratislave neuvidíte,” hovorí BJ Piggo. Ostáva len konštatovať, že sa to majiteľom aj architektovi jednoznačne podarilo. Možno práve vďaka tomu sa táto realizácia stala jednou z nominácii na tohtoročné ocenenie CE ZA AR 2022.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube