Author photoMartina Gregová 31.07.2022 18:51

Bar After ponúka víno aj kvalitný dizajn

Malý lokálny bar After, ktorý sa nachádza na prízemí bytového domu v susedstve nákupného centra Nivy, zaujal nielen svojou ponukou, ale aj interiérom. Práve vďaka nemu sa umiestnil v nomináciách na prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR 2022 v kategórii Interiér. Bar After ožíva vo večerných hodinách a je skvelým príklad toho, ako môžu byť využité prízemia bytových domov tak, aby mohli slúžiť obyvateľom mesta.

Zdroj: After

Zdroj: After

Počiatky baru siahajú už do roku 2012, kedy sa jeho majiteľ rozhodol založiť prvú sieť pojazdných kaviarní Pán Králiček. Neskôr otvoril kamennú prevádzku Priestor naproti autobusovej stanici Nivy. Po deviatich rokoch sa rozhodol založiť vínny bar After - v ďalšej budove naproti Králičkovi sa uvoľnili priestory a hrozilo, že do lokality príde konkurencia. Spočiatku majitelia rozmýšľali nad založením palacinkárne alebo bistra. Keďže ale v priestore chýba priame odvetrávanie a kuchyňa, napokon prišli so súčasným konceptom.

Bar sa nachádza na hranici obytnej štvrte 500 bytov a susedí s rozvíjajúcou sa novou štvrťou bratislavského downtownu. Ide o protipól nedávno otvoreného nákupného centra Nivy - nielenže ide o mestotvorný priestor, charakteristický je aj drobnou a itnímnou mierkou. Priestory, v ktorých sa vínový bar nachádza, sú totiž na prvý pohľad skromné a zaberajú len 42 m2 podlažnej plochy. Bývalá herňa je očistená od zbytočných nánosov, niektoré časti sa taktiež museli vybúrať. Na návrhu interiéru pracoval architekt Martin Skoček, ktorý už pred tým pre rovnakého investora navrhol interiér zmieňovanej kaviarne Priestor. Na návrhu spolupracoval s Pavlom Dobšinským a Radoslavom Hamarom.  

Interiér baru komunikuje s ulicou vďaka fasáde s dvoma veľkými oknami a sedením na vonkajšom parapete oboch okien. Majitelia sa tiež museli popasovať s neľahkou úlohou premiestnenia vchodových dverí, lebo pôvodné dvere neboli otočené do ulice. Kvôli tomu museli zbierať podpisy od obyvateľov zo siedmich vchodov. Pridaná hodnota baru spočíva aj v tom, že s náprotivnou kaviarňou otvára možnosť kultivácie verejného priestoru vytvorením novej piazzety.

Hneď pri vstupe do interiéru návštevníkovi padne do oka veľký betónový barový pult, ktorý je dominantou celého priestoru. Po obvode miestnosti sa tiahne triptych čalúnenej zostavy, poskytujúcej všetky možné výšky sedenia či státia s výhľadom smerom do ulice. Návštevník si môže sadnúť na tmavomodré subtílne barové stoličky pri pulte alebo do pohodlnejšej tmavosivej sedačky, ktorá sa nachádza naľavo od baru. Betónový bar spolu s betónovou podlahou, stropom, čiernou omietkou a nerezovou technológiou definuje základný materiálový koncept. V bočnom trakte baru architekt umiestnil veľkú zrkadlovú plochu, čo opticky pomohlo k zväčšeniu úzkeho priestoru. V tejto časti sa nachádza aj malé zázemie s dvoma WC kabínami. Pri vstupe návštevníkov zaujme aj neónové „A”, ktorého tvar je inšpirovaný barovou stoličkou. Práve to predstavuje hlavné logo baru. Celý interiér svojou estetikou pripomína atmosféru dvadsiatych rokov minulého storočia.

Mimoriadne významný je svetelný dizajn, ktorý vkusne dotvára celkovú atmosféru interiéru. Hlavné osvetlenie tvorí niekoľko zvesených nerezových svietidiel. Hlavné časti baru - vitrína s nerezovými tankami na víno a tiež sedenie po obvode - sú podsvietené LED pásmi s teplým svetlom. Vďaka teplote svetla ladia s neónovým nápisom „A”. V časti naľavo od baru sa nachádza ešte jedno pridané svietidlo.

Interiér baru je príkladom toho, ako sa dá vhodne využiť na prvý pohľad úzky a malý priestor. Niekoľko dominantných prvkov spolu tvorí výnimočný priestor, ktorý sa nesústredí smerom dnu do interiéru. Práve naopak, otvára sa do ulice, čo zvyšuje jeho hodnotu. Naproti veľkému komerčnému centru, ktoré sa snaží pútať na seba všetku pozornosť, tak vznikol komorný vínny bar. Vďaka svojmu kvalitnému dizajnu by nemal ostať prehliadnutý. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: After
  • Zdroj: After
  • Zdroj: After

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube