Author photoAdrian Gubčo 28.08.2018 08:30

Ako má vyzerať streetfood v kvalitných podmienkach

Nedávno som písal o spúšťajúcej sa revitalizácii Kamenného námestia, v rámci ktorej sa asanujú stavby na námestí, aby sa presunuli ku vchodu do nákupného centra od Špitálskej. Vzniká tú nesúrodá zmes streetfoodových stánkov a kontajnerov, ktorú som otvorene nazval nechutnou. Moja poznámka smerujúca k vizualite nebola niektorými očividne pochopená, preto chcem ukázať, ako sa to má robiť dobre – a príklad máme priamo z Bratislavy.

Len pred niekoľkými mesiacmi bola dokončená rekonštrukcia Kýčerského ulice v Starom Meste, po ktorej sa premenila na pešiu zónu. To zvýšilo jej atraktivitu z pohľadu chodcov a zvýšilo komerčný potenciál miestnych prevádzok, už tak profitujúcich aj z blízkosti zanedbaného, no obľúbeného trhoviska Žilinská. Príležitosť si všimli prevádzkovatelia neďalekého hostela Possonium, ktorí získali do nájmu zanedbaný a mŕtvy starý objekt disponujúci veľkým dvorom, a po vzore budapeštianskych „streetfood gardens“ tu zriadili oázu čoraz populárnejšej pouličnej gastronómie pod názvom Street Food & Cafe Possonium.

Rekonštrukcia kompletne premenila pôvodný dvojpodlažný dom, pričom prízemie sa úplne otvorilo a vzniklo tu hneď niekoľko prevádzok. Vďaka rozsiahlemu nádvoriu vznikla možnosť sedenia vonku, v dôsledku zachovania existujúcej vzrastlej a popínavej zelene sa podarilo vytvoriť aj mimoriadne príjemné genius loci, ktoré dotvára občasný food truck. Autori rekonštrukcie posilnili kontakt s ulicou zriadením pobytového schodiska na uličnej fasáde, ktoré predstavuje ďalší priestor, umožňujúci socializáciu. Za samotným dizajnom stojí, okrem prevádzkovateľov priestoru, architekt Pavol Slivovský.

Street Food and Cafe Possonium je vynikajúcim príkladom oživenia dosiaľ mŕtveho priestoru a sledovania aktuálnych svetových trendov pri zachovaní vysokej vizuálnej kvality. Projekt dokazuje, že street food nemusí mať podobu umasteného stánku, prerobenej socialistickej trafiky alebo namaľovanej chatrče, ale môže fungovať v civilizovaných podmienkach. Samozrejme, chutné jedlo môže vzniknúť aj vo vyššie zmienených typoch prevádzok (sám som ich občasným zákazníkom), je však čas, aby sme sa naučili vyžadovať určitú vizuálnu kvalitu aj od gastronomických zariadení – a presne k tomu smerovala moja kritika „streetfood uličky“ pri budove Prioru a hotelu Kyjev.

Jej samotná existencia je pozitívom, keďže gastronómia je kľúčový prvok oživovania verejných priestranstiev. Priestor v takmer úplnom centre mesta, v dotyku s komplexom disponujúcim špičkovou architektonickou úrovňou a ktorý je čoraz populárnejší, by však jednoducho mal vyzerať inak – a nemuselo by ani ísť o drahé riešenie, ak by všetko vznikalo koordinovane pod dohľadom architekta a nie vo forme „urob si sám“. A keďže kvalitné verejné priestranstvá majú tendenciu ľudí o to viac priťahovať, dá sa celkom úspešne predpokladať, že nakoniec by z toho najviac profitovali samotní prevádzkovatelia či majiteľ pozemkov. A to by už mohol byť silný dôvod pre určitú zmenu myslenia...

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Príjemné nádvorie na Kýčerského.
  • Budova bola predtým v zanedbanom stave, schovaná za pajaseňom. Po kompletnej rekonštrukcii sa premenila na atraktívnu gastronomickú destináciu.
  • Budova dobre komunikuje s dopravne ukľudnenou ulicou, rošt pozdĺž fasády poskytuje ďalšie možnosti sedenia.
  • Divo rastúce prístrešky a stánky pri hoteli Kyjev a budove Prioru prispievajú k znižovaniu vizuálnej úrovne priestoru.
  • Nesúrodá architektúra steetfoodových prevádzok na Kamennom námestí síce nič nehovorí o kvalite jedla, ale má negatívny vplyv na celkovú kvalitu prostredia, ktoré by inak mohlo byť súčasťou celkového zážitku.

Súvisiace články

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube