Author photoMartina Gregová 27.02.2024 19:15

Výborný projekt bratislavskej dimenzie napreduje. Cukrovar Trnava rastie, lákať chce ľudí z metropoly

Na mieste bývalého cukrovaru v Trnave postupne vzniká jeden z najočakávanejších rezidenčných projektov na Slovensku. Známy industriálny areál sa mení na mestskú štvrť, ktorá však bude odkazovať na historické genius loci územia. Svojim celkovým riešením pripomína skôr väčšie bratislavské developmenty, ktoré chce dobehnúť aj objemom predajov.

Zdroj: United Industries

Zdroj: United Industries

História trnavského cukrovaru siaha až do roku 1869, keď ho založila skupina obchodníkov a bankárov. O niekoľko rokov prešiel do vlastníctva rodiny Stummerovcov, ktorí ho rozvíjali až do znárodnenia v roku 1946. Postupne vybudovali podnik, ktorý už v 19. storočí patril medzi najväčšie cukrovary v strednej Európe. 

Kedysi tento významný priemyslený areál stál na okraji mesta. Postupom času sa však z dôvodu rozmachu mesta dostal bližšie k centrálnej časti Trnavy, tesne za hranicu existujúcej mestskej pamiatkovej zóny. Dnes predstavuje s 25 hektármi zhruba polovicu jej rozlohy. V roku 2004 cukrovar ukončil svoju výrobu a jeho hlavná budova začala pomaly chátrať.  

Dnes však na mieste výrobných plôch postupne rastie jeden z najväčších developmentov na Slovensku, ktorý má byť zároveň jedným z najpredávanejších. Projekt Cukrovar Trnava do tohto krajského mesta postupne prinesie bývanie v 13 rezidenčných blokoch, kancelárske priestory, obchodné prevádzky aj kvalitne navrhnutý verejný priestor. Developerom je bratislavská spoločnosť United Industries, architektom kancelária About_Architecture.  

Galéria

  • Zdroj: United Industries
  • Zdroj: United Industries
  • Zdroj: United Industries
  • Zdroj: United Industries
  • Zdroj: United Industries
  • Zdroj: United Industries
  • Zdroj: United Industries
  • Zdroj: United Industries

Podľa Karola Šeba, spolumajiteľa United Industries, spočíva výnimočnosť projektu najmä v lokalite, dôraze na kvalitnú architektúru, premyslený urbanizmus alebo v kvalite výstavby (zhotoviteľom je VOD-EKO a.s. Trenčín). „Rovnako naša snaha zachovávať čo najviac z industriálneho dedičstva a snaha aktívne prepájať minulosť s prítomnosťou je niečo, čo sa nedá robiť len tak hocikde a ani nie každý developer o to má záujem,” popisuje.

Pod pamiatkovú ochranu spadajú štyri objekty bývalého cukrovaru. Podľa Šeba je práve otázka ich budúcnosti to, čo širokú verejnosť zaujíma pravdepodobne najviac. Keďže majú tieto budovy štatút národných kultúrnych pamiatok, podľa jeho vlastných slov prejdú v budúcnosti citlivou rekonštrukciou, ktorá im vdýchne nový život a vráti pôvodný vzhľad.  

Pre developera je udržateľné oživenie objektov náročnou úlohou. „Aj preto spolupracujeme napríklad so spoločnosťou Colliers pri tvorbe tzv. komunitného programu, kde definujeme, aké primárne funkcie chceme v uvedených objektoch umiestniť," približuje Šebo. „Samozrejme diskutujeme aj s ľuďmi z umeleckej komunity, nakoľko nedielnou súčasťou využitia týchto objektov bude nepochybne aj kultúrna funkcia. Po ukončení týchto diskusií v priebehu tohto kvartálu v krátkom čase vyhlásime aj architektonickú súťaž,” sľubuje developer. 

Jedným z hlavných cieľov súťaže má byť predovšetkým zachovanie genia loci tohto miesta. „Minulý rok sme absolvovali aj stretnutia s Krajským pamiatkovým úradom, nakoľko sme si potrebovali vyjasniť podmienky obnovy z hľadiska ochrany pamiatkového fondu, ktoré majú slúžiť ako jeden z podkladov pre architektonickú súťaž. Prinavrátenie hlavnej výrobnej budove jej pôvodný slohový výraz a odstránenie znehodnocujúcich neskorších utilitárnych prístavieb je preto samozrejmosťou,” popisuje Šebo. Ako prvá prejde rekonštrukciou administratívna budova, ktorá je zároveň jednou z najstarších v celom areáli.  

Objekty spadajúce pod pamiatkovú ochranu však nie sú jedinými pôvodnými časťami cukrovaru, ktoré budú v rámci projektu zachované. Repasom majú prejsť napríklad historické železničné lampy. Ak ich repasovanie nebude možné, spoločnosť chce na ich základe vyrobiť aspoň repliky.  

Na výstavbu objektov občianskej vybavenosti chce využiť pozemky v areáli bývalého cukrovaru aj samotné mesto Trnava. Ide o plochy s celkovou rozlohou 14-tisíc metrov štvorcových. S týmto cieľom plánuje nadobudnúť 100% podiel v spoločnosti patriacej vlastníkovi United Industries. 29.2 o tom bude rokovať mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva. Spomínané pozemky by malo mesto nadobudnúť za zhruba štyri milióny eur. 

Podľa zverejnených materiálov na rokovanie MsZ majú vlastník cukrovarského areálu a mesto záujem odborne spolupracovať, a to nielen pri plánovaní a realizácii výstavby, ale aj pri príprave a priebehu architektonicko-urbanistickej súťaže. S týmto zámerom má byť zriadená aj spoločná pracovná skupina. 

Okrem rezidenčných objektov a objektov občianskej vybavenosti je dôležitou súčasťou projektu rozsiahly verejný priestor. Za návrhom štúdie v tomto prípade stojí skúsený tím krajinných architektov zo slovenského ateliéru 2ka. Silný akcent v rámci nového verejného priestoru má byť kladený na zeleň, ktorá v projekte získa viacero podôb.

V lokalite by vďaka návrhu od štúdia 2ka mali vzniknúť komunitné záhrady, pikniková lúka či mestský sad. „Samozrejme nemôže chýbať ani detské ihrisko s vláčikom odkazujúcim na úzkokoľajovú železnicu, ktorá vozila do cukrovaru repu. Pracujeme tiež s konceptom postindustriálneho námestia Augusta Stummera, kde však chceme v dlažbe obnoviť napríklad koľajnice, aby sme pripomínali industriálny charakter celého miesta. V pláne máme tiež vytvorenie mestskej promenády, ktorá bude pokračovaním jednej z historických tepien starého mesta,” popisuje Karol Šebo.

 

Spoločnosť chce vybudovať centrálnu os, ktorá nadviaže na Štefánikovu ulicu v historickom centre Trnavy. Zdroj: United Industries

 

Súčasťou projektu budú viaceré udržateľné riešenia. Vďaka spolupráci so STEFE Trnava sa developerovi podarilo do lokality dotiahnuť horúcovod z EBO Jaslovské Bohunice. Vďaka tomuto kroku sa podarilo zabezpečiť nielen udržateľné, ale aj cenovo výhodné dodávky tepla pre budúcich obyvateľov projektu.  

„Rovnako nechýbajú tiež čiastočne zatrávnené strechy, predpríprava na elektronabíjanie v garážach či fotovoltické panely na strechách. V suteréne jednotlivých domov sa nachádza aj miestnosť pre odkladanie bicyklov, keďže mesto je v cyklodoprave celoslovenským lídrom,” pripomína spolumajiteľ spoločnosti. Všetky budovy po dostavaní spadať do energetickej triedy A0, ako to dnes už predpisujú normy.  

Developer v súčasnosti avizuje, že harmonogram výstavby sa jej darí napĺňať podľa vopred stanoveného plánu. Najneskôr v 2. kvartáli tohto roku má prebehnúť kolaudácia prvých 119 bytov, ktoré vznikli v rámci prvej etapy projektu. V druhej etape, ktorá už dostáva reálne kontúry, má byť dokončených ďalších 61 bytov. Ich kolaudácia je plánovaná v budúcom roku.  

Zároveň bol spustený aj predpredaj 122 bytov, ktoré majú vzniknúť ako súčasť tretej etapy projektu. S ich výstavbou sa má začať v 3. kvartáli tohto roku. Kolaudácia je následne plánovaná na rok 2026. Spoločnosti sa tiež podarilo získať územné rozhodnutie na štvrtú etapu, vďaka ktorej v budúcnosti v lokalite pribudne ďalších 220 bytov.  

„S predajom sme spokojní, nakoľko sme jednotkou nielen na trhu v Trnave, ale podľa našich dát sme aj 3. najúspešnejším developerským projektom na Slovensku za minulý rok v počte predaných bytových jednotiek,” opisuje investor. Ako jeden z hlavných cieľov spoločnosť uvádza snahu presvedčiť ku kúpe aj netrnavskú klientelu.  

Projekt má podľa Šeba ambíciu do Trnavy prilákať aj ľudí z Bratislavy. Prispieť k tomu má najmä cena bytov v kombinácii s výbornou dostupnosťou do hlavného mesta „Za cenu 2. izbového bytu v bratislavskej Rači viete v Cukrovare bývať v 3. izbovom byte v priamom dotyku s historickým centrom. Nehovoriac o dostupnosti do Bratislavy, kde sa vlakom dostanete do centra Bratislavy za približne rovnaký čas (29 minút) ako napríklad električkou z Rače či autobusom zo Záhorskej Bystrice. To sú atribúty, ktoré zavážia pri rozhodovaní aj samotných rezidentov,” tvrdí developer.  

Spätnú väzbu medzi obyvateľmi Trnavy, ktorí nebudú priamymi užívateľmi rezidenčných budov, spoločnosť údajne vníma. Ich obavy sa pritom týkajú najmä budúcnosti pamiatkovo chránených objektov či dodatočného dopravného zaťaženia v danej lokalite. „Je potrebné si uvedomiť, že aj vďaka nášmu projektu vznikne nové dopravné prepojenie od Rybníkovej po Cukrovú so 4 kruhovými objazdmi. Nehovoriac o tom, že naša lokalita nás predurčuje k tomu, aby sa ľudia presúvali do centra pešo, keďže ho majú ako na dlani,” uzatvára Karol Šebo. 

Trnava tak v budúcnosti získa projekt, ktorý by sa veľkosťou nestratil ani v Bratislave. Kvalitatívne je však na úrovni dobre nastavených developmentov vďaka kombinácii polyfunkčnej zástavby, kompaktnej štruktúry, dopravne utlmených ulíc a zachovania industriálneho dedičstva. Rozvíjajúce sa krajské mesto ideálne doplní. Pre developerov je zároveň príkladom, ako pristupovať k obdobnému územiu.

Ide o neporovnateľný prístup napríklad oproti Trenčínu, kde v prospech „krabice" obchodného reťazca zanikla vzácna fabrika Merina. Aj toto je dôvod, ktorý robí z Trnavy jedno z najvyspelejších, ak nie najvyspelejšie mesto na Slovensku. V budúcnosti si svoju pozíciu ešte upevní. 

 

(United Industries, Cukrovar.sk, TASR, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube