Author photoAdrian Gubčo 12.03.2021 11:46

Záujem o vznik Národného kultúrneho a kongresového centra má viacero subjektov

Analyzovanie možnosti vzniku Národného kultúrneho a kongresového centra pod drobnohľadom odbornej pracovnej skupiny pokračuje. Experti pracujú na štúdii uskutočniteľnosti takéhoto centra, pričom záujem o jeho výstavbu má až osem subjektov, z ktorých šesť poskytlo aj konkrétne pozemky. Štúdiu posúdi aj Útvar hodnoty za peniaze.

Zdroj: Incheba

Zdroj: Incheba

Vznik pracovnej skupiny, zloženej z nezávislých expertov, iniciovalo občianske združenie Národné kultúrne a kongresové centrum (NKKC) a touto úlohou ho poverila v septembri minulého roka aj vláda. Účastníkmi skupiny sú bývalý hlavný architekt Európskej únie Peter Beňuška alebo zástupcovia poradenských firiem Ernst & Young či Jones Lang LaSalle. Skupina oslovila v rámci prieskumu trhu až 13 subjektov, aby zistila záujem o teoretický vznik a spoluprácu na projekte.

Na túto ponuku reagovalo osem subjektov, pričom šesť z nich ponúklo aj konkrétne pozemky. Okrem Immocapu, JTRE a Incheby, ktoré predstavili aj viac či menej prepracované zámery, ide o HB Reavis, Lucron a Rímskokatolícku cirkev. „Po dvoch kolách prieskumu trhu je v hre stále 5 lokalít. Cieľom je vybrať najlepšie možné miesto pre vznik NKKC, a to na základe exaktných analytických dát,“ hovorí Róbert Vass z NKKC. „Našou ambíciou je mať v Bratislave centrum s globálnym potenciálom, ktoré v rámci kongresového turizmu priláka vedcov, lekárov, farmaceutov, investorov, solventných návštevníkov, ktorí pomôžu nakopnúť segment reštaurácií, hotelov a služieb, ktorý bol počas pandémie na Slovensku najviac postihnutý”.

K ďalším osloveným subjektom patrí Hlavné mesto SR Bratislava, Ministerstvo dopravy a výstavby SR, Ministerstvo kultúry SR, Penta Real Estate, YIT Slovakia, Cresco Real Estate a ESET. Tieto však neboli schopné ponúknuť vhodné pozemky, príp. na ponuku zásadne nereflektovali. Podľa Martina Valihoru, ktorý je tiež účastníkom skupiny, táto teraz posúdi informácie o ponúkaných pozemkoch či projektoch, aby vedela transparentne rozhodnúť. „Vďaka zdravej konkurencií sa podarí vybojovať výhodnejšie podmienky od kandidátov,“ konštatuje. „Pre mňa, ako zástupcu kultúrnej časti združenia NKKC, je kľúčové aby finálna lokalita a projekt spĺňali všetky potrebné parametre z pôvodného zámeru multifunkčného centra smerom ku kultúre aj ku kongresu“.

Údaje a dáte majú vstúpiť do štúdie uskutočniteľnosti, ktorú má občianske združenie predložiť v polovici tohto roka. Následne ju posúdi Útvar hodnoty za peniaze, Protimonopolný úrad, ako aj Európska komisia. Cieľom je totiž nájsť partnera, ktorý ponúkne nielen pozemok, ale aj spolufinancovanie. Podľa občianskeho združenia, všetky oslovené subjekty na to reagovali pozitívne a vyjadrili vôľu sa spolupodieľať na takomto projekte aj finančne.

„Pri príprave štúdie intenzívne komunikujeme so štátom, UHP, Inštitútom kultúrnej politiky a ďalšími relevantnými subjektmi, aby sme pripravili čo najkvalitnejšie podklady,“ zhŕňa Miroslav Križan z NKKC. „Usmernenia síce celú prípravu pribrzdili, ale zvyšujú jej transparentnosť, kvalitu a na konci dňa aj hodnotu za peniaze. Som rád, že sa nám vďaka tejto spolupráci podarilo otočiť celú diskusiu a že samotné subjekty sa dnes v súťaži predbiehajú v tom, kto do celého projektu prispeje viac. Otázka už dnes nestojí, koľko peňazí dostanú záujemcovia, ale kto z nich vie projekt čo najviac podporiť a finančne na ňom participovať, čo výrazne zvyšuje hodnotu za peniaze celého projektu“.

V dohľadnej dobe tak snáď budú predstavené ďalšie vízie, ktoré prispejú do diskusie o tom, kde a ako by mohlo vyzerať nové Národné kultúrne a kongresové centrum.

 

Nový Istropolis je jedným z potenciálnych miest, kde bude NKKC. Zdroj: Immocap

 

Kde teda NKKC bude?

Oficiálna tlačová správa nešpecifikuje, ktoré lokality ponúkli HB Reavis, Lucron alebo cirkev. Pri HB Reavise by podľa mojich informácií mohlo ísť o pozemky v Novom Lide alebo v dotyku so Stanicou Nivy – nad miestom, kde je umiestnený výjazd z autobusovej stanice smerom na Svätoplukovu. Pri Lucrone by zas údajne mohlo NKKC vzniknúť v rámci pripravovanej štvrte Nesto, kde sa má okrem bývania vybudovať aj rozsiahla občianska vybavenosť. Rímskokatolícka cirkev pred časom odhalila štúdiu novej štvrte Kapitulský dvor, centrum sa tak dá umiestneniť práve tam. Známe sú už vízie od Immocapu, JTRE a Incheby.

Prvý menovaný developer ponúkol na tento účel Istropolis, ktorý odkúpil v roku 2017 a odvtedy tu pripravuje víziu nového developmentu veľkomestského charakteru. Jeho súčasťou bude okrem kancelárií a bytov aj kultúrno-spoločenské centrum na mieste pôvodného Istropolisu – Nový Istropolis má ponúknuť sály na špičkovej európskej úrovni. Investor usporiadal architektonickú súťaž, z ktorej vyšiel víťazne holandský ateliér KCAP v spolupráci s kanceláriou Cityförster a britskými expertmi na akustiku Charcoalblue. Hoci je zámer na vynikajúcej úrovni a v dobrej centrálnej polohe, diskusie vyvoláva pre tento účel potrebná asanácia Istropolisu.

Ako druhá bola predstavená vízia dostavby Incheby, ktorú odhalil vlastník Incheby. Podľa tohto projektu by k Expo Arene mal byť dobudovaný nový objekt organických tvarov, kým Expo Arena by bola prestavaná tak, aby spĺňala vysoké kritéria na podujatia. Autorom je mladší architekt Ivan Kulifaj, investor však zmieňuje spoluprácu s prestížnou kanceláriou Diller Scofidio + Renfro. Zámer ráta aj so vznikom prístavu na Dunaji. Výhodou Incheby je vynikajúca poloha, problémom je však neskúsenosť investora s takýmito obrovskými projektami, aj samotný návrh, ktorý vyzerá na lokálne pomery až príliš fantasticky.

Tretím a zatiaľ posledným predstaveným projektom je kongresové centrum v Novom Lide od JTRE. Toto by vzniklo v závere centrálneho námestia novej štvrte, v podstate naproti Slovenskému národnému divadlu, čím by vznikla akási kultúrna os, zvlášť vďaka uvažovanému vzniku pešieho mosta cez Dunaj. Na koncepcii centra pracovala kancelária Compass Architekti spoločne s Ianom Ritchiem, významným a skúseným britským architektom – developer však sľubuje aj architektonickú súťaž. Poloha a potenciál tohto centra sú výborné, problémom však je harmonogram realizácie. Nové Lido totiž závisí od zmeny Územného plánu, no dnes nie je jasné, kedy by toto mohlo nastať.

Esom v rukáve je v prípade JTRE možnosť vzniku menšieho centra v Eurovea City, ktoré by mohlo byť potom doplnkovým centrom, ak by vzniklo jedno aj v Novom Lide (ale v princípe aj inde).

Dnes teda ešte nie je jasné, kde by NKKC mohlo byť, keďže všetky lokality majú svoje pre a proti. Záujem je však veľký, keďže minulá vláda prisľúbila podporu, a to teoreticky až na úrovni 60 miliónov eur. Súčasná zámer vzniku NKKC podporuje taktiež, hoci o výške finančnej podpory nateraz nehovorí. Pre diverzifikáciu slovenskej ekonomiky však ide o dôležitý projekt, ktorý by bol relatívne rýchlo návratný, preto by dávalo zmysel, aby bola investícia zo strany štátu v adekvátnej výške.

 

Svoju víziu predstavilo aj JTRE. Zdroj: J&T Real Estate

 

Čo z toho bude Bratislava mať

Pomerne slušný počet subjektov, ktorý má záujem o vznik takéhoto centra, je mimoriadne potešiteľnou správou. Bratislava patrí absenciou kvalitného kongresového centra, ale aj veľkej a modernej kultúrnej sály, schopnej zabezpečiť organizáciu súčasných produkcií, k smutným unikátom medzi európskymi metropolami. Modernými centrami disponujú nielen Viedeň, Praha, Budapešť či Varšava, ale aj menšie mestá ako Krakov, Katowice, Graz či Ľubľana. V počte podujatí sme celosvetovo na 177. mieste, Viedeň je druhá a Praha ôsma.

Podľa analýzy (dole) spoločnosti Ernst&Young, vypracovanej pre organizáciu GLOBSEC, stojacej za iniciatívou, Bratislava a Slovensko absenciou centra ročne prichádza o možno až 200 podujatí, ktoré by mali 190-tisíc návštevníkov, priniesli by tisícku pracovných miest, vygenerovali 12,4 milióna eur na daniach (10,2 pre štát) a celkové výdavky, ktoré pôjdu do ekonomiky, sú až na úrovni 85 miliónov. Z toho by čerpali najmä doplnkové služby pre návštevníkov, mnohokrát bohatších – reštaurácie alebo kaviarne, ale aj kultúra, múzeá, galérie, divadlá a i.

To všetko sú nezanedbateľné príjmy a benefity, zároveň treba pripomenúť, že by sa zvýšila prestíž mesta, atraktivita pre potenciálnych investorov a bola by aj väčšia pravdepodobnosť, že by sa tu konali veľké koncerty a podujatia. Len tak mimochodom, Viedeň pripravuje pri existencii troch veľkých kongresových centier výstavbu štvrtého – multifunkčná aréna v štvrti Neu Marx bude stáť maximálne 250 miliónov eur a investorom je priamo mesto Viedeň pod hlavičkou svojej spoločnosti Wien Holding. Pri vyše miliardových ziskoch z kongresov ročne je to rozumná investícia.

Vznik NKKC, bez ohľadu na to, kde bude, je tak pre Bratislavu veľkou strategickou úlohou - popri rozvoji dostupného bývania a dobudovaní niektorých projektov rozvoja verejnej dopravy možno najdôležitejšou. Ak bude tento zámer dobre umiestnený, s kvalitnou architektúrou a naozaj špičkovými parametrami, mesto sa môže výrazne posunúť. Za súčasnej, ale aj predpokladanej budúcej situácie, takýto impulz nepochybne potrebuje.  

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Nový Istropolis. Zdroj: Immocap
  • Nový Istropolis. Zdroj: Immocap
  • Návrh Incheby. Zdroj: Incheba
  • Návrh Incheby. Zdroj: Incheba
  • Centrum v Novom Lide. Zdroj: J&T Real Estate
  • Centrum v Novom Lide. Zdroj: J&T Real Estate
  • Kongresové centrum v Eurovea City. Zdroj: J&T Real Estate

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube