Author photoAndrej Sárközi 20.03.2023 17:58

Malý projekt s veľkým dosahom? Drobný zámer v Dúbravke môže byť komplikáciou do budúcna

Dúbravka zažíva v poslednom období urbanistický rozmach. Vznikajú tu developmenty, ktoré majú zvýšiť úroveň mestskej časti v oblasti bývania, dopravnej infraštruktúry či športu. Územie však menia aj menšie projekty v dnes menej exponovaných polohách. Príkladom je zámer, naplánovaný na ulici Na vrátkach v blízkosti sídliska Podvornice.

Zdroj: Google StreetView, Národná diaľničná spoločnosť

Zdroj: Google StreetView, Národná diaľničná spoločnosť

Dúbravka, ležiaca na východnom úpätí Devínskej Kobyly, existovala už v 14. storočí a patrila hradu Devín. Neskôr bola samostatnou obcou, k Bratislave sa pripojila v roku 1946. V šesťdesiatych rokoch sa začala výstavba sídliska Dúbravka v podobe realizácie domov v častiach Záluhy alebo Podvornice. Práve v blízkosti druhej menovanej oblasti je naplánovaný projekt s názvom Polyfunkčný Dom ul. Na Vrátkach. 

Menší development je navrhnutý v tesnej blízkosti diaľnice D2 a hneď za sídliskom Podvornice. Ide o záhradkársku oblasť s oplotenými pozemkami. Niektoré sú obrastené náletovou zeleňou, niekde sa nachádzajú menšie stavby či sídla firiem. Na niektorých parcelách sú dokonca postavené polnohodnotné rodinné domy. Celkovo ide o nesúrodú lokalitu, ktorá postráda mestský charakter.

Ani to však neodradilo navrhovateľa, súkromného investora v zastúpení MT Inžiniering, s.r.o., k plánu na  umiestnenie nového objektu. Projekt získal súhlasné záväzné stanovisko od Hlavného mesta a na úradnej tabuli mestskej časti bolo zverejnené oznámenie o začatí územného konania

Navrhovaná polyfunkčná stavba je dvojpodlažná, zastrešená pultovou strechou, bez suterénu a v pôdorysnom tvare obdĺžnika. Polyfunkcia spočíva v umiestnení funkcie internetového obchodu, služobného bytu a kancelárií. Internetová predajňa bude prístupná zo severnej strany samostatným vstupom a navrhnutá je na prvom až druhom nadzemnom podlaží. Na druhom nadzemnom podlaží sú naplánované tri kancelárie, archív, denná miestnosť, toaleta a kúpeľňa. 

Celková úžitková plocha polyfunkčného domu bude 208,52 metrov štvorcových, z toho prízemie obsahuje rozlohu 99,57 metrov štvorcových a druhé nadzemné podlažie 108,95 metrov štvorcových. Prístup k navrhovanej stavbe bude zabezpečený spevnenou plochou, ktorá bude nadväzovať na chodník, spájajúci vonkajšiu terasu a záhradu v západnej časti pozemku. Pred objektom sú taktiež navrhnuté 4 parkovacie státia.

V súčasnosti je riešený pozemok oplotený po celom obvode. Časti starého budú odstránené, navrhnuté je nové oplotenie z prefabrikovaných betónových dielcov a klasického pletiva. Od ulice bude oceľová posuvná brána a bránka pre peších odsadená od hrany komunikácie vo vzdialenosti 6,22 metra.

Projektovú dokumentáciu vypracovala architektonická kancelária P.S. ARCH a zodpovedným architektom je Pavol Škombár. Architektonická kancelária stojí za návrhmi viacerých projektov, vrátane Polyfunkčného domu Hrachová, nachádzajúceho sa na okraji Prievozu, ale aj Bytového domu Teslova 19 v Ružinove či polyfunkčného projektu Green Atrium. Ide o developmenty s priemernou úrovňou architektúry, čo bude pravdepodobne platiť aj v prípade Polyfunkčného domu Na Vrátkach.

 

Vízia prekrytia diaľnice medzi Dúbravkou a Lamačom otvára možnosť lepšieho využitia okolia. Zdroj: Národná diaľničná spoločnosť

 

To ale v tomto prípade nie je podstatné - predsa len ide o malý a banálny projekt, ktorý v princípe ani nestojí za zmienku. Dôležité však je pripomenúť, že jeho bezprostredné okolie predstavuje široký a stále prakticky nezastavaný pás, ktorý by sa po určitých úpravách mohol zmeniť na rozsiahle rozvojové územie. 

Dnešnou bariérou rozvoja nie je ani tak diaľnica a železnica, ako skôr vedenie vysokého napätia. Pokiaľ by došlo k jeho odstráneniu (teda k presunu vedenia do podzemia), otvorilo by sa niekoľkohektárové územie medzi sídliskom a diaľnicou. Čo sa týka samotnej cesty, už pred časom bola v súvislosti s výstavbou diaľničného spojenia D4 Rača - Záhorská Bystrica predstavená zaujímavá vízia prekrytia diaľnice obrovským zeleným pásom. Pri výstavbe tunela totiž vznikne toľko rúbaniny, že by sa dala využiť práve na tento účel. 

K mnohým benefitom navrhovaného riešenia patrí eliminácia hluku, prepojenie Dúbravky a Lamača, vznik novej zelenej plochy, ale aj zvýšenie potenciálu okolia pre urbanizáciu. Samostatné pozemky, na ktorom sa pripravuje aj aktuálny projekt, tak treba urbanisticky pripraviť, zaregulovať a otvoriť väčším investorom, ktorí tu vybudujú polyfunkčné bloky. Každý nový domček, malá kancelárska budova alebo sklad perspektívu územia do budúcna skôr zhoršujú. 

Faktom stáva, že Dúbravka sa mení – od veľkých projektov až po tie menšie. Mestskú časť doplní Polyfunkčný súbor Medze od Penta Real Estate, napreduje mohutný projekt Čerešne City od ITB Development, kde najnovšie pribudne hotel. Záhradné mesto v mestskej časti doplnia Dúbravské terasy a v neposlednom rade postupuje aj povoľovací proces veľkolepého areálu Športového centra polície. Konečne sa pracuje aj na dopravnej infraštruktúre v podobe rozšírenia Harmincovej ulice alebo predĺženia Saratovskej a súvisiacej električkovej trate do Borov

Dúbravka tak smeruje k premene na plnohodnotnejšiu, prepojenejšiu, živšiu a atraktívnejšiu štvrť. To bude ďalej zvyšovať tlak na dodávanie nových bytov. V tom istom čase mestská časť disponuje obrovským územím, kde ich môže v budúcnosti umiestniť. Bola by škoda, keby ho premrhala malými a nedôležitými projektami.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Charakter územia v súčasnosti. Zdroj: Google StreetView
  • Charakter územia v súčasnosti. Zdroj: Google StreetView

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube