Author photoAndrej Sárközi 20.01.2023 14:52

Práce na rozšírení Harmincovej sa utlmili. Pokračuje výstavba podľa plánu?

V Bratislave sa realizuje niekoľko dôležitých dopravných projektov. Jedným z nich je rekonštrukcia Harmincovej ulice v Dúbravke, ktorej rozšírenie bolo nutné už pred rokmi. Práce začali v lete minulého roka, cez zimu však boli utlmené. Čo sa na stavenisku udialo?

Zdroj: Bratislava – Hlavné mesto SR

Zdroj: Bratislava – Hlavné mesto SR

Namiesto dvoch pruhov budú štyri. Rekonštrukcia Harmincovej ulice zo súčasnej dvojprúdovej cesty na štyri pruhy je mimoriadne nutným projektom, Niekdajšia šírka tejto exponovanej komunikácie totiž v minulosti nedokázala dostatočne zabezpečiť plynulé spojenie Dúbravky s obchvatom mesta. Pre tento problém následne trpela najmä mestská hromadná doprava a obyvatelia mestskej časti. 

Rekonštrukcia však nemohla byť zrealizovaná skôr pre chýbajúci majetkový vzťah mesta k potrebným pozemkom. Vysporiadanie vzťahov trvalo niekoľko rokov, pričom bol potrebný zásah developera ITB Development, aby sa zdynamizovalo. Napokon sa však podarilo v tomto smere pokročiť, čím sa otvorili dvere k spusteniu realizácie. Práce na rozšírení sa začali koncom leta 2022. Mesto podpísalo so spoločnosťou Strabag zmluvu na realizáciu rozšírenia Harmincovej za 3.551.673 eur s DPH. 

Predmetom zmluvy nie je len samotné rozšírenie ulice, rekonštrukciou prejde aj cestná svetelná signalizácia v križovatke M. Sch. Trnavského – Harmincova, vybuduje sa nová cestná svetelná signalizácia v križovatke Harmincova - Lipského a úpravy sa uskutočnia aj na križovatke Harmincova - Polianky. Pribudne tiež nové verejné osvetlenie, nové zastávky mestskej hromadnej dopravy vrátane prístreškov a zrealizujú sa aj prekládky a úpravy inžinierskych sietí. Vybuduje sa nové parkovisko pred zimným štadiónom a zrealizuje sa aj nové odvodnenie komunikácie, vrátane parkoviska. Pribudne cyklotrasa a zrekonštruuje sa povrch zostávajúcej časti ulice.

Galéria

  • Zdroj: Bratislava – Hlavné mesto SR
  • Zdroj: Bratislava – Hlavné mesto SR
  • Zdroj: Bratislava – Hlavné mesto SR
  • Zdroj: Bratislava – Hlavné mesto SR
  • Koncepcia projektu. Zdroj: ITB Development

Za druhý polrok minulého roka práce značne postúpili. Vykonávali sa statické skúšky podložia pod novou cestou, v smere do mesta boli osadené stĺpy verejného osvetlenia a pokračovali výkopové práce i prekládky sietí. Počas posledných týždňov sa však intenzívny stavebný ruch z Harmincovej vytratil.

Utlmenie prác počas zimy bolo plánované, k posunom termínov nepríde. Na sociálnej sieti o tom informuje mestská časť, ktorá sa odvoláva na stanovisko magistrátu hlavného mesta. Radnica v ňom vysvetľuje, že príčinou spomalenia tempa obnovy sú aj intenzívne zrážky. „Na Harmincovej je potrebné spraviť stabilizáciu podložia, to je však teraz po dažďoch zvlhnuté a je potrebné, aby preschlo. Čakáme na lepšie meteorologické podmienky. Našťastie nemrzne, a teda v momente, keď preschne zemina do potrebnej hĺbky, sa práce opäť zintenzívnia," uviedol magistrát. Uistil, že plánovaný harmonogram rekonštrukcie sa nemení.

Dielo má byť hotové do augusta tohto roka, pričom prvá etapa prác má byť dokončená v apríli 2023. Nasledovať bude druhá etapa, počas ktorej bude zrekonštruovaná vozovka po celej dĺžke, vrátane novej svetelnej signalizácie, cestných obrubníkov, úpravy dažďových vpustov a terénnych úprav. Finálnou treťou etapou sa zrealizuje vodorovné dopravné značenie a ostrovček na križovatke Polianky. Výsledkom prác má byť okrem zlepšenia plynulosti dopravy aj celkové zmodernizovanie tohto dopravného uzla.

 

Koncepcia projektu. Zdroj: ITB Development

 

Dôležitá tepna Dúbravky, ktorá žiaľ dlhé roky komplikovala život obyvateľom či prichádzajúcim ľuďom z iných mestských častí pre nedostatočnú plynulosť premávky, sa onedlho stane plnohodnotnou komunikáciou. Práce sa tu našťastie nezastavili, ako to možno vyzeralo kvôli utlmeniu stavebného ruchu. Ostáva tak dúfať, že sa meteorologické podmienky čoskoro zlepšia a práce na rozšírení Harmincovej budú napredovať v dobrom tempe.

Dôležité je pripomenúť, že by malo ísť o rozšírenie o buspruhy, verejná doprava tak bude oproti súčasnosti zrýchlená. Takisto sa tým utlmí obava z dopravnej indukcie, teda zvýšeného využívania komunikácie individuálnou automobilovou dopravou. Plynulosť premávky by sa tak zvýšila len nakrátko, kým by väčší dopyt automobilistov situáciu nevrátil do pôvodného stavu. 

Dúbravka prechádza veľkým rozvojom a mnohé dnes nevyužívané plochy sa v dohľadnej dobe premenia na zástavbu mestského typu. Do konca desaťročia pribudne v mestskej časti možno až niekoľkotisíc bytov a obyvateľov. V záujme mesta aj spoločnosti je, aby využívali verejnú dopravu. Vďaka tomu projektu bude jej atraktivita vyššia. 

 

(TASR, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube