Author photoAndrej Sárközi 04.10.2022 10:43

Športovanie v Dúbravke bude ešte lepšie: Nového života sa dočká aj zimný štadión

Zmeny v Dúbravke neustávajú. Po nedávno oznámenej revitalizácii areálu Športového centra polície, prejde rekonštrukciou aj zimný štadión na Harmincovej. V priamom dotyku s kľúčovou cestnou tepnou do Dúbravky sa tak zmodernizujú hneď dva dôležité športové stánky.

V decembri roku 2019 zachvátil Zimný štadión v Dúbravke požiar – zasiahol viacero technických zariadení a strojovňu. Oheň zničil zabezpečovacie systémy štadióna, ovládanie, poškodené boli aj systémy varovania obyvateľstva či detektory úniku čpavku. Prevádzka tak nebola možná a štadión bol uzatvorený. Otvorili ho o pár mesiacov v roku 2020. 

Dnes, po takmer troch rokoch od požiaru a 16 rokov po poslednej modernizácii, sa dúbravský ľadový stánok dočká rekonštrukcie. Hlavné mesto a Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) na jeho inováciu vynaložia dovedna 880-tisíc eur. Stane sa tak v spolupráci so Správou telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta SR (STaRZ) a klubom HOBA Bratislava, ktorý na štadióne pôsobí. Obnovená bude ľadová plocha a tiež strojovňa, ktorá je v havarijnom stave.

„Veľmi sa teším rozhodnutiu o rekonštrukcii zimného štadióna na Harmincovej ulici, kde trénuje vyše 300 detí. Z mestského rozpočtu poputuje na inováciu 680-tisíc eur. SZĽH ju podporí finančným príspevkom vo výške 200-tisíc eur,“ povedal riaditeľ organizácie STaRZ Ladislav Križan podľa stránky SZĽH. Zúčastnené strany podpísali zmluvu o rekonštrukcii zimného štadióna v piatok 30. septembra na pôde SZĽH. Nasledovať bude proces verejného obstarávania na zhotoviteľa, pričom s prácami by sa malo začať ešte v roku 2022.

Na margo spolupráce oboch organizácií riaditeľ Správy telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta Ladislav Kližan poznamenal: „STaRZ okrem finančného príspevku na rekonštrukciu zimného štadióna v Dúbravke poskytol zväzu aj bohatú porciu ľadohodín na zariadeniach vo svojej správe pre účely všetkých reprezentačných tímov.”

 

Zimný štadión v Dúbravke prejde rekonštrukciou, k čomu sa aktuálne pridáva aj rozšírenie Harmincovej ulice

Podľa Branislava Semančíka, predsedu klubu HOBA Bratislava, havarijný stav zimného štadióna vyplýva z únavy materiálu. „Preto sme veľmi radi za rekonštrukciu, vďaka ktorej na ňom naďalej môžeme hokejovo pôsobiť. Rekonštrukciou musí prejsť strojovňa aj ľadová plocha. Po modernizácii bude štadión bezpečnejší a ponúkne kvalitnejšie zázemie,“ hodnotí Semančík.

Radosť z obnovy ďalšieho zimného štadióna v hlavnom meste má aj Miroslav Lažo, regionálny rozvojový manažér SZĽH pre bratislavský región. Ten potvrdil, že na viacerých hokejových štadiónoch sa podpísal zub času. „Je nevyhnutné pracovať na zveľaďovaní a skvalitňovaní hokejového prostredia. Podpisom zmluvy, ktorá umožní rekonštrukciu zimného štadióna na Harmincovej ulici, sme v spolupráci so STaRZ-om a klubom HOBA Bratislava zavŕšili jedenapolročné úsilie,” povedal Miroslav Lažo. Rovnako poznamenal, že Zimný štadión v Dúbravke nebude v blízkej budúcnosti jediným, ktorý čaká rekonštrukcia: „Verím, že v otázke rekonštrukcie budeme postupovať rovnako úspešne aj pri Zimnom štadióne Vladimíra Dzurillu v Ružinove, ktorý je na rade.“

Zimný štadión v Dúbravke plnil funkciu verejného klziska už v rokoch 1986 až 1988. V tých časoch ešte fungoval ako otvorená ľadová plocha. Rozhodnutie zakryť plochu padlo v roku 1989, kedy bol štadión zastrešený. V tomto období bolo dokonca rozkradnuté zariadenie strojovne. Modernejšiu podobu získal v roku 2006. Dezolátny stav projektu z konca 20. storočia sa zmenil za vtedajších 54 miliónov korún. Zimný štadión v Dúbravke nadobudol vtedy ako jediný rozmery kanadského ihriska. 

Znovuobnovenie tohto stánku je určite potešujúcou správou. Obyvatelia Bratislavy dostanú lepšiu infrašktrutúru (vrátane rozšírenia Harmincovej ulice) a športovci konečne o niečo lepšie podmienky na rozvoj. V dotyku s novým komplexom Športového centra polície, ktoré má prejsť revitalizáciou, može vzniknúť skutočne výnimočné prostredie. Športy ako futbal, hokej, atletika, hádzaná, box, džudo, športová streľba či plávanie sa budú nachádzať “na jednom mieste”. Podobnými funkciami sa môže pýšiť napríklad športový a voľnočasový rezort X-Bionic Sphere v Šamoríne. 

Ak prejde sľubovanou rekonštrukciou aj Zimný štadión Vladimíra Dzurillu v Ružinove a Slovenský zväz ľadového hokeja pokročí v téme výstavby novej národnej hokejovej haly, Slovensko sa výrazne posunie v rozvoji hokejovej infraštruktúry. Hoci sa považuje za hokejovú krajinu, v dostupnosti zimných štadiónov a ľadových plôch má ešte veľké rezervy. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube