Author photoAdrian Gubčo 10.02.2022 13:39

V Pradiarni 1900 vznikne inovačné centrum globálnej firmy

Developer YIT Slovakia ohlásil, že sa mu podaril veľký úspech. Časť priestorov v zrekonštruovanej industriálnej pamiatke Pradiareň 1900 si prenajala nadnárodná farmaceutická spoločnosť Takeda. V Bratislave plánuje vybudovať medzinárodné centrum pre inovácie (ICC). Zamestnať plánuje stovky špičkových expertov v oblasti technológií a IT. Ide o významnú správu – pre Bratislavu totiž ide o smer, akým by sa mala v budúcnosti uberať, ak chce byť úspešným a bohatým mestom.

Takeda Pharmaceutical Company Ltd. je medzinárodnou spoločnosťou so sídlom v Japonsku, zameranou na výskum a vývoj biofarmaceutických produktov. Sústredí sa predovšetkým na vývoj liekov v oblasti onkológie, zriedkavej genetiky a hematológie, neurovedy a gastroenterológie. Na Slovensku má dnes 35 zamestnancov v Bratislave aj ostatných regiónoch. Nejde o úplne malý počet, zároveň ale nepatrí, čo do počtu zamestnancov, k najväčším farmaceutickým firmám v krajine.

Oznámenie o vzniku ICC je preto významnou správou pre firmu aj pre developera Pradiarne 1900. Jeden z posledných zachovaných objektov bývalej Bratislavskej cvernovej továrne prešiel v rokoch 2018-2020 rozsiahlou komplexnou rekonštrukciou, po ktorej sa premenil na nadštandardnú kancelársku budovu s takmer 12-tisíc metrami štvorcovými kancelárskych priestorov. Svojim historickým charakterom je v Bratislave výnimočná. Náročnosť rekonštrukcie ju však otvára najmä pre popredné firmy, preto ešte budova nie je celkom naplnená.

So vznikom ICC sa to ale zmení. Ako píše Takeda, v budove plánuje spojiť najnovšie dizajnové trendy a technické štandardy a vytvoriť tak moderný a príjemný pracovný priestor. To má pritiahnuť špičkové technologické talenty - v nasledujúcich dvoch rokoch sa vytvorí v ICC tristo pracovných pozícií, pričom sa už hľadajú dátoví analytici, cloudoví, mobilní a automatizační vývojári, biznis analytici, UX/UI dizajnéri a architekti so zameraním na dátové, cloudové a digitálne služby. ICC má rozvíjať nové schopnosti spoločnosti Takeda, podporovať moderné spôsoby práce a spoločné rozhodovanie s jej podnikmi.

Spoločnosť zdôrazňuje, že ide o významný krok. „Je vzrušujúce vidieť, ako ICC ožíva. Je to výsledok našej investície a zamerania sa na dáta a digitál,“ hovorí Gabriele Ricci, riaditeľ pre dáta a technológie. „Našim ľuďom dávame možnosť inovovať, nadväzujeme strategické spolupráce, či už ide o popredných poskytovateľov cloudu alebo začínajúce firmy v oblasti digitálneho zdravia –  a to všetko s cieľom transformovať našu spoločnosť a kultúru.“

Bratislava údajne vo výbere centra uspela na základe rozsiahleho selektívneho procesu, pričom benefitom je existencia dátového a digitálneho talentu na Slovensku a v Bratislave. Výhodou však bola aj blízkosť k operačnému centru firmy vo Viedni. Firma chce osloviť študentov a absolventov miestnych univerzít.

Takeda očividne plánuje zriadiť doslova ukážkové administratívne priestory, keďže chce ICC predstaviť verejnosti v rámci jeho slávnostného otvorenia na začiatku apríla tohto roka. Pre Pradiareň 1900 to bude znamenať prítomnosť ďalších reprezentatívnych kancelárií. Sídlo tu už má slovenská pobočka Microsoftu, Medusa Group, v Silocentrále má centrálu spoločnosť BK Group, zameraná na facility management a v neposlednom rade si tu kancelárie zriadilo aj samotné YIT Slovakia. Vzácna historická budova tak bude disponovať výberom moderných a prepracovaných firemných sídiel, ako aj komerčných priestorov.

 

Pradiareň 1900 z Námestia Živeny

 

Oznámenie o obsadení časti priestorov v administratívnom projekte by bolo v podstate banálnou správou. Rozličné presuny, renegociácie, expanzie a nové zmluvy sa uzatvárajú pravidelne. Mnohé firmy, najmä tie najvýznamnejšie a najbohatšie, postupne migrujú zo starších a nevyhovujúcich budov do najnovších developmentov. V princípe nie je ani najdôležitejšie, že Takeda smeruje práve do Pradiarne 1900, hoci obsadzovanie tohto príťažlivého objektu, čo prispeje aj k oživeniu vznikajúceho Zwirnu, je pozitívne. Podstatný je však charakter novej investície.

Bratislava je, čo sa týka životnej úrovne a parity kúpnej sily obyvateľov, pomerne vyspelým mestom. Kľúčová časť najlepšie zarabajúcej časti ľudí pracuje v tu prítomných korporátoch, zameraných na IT, telekomunikácie, financie, real estate a ďalšie pokročilejšie odvetvia. S výnimkou real estate však ide v prevažnej väčšine o zahraničné firmy, ktoré tu majú umiestnené svoje centrá zdieľaných služieb (shared-service centres, SSC), vykonávajúce rôzne podporné aktivity pre významnejšie pobočky vo veľkých európskych metropolách. Kľúčové rozhodnutia a nové inovácie sa tvoria práve tam – a s nimi je nasávaná aj najšpičkovejšia (a najlepšie zarábajúca) pracovná sila.

Prítomnosť centrál veľkých firiem má ďalekosiahle dôsledky pre ekonomiku celého mesta. Pracovníci, ktorí sú na ne naviazaní, prispievajú k rozvoju realitného trhu, komerčného života, služieb, atrakcií, občianskeho aj kultúrneho života, ale môžu byť aj sami iniciátormi vzniku ďalších firiem a inovačných produktov. Mnohé mestá sú si toho vedomé a aktívne vyhľadávajú a lákajú nadnárodné spoločnosti, aby si práve tu zriaďovali sídlo. Príkladom je tvrdý boj, ktorý zviedli severoamerické mestá o umiestnenie druhej centrály Amazonu (bolo ich približne 200, pričom ponúkali daňové úľavy, zrýchlené stavebné konania, rozvoj infraštruktúry atď.), u nás je známy výberový proces sídla Európskej liekovej agentúry.

Ak chce Bratislava zlepšiť svoju ekonomickú budúcnosť, ostať atraktívnou pre talentovaných ľudí, získať medzinárodnú prestíž a mať zdroje pre svoj ďalší rozvoj, potrebuje disponovať maximom podobných zariadení. Okrem centrál firiem sú to aj inovačné centrá a kampusy, ktoré môžu využívať absolventov miestnych univerzít a priťahovať odborníkov zo zahraničia. Aj preto je správa o investícii Takedy zaujímavou a potenciálne veľmi dôležitou novinkou. Práve IT sektor, na ktorý sa bude ICC zameriavať, je v slovenskej metropole celkom vyvinutý a predstavuje možný smer pre Bratislavu.

Koniec-koncov, práve v tejto oblasti pôsobia viaceré najznámejšie a medzinárodne najúspešnejšie slovenské firmy. Na čele je samozrejme ESET, ktorý si na Patrónke plánuje zriadiť svoju globálnu centrálu a vývojové centrum. Tým na seba naviaže tisíce pracujúcich. Svoje sídlo si tu ponechá aj rýchlo rastúca firma Innovatrics, pripravujúca kampus v blízkosti Železničnej stanice Vinohrady. Iné IT spoločnosti, napríklad Pixel Federation alebo Sygic, sa zas postupne rozrastajú v rámci existujúcich kancelárskych komplexov.

Bratislava nemusí ostať pre SSCs atraktívnou destináciou navždy. Mobilná pracovná sila a nižšie (aj finančné) nároky na vybudovanie ekosystému pre SSC znamenajú, že sa mnohé firmy môžu postupne presunúť do lacnejších miest typu Bukurešť, Sofia alebo inde. Mnohí expati sa jednoducho presťahujú, náročnejšie to už bude pre tu usadených ľudí. Presne preto treba rozvíjať aj udržateľnejšie spôsoby koncentrácie pracovnej sily – a tými centrály a inovačné centrá rozhodne sú.

Úlohou mesta je preto vytvárať ideálne podmienky pre ich prilákanie a udržanie. Spôsobov je množstvo: intenzívnejšia spolupráca s univerzitami aj firmami a propagácia Bratislavy ako mesta inovácií, vzdelania a pokroku, vytváranie vysokej kvality života rozvojom ekologického a podnetného mestského prostredia, zvýšenie rýchlosti a predvídavosti povoľovacích procesov a v neposlednom rade zlepšovanie dostupnosti bývania. To sú niektoré zo základných ingrediencií preto, aby Bratislava ostala natrvalo vyspelou a bohatou metropolou.

Vznik ICC v Pradiarni 1900 je tak dobrou správou nielen pre firmu a developera, ale aj pre mesto. Netreba ale zaspať na vavrínoch. Dnešné úspechy by nemali viesť k uspokojeniu, keďže súčasný rozvoj Bratislavy nemusí trvať donekonečna. Na treba pamätať pri každom jednom rozhodnutí, ktorým sa obetuje budúcnosť výmenou za súčasné pohodlie.  

 

Fotografie z 25.9.2021. Pozrite si rekonštrukciu Pradiarne 1900 vo fotoalbume

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: YIT Slovakia
  • Zdroj: YIT Slovakia
  • Zdroj: YIT Slovakia

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube