Author photoAdrian Gubčo 22.02.2022 12:35

Staré Mesto spúšťa revitalizáciu Zóny Panenská

ČLÁNOK BOL AKTUALIZOVANÝ Mestská časť Bratislava – Staré Mesto po niekoľkých rokoch príprav odštartovala stavebné práce na prvých častiach rozsiahlejšej revitalizácie Zóny Panenská a okolie. Pekná a historická, no zanedbaná časť centra mesta sa tak dočká výrazne vyššej úrovne verejných priestranstiev. Podoba obnovy je do veľkej miery výsledkom participácie medzi obyvateľmi a aktérmi v štvrti.

Konventná ulica. Zdroj: Betty Laurincová / Atelier Urban

Konventná ulica. Zdroj: Betty Laurincová / Atelier Urban

Revitalizácia zóny sa začala rekonštrukciou Soferových schodov, úzkej komunikácie, prepájajúcej Svoradovu a Škarniclovu, resp. Zámockú ulicu. Hoci, prísne vzaté, nejde priamo o Zónu Panenská a okolie, pre ktorú sa spracúval koncept riešenia, pre mestskú časť ide o nultú etapu zmien v území. Zanedbané a poškodené schody čaká generálna oprava. Vybudované boli ešte v 30-tych rokoch 20. storočia v súvislosti s výstavbou východného krídla vysokoškolského internátu Svoradov a vyúsťovali priamo oproti Veľkej synagóge, ktorá medzičasom zanikla.

Na stavebné práce dohliadajú pamiatkari, dokončené by mali byť v priebehu apríla. Mestská časť nedefinovala formu materiálového riešenia, pokiaľ sa však bude držať zrealizovaných alebo plánovaných úprav, mala by tu byť osadená betónová dlažba Spätne osadené budú pôvodné kamenné stupne, doplnené o prírodný kameň. Inštalované tu budú aj informácie o histórii lokality. Miestna samospráva deklaruje, že riešenie je aj v súlade s požiadavkami Metropolitného inštitútu Bratislavy – dokonca tu budú použité ešte kvalitnejšie materiály. Výsledkom tak bude pohodlnejšie aj príťažlivejšie spojenie medzi dvoma staromestskými ulicami.

Oveľa zásadnejšou zmenou však bude úprava časti Konventnej ulice pri Evanjelickom lýceu. Táto sa má spustiť už v marci a prebiehať bude v kooperácii s Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou a Slovenským plynárenským priemyslom. Opäť pôjde o komplexnú úpravu – okrem povrchov sa skvalitní aj technická infraštruktúra a inžinierske siete. Ako prvé prebehne odfrézovanie starej vozovky a vybúranie obrubníkov a dlažby, na čo nadviaže výmena potrubí. Následne sa začne s uvádzaním ulice do stavu v súlade s Manuálom pre Panenskú a okolie. Riešenie pripomenie situáciu ulice pred asanáciou pôvodnej zástavby na druhej strane Konventnej. 

Vo výsledku tak vznikne upravená pobytová zóna, omnoho priateľskejšia k peším. V kontakte s historickou budovou Evanjelického lýcea alebo rušnej Staromestskej ulicou ide o podstatné zlepšenie. Staré Mesto zatiaľ nedefinovalo, kedy bude obnova dokončená, dá sa však predpokladať, že to bude ešte v priebehu tohto roka – možno už v lete, aby bol priestor použiteľný a použitý pred jesennými komunálnymi voľbami. Tie determinujú harmonogram mnohých revitalizačných projektov v Bratislave.

Vlajkovým projektom však bude rekonštrukcia Panenskej, pôvodne uvažovaná ako prvá fáza revitalizácie celej zóny. Vedenie Starého Mesta ešte na jeseň tvrdilo, že všetko závisí od rozhodnutia miestnych poslancov a schválenia potrebných prostriedkov. K tomu však očividne nedošlo – schválený rozpočet mestskej časti na rok 2022 takúto položku neobsahuje.

Na druhej strane, obnovou by mala prejsť Štetinova ulica, ktorá je taktiež veľmi zanedbaná. Pôvodne bola uvažovaná ako druhá etapa skvalitnenia Zóny Panenská. Obnova prinesie výmenu povrchov, vyvýšený priechod pre chodcov pri križovatke s Palisádami aj výsadbu niekoľkých stromov popri fasáde Habermayerovho paláca. Harmonogram ani bližšie detaily Staré Mesto zatiaľ nezverejnilo.

Po rokoch príprav tak Zóna Panenská konečne smeruje k citeľným zlepšeniam. Komplexná obnova verejných priestorov v lokalite v kombinácii s niekoľkými rekonštrukciami historických pamiatok – pričom tie najviac poškodené už k tomu smerujú (Habermayerov palác je v povoľovaní, Základná umelecká škola Miloša Ruppeldta ide do rekonštrukcie už v najbližších dňoch) – by razom urobili z tejto časti Bratislavy jej klenot a rozšírenie tradične vnímaného historického jadra mesta. Dnes je tzv. Evanjelická štvrť trochu prehliadaná, aktuálne zásahy to však zmenia – a zlepšia život aj miestnej komunite.

 

Úpravou by tento rok mohla prejsť aj Štetinova ulica. Zdroj: Betty Laurincová / Atelier Urban

 

Práve aktívnej miestnej komunite možno vďačiť za to, že sa pripravované intervencie budú diať vo vyššej kvalite oproti pôvodným plánom. Zrekonštruovať Panenskú chcelo totiž už bývalé vedenie Starého Mesta. To masívne investovalo do opráv ulíc a chodníkov, ktoré síce priniesli výrazné zvýšenie ich úrovne (pričom asi najzásadnejším zlepšením bola jasná organizácia uličného priestoru, takže autá neparkovali tam, kde nemali), predsa len však nedosahovali kvalitu, očakávanú od centra metropoly. Relatívne jednoduchá rekonštrukcia mala prebehnúť aj na Panenskej ulici.

S tým nesúhlasili miestni obyvatelia a aktéri, ktorí mali na budúcnosť ulice vysoké nároky. Ľudia boli dobre zorganizovaní a prepojení vďaka aktivitám občianskeho združenia Punkt, ktoré tu už tradične (s výnimkou pandemických rokov) organizuje pouličný festival Dobrý trh. Punkt, zoskupenie ľudí prevažne z architektonického a urbanistického prostredia, konfrontoval vtedajšie vedenie mestskej časti, ktoré prisľúbilo, že v prípade nielen Panenskej, ale celého okolia, pripraví lepší rámec pre revitalizáciu – prvý bratislavský manuál verejných priestorov. Tento manuál začal skutočne v spolupráci s Ateliérom Urban a lokálnou komunitou vznikať.

Kombinácia objektívnych procesov a politických komplikácií viedla k postupnému odsúvaniu schválenia manuálu a dokončenia realizačného projektu, v tejto chvíli je však na premenu lokality všetko pripravené. Je pravdepodobné, že keby nedošlo k rozhodnutiu robiť manuál, Panenská by bola dávno zrekonštruovaná. Nové riešenie by ale mohlo byť výrazne lepšie a hodné dlhšieho čakania. Konkrétnu projektovú dokumentáciu pripravil opäť Ateliér Urban.

Pre Staré Mesto ide zároveň o prvý z projektov, zameraných na skvalitňovanie verejného priestoru na úrovni celej jednej štvrte. Ďalším má byť revitalizácia tzv. Južného predmestia, územia medzi Hviezdoslavovym námestím, Gorkého a nábrežím Dunaja. Mestská časť je údajne tesne pred vyhlásením architektonickej súťaže na riešenie niektorých kľúčových priestranstiev a rámcový návrh pre celú zónu. Príprave súťaže predchádzal „participačný“ proces, v rámci ktorého bola po určitých diskusiách s verejnosťou vypracovaná záverečná správa s odporučeniami.

Za minulého vedenia sa seriózne diskutovalo aj o komplexnej rekonštrukcii Jakubovho námestia, pekného priestranstva, no s veľkým potenciálom pre zlepšenie. Otázkou je predovšetkým umiestnenie parkovania, pričom do úvahy pripadá aj jeho presun pod zem. Išlo by však o enormne náročný projekt, zvlášť pre mestskú časť, disponujúcu malým kapitálovým rozpočtom a veľkým investičným dlhom. Nateraz tak ostáva pravdepodobne len v rovine úvah a predbežných krokov. Jakubovo námestie bolo v minulosti taktiež miestom konania Dobrého trhu, takže základy pre komunitnú spoluprácu tu snáď existujú.

Centrálna časť Bratislavy je tak v očakávaní nových projektov zlepšovania verejných priestorov. Okrem toho, popri zásahoch miestnej samosprávy pripravuje celú sériu úprav Magistrát v rámci svojej iniciatívy Živé miesta. Zmeny v priebehu tohto roka budú výrazné a citeľné. Škoda, že sa dané tempo neudržiava priebežne a zvyšuje sa len každé štyri roky, pred voľbami. V opačnom prípade by už Bratislava bola omnoho príjemnejším a pôvabnejším mestom.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Konventná. Zdroj: Betty Laurincová / Atelier Urban
  • Panenská. Zdroj: Betty Laurincová / Atelier Urban
  • Križovatke Panenskej, Kozej a Podjavorinskej. Zdroj: Betty Laurincová / Atelier Urban
  • Štetinova. Zdroj: Betty Laurincová / Atelier Urban

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube