Author photoMartina Gregová 20.08.2023 19:00

Rekonštrukcie pamiatok, nové školy, verejné priestory. Odhaľuje sa najlepšia tohtoročná česká architektúra

Rekonštrukcie starších priemyselných objektov, výstavba nových vzdelávacích inštitúcií, kvalitné úradné budovy či revitalizácie verejných priestorov. To sú len niektoré z príkladov tej najlepšej architektúry u našich českých susedov. Svedčia o tom nominácie na Českú cenu za architektúru za rok 2023.

Zdroj: Ondřej Bouška, BoysPlayNice, Jsme k světu

Zdroj: Ondřej Bouška, BoysPlayNice, Jsme k světu

Počas slávnostného večera, ktorý sa konal 27.6.2023 v Domě Radost v Prahe, zverejnila Česká komora architektov 31 diel, ktoré boli nominované v rámci 8. ročníka Českej ceny za architektúru. Tieto diela boli vybrané spomedzi konkurencie 241 prihlásených realizácií. Medzinárodne zastúpená odborná porota bude v priebehu nasledujúcich mesiacov nominované diela hodnotiť nielen na základe ich estetickej či technickej kvality, ale aj v súvislosti s ich vznikom, vzťahom s okolím či s ohľadom na ich spoločenský prínos.

To, ktoré objekty sa zaradia medzi finalistov a ktorý objekt napokon získa hlavnú cenu, sa verejnosť dozvie v novembri 2023. Už tradične budú realizácie posudzované bez ohľadu na kategórie, ako to poznáme z našej Ceny za architektúru CE ZA AR. Okrem hlavných cien budú udelené aj ceny partnerov, ako aj ocenenie za výnimočný počin.  

Napriek absencii kategórií sú očividné viaceré trendy, ktoré formujú súčasnú českú architektúru. Dá sa predpokladať, že mnohé z nich si nájdu svoju cestu aj na Slovensko. 

Galéria

  • Rozšírenie lodžií panelového domu. Autor: Ondřej Bouška
  • Rekonštrukcia historickej budovy bývalých bitúnkov pre účely galérie Plato Ostrava. Autor: Juliusz Sokołowski
  • Náplavka Radbuza. Autor: Jsme k světu
  • Radnica Lázně Bělohrad. Autor: Ondřej Bouška
  • Škola z lomu. Autor: Jiří Hroník
  • Mendelův skleník. Autor: Laurian Ghinițoiu
  • Fibonacci. Autor: BoysPlayNice
  • Sídlo Kloboucké lesní. Autor: BoysPlayNice
  • Air Square. Autor: Josema Cutillas

Výstavba kvalitných bytových domov

Zatiaľ čo v minulých ročníkoch medzi nominovanými dielami prevládali najmä rodinné či bytové domy, v tomto ročníku Českej ceny za architektúru možno badať posun skôr k rekonštrukciám starších objektov či k výstavbe nových, ktoré však plnia najmä verejnú funkciu. Medzi obytnými budovami, ktoré sa dostali do užšieho výberu odbornej poroty sa ocitol aj bytový dom Holečkova 26, za návrhom ktorého stojí štúdio DAM architekti, projekt La Vila Residence, vypracovaný štúdiom under-construction architects, či rozšírenie loggií panelového domu od re:architekti studio.  

Do užšieho výberu odbornej poroty sa tento rok dostal len jeden rodinný dom. Ide o projekt Rodinného domu pod Kunětickou horou, za návrhom ktorého stoja architekti zo štúdia Med Pavlík architekti. Jeho tvaroslovie je inšpirované dedinským prostredím, v ktorom vznikol. Odkazuje tiež na tradičné členenie domov na pobytovú a hospodársku časť, medzi ktorými sa nachádza uzavreté átrium.  

 

Rozšírenie lodžií panelového domu. Autor: Ondřej Bouška

 

Rekonštrukcie chátrajúcich objektov

Ako už býva zvykom, aj v tomto roku bolo nominovaných niekoľko realizácií, ktorých výsledkom bola obnova starších a v niektorých prípadoch chátrajúcich objektov. Vďaka rekonštrukcii vznikla napríklad Gočárová galéria v Pardubiciach, za návrhom ktorej stojí štúdio TRANSAT. Zrekonštruované boli aj historické budovy bývalých bitúnkov, z ktorých sa vďaka návrhu od KWK Promes po novom stala galéria Plato Ostrava.  

Výnimočným počinom je aj projekt Pamätník tří odbojů od IXA, ktorý vznikol v objekte rodinného domu. Ten po takmer 30 rokoch od pádu režimu získala pani Mašínová, ktorá sa ho rozhodla prestavať na pamätník ako pripomienku na boj za vlasť, slobodu a demokraciu, ktorý úzko súvisí s jej rodinnou históriou. 

 

Rekonštrukcia historickej budovy bývalých bitúnkov pre účely galérie Plato Ostrava. Autor: Juliusz Sokołowski

 

Podpora chodu samospráv a obnova verejných priestranstiev

V uplynulom roku sa darilo aj objektom, podporujúcim chod samospráv. Na mieste bývalej krčmy v dedinke Skalička vznikol podľa návrhu Soni Urbánkovej Obecný dom Skalička, ktorý vďaka svojmu tvarosloviu nadviazal na existujúcu vidiecku zástavbu. Medzi nominovanými dielami sa ocitla aj Radnica mesta Lázně Bělohrad od re:architekti, ktorá je dokonca výsledkom architektonickej súťaže. Oba z týchto objektov sú príkladom toho, že nielen veľké mestá sa môžu vyznačovať kvalitnou architektúrou úradných budov. 

Prirodzene sa do užšieho výberu odbornej poroty dostalo aj niekoľko projektov verejných priestranstiev. Zabodovali dokonca aj slovenskí architekti. Za návrhom verejného priestoru v Červenom Kostelci stoja štúdia 2021 a LABAK. Výnimočným počinom je aj projekt Náplavka Radbuza v Plzni, ktorú navrhlo štúdio Jsme k světu. Zaujímavá je nielen výsledná podoba projektu, ale aj spôsob jeho vzniku. Architekti boli totiž jeho iniciátormi. Prebehla participácia obyvateľov a zadanie bolo preverené formou kultúrneho festivalu. Projekt napokon architektonicky navrhli a dohodli sa na výslednej spolupráci s mestom. V tomto ročníku ocenenia má svoje zastúpenie aj mesto Litomyšl, ktoré sa dlhodobo snaží o výstavbu architektonicky kvalitných objektov. V uplynulom roku sa tu podarilo dokončiť realizáciu Lávky v Litomyšli, za návrhom ktorej stoja EHL & KOUMAR ARCHITEKTI.

 

Náplavka Radbuza. Autor: Jsme k světu

 

Dôraz na kvalitné vzdelávanie aj občiansku vybavenosť

V minulom roku bolo dokončených niekoľko kvalitných projektov vzdelávacích inštitúcií. Vďaka Atelieru 38 boli prestavané bývalé jasle uprostred otavského sídliska, ktoré dnes slúžia jazykovej škole aj ako sídlo nakladateľstva. Mjölk architekti stoja za prístavbou Matěrskej školy Montessori v Jablonci nad Nisou. Tá vkusne nadviazala na historickú budovu, v ktorej škola sídli už niekoľko rokov. Netradičnou po stránke architektonickej aj vzdelávacej je Škola z lomu, za návrhom ktorej stojí štúdio A69-architekti. V tomto prípade ide o novostavbu, ktorá dokonale zapadla do prírodného prostredia, a to vďaka čiastočnému vsadeniu do kopca i zelenej streche. 

Medzi nominovanými dielami nájdeme projekty občianskej vybavenosti, napríklad Venkovní restaurace od Atelieru 111 architekti, Kavárnu Kontejner od COLLARCH, Informačné centrum v Trojanoviciach od Kamil Mrva architects či Edukačné centrum Českej filharmónie od 0,5 Studio. Do tejto pomyselnej kategórie možno zaradiť aj Mendelův skleník, ktorý podľa návrhu od Chybik+Kristof Architects & Urban Designers vznikol na mieste kláštorných záhrad Augustínskeho opátstva v Brne.  

 

Škola z lomu. Autor: Jiří Hroník

 

Snaha o prepojenie architektúry a prírody

Na svoje si prídu aj milovníci prírody. V užšom výbere sa totiž ocitlo niekoľko vyhliadok či projektov, nachádzajúcich sa v prostredí vinohradov. Za kvalitnou architektúrou tohto typu sa možno vybrať napríklad k zrúcanine hradu Trosky, kde ZETTE ateliér navrhol vodojem, ktorého súčasťou je vyhliadková veža, či k Rozhľadni Vysoké Pole, za návrhom ktorej stoja m.aus architects. V krásnom prostrední vinohradov zas vznikol napríklad projekt Fibonacci od Marco Maio Architects či Gurdau Vinárstvo od Aleša Fialy. 

 

Fibonacci. Autor: BoysPlayNice

 

Aj netradičné funkcie si zaslúžia kvalitnú architektúru

Vo výbere sa objavilo niekoľko nie až tak tradičných objektov. EHL & KOUMAR ARCHITEKTI v uplynulom roku dokončili realizáciu projektu Zahrady za hřbitovem v Prahe. Dokončená bola aj realizácia najvyššej drevenej stavby v Česku - Sídlo Klobouckej lesní od Mjölk architekti. Vybudovaná bola Spoločenská sála Farného centra v Lidečku od studio AEIOU, ktorá zaujme najmä svojim netradičným tvarom. Zrekonštruovaný bol aj bývalý mlyn v Zbytinách, ktorý je vďaka BYRÓ architektom príkladom udržateľnosti a využívania miestnych zdrojov. 

V neposlednom rade je potrebné spomenúť architektúru menších mierok. Jedinečný projekt Mezi Konflikty, nachádzajúci sa v Prahe, konceptuálne odkazuje na vojnu na Ukrajine, a to najmä použitými materiálmi, pripomínajúcimi obranné stavby. Za návrhom pavilónu stojí štúdio ICE Architects. Inštalácia AIR SQUARE od štúdia KOGAA bola prezentovaná v niekoľkých krajinách a jej cieľom je aktivizácia nedostatočne využívaných mestských priestorov aj znižovanie tepelných mostov v mestách. Menším objektom, ktorý si vyslúžil záujem poroty, je aj Sonda - verejná knihovnička od stolařík architekti.

 

Air Square. Autor: Josema Cutillas 

 

Nominácie na Českú cenu za architektúru 2023 sú prierezom toho najlepšieho, čo za uplynulý rok na poli českej architektúry vzniklo. Zároveň poukazujú na pozitívne trendy v krajine, napríklad čoraz častejšie rekonštrukcie starších zanedbaných objektov, budovanie nových či prestavba starších vzdelávacích inštitúcií, výstavbu drevostavieb či rozvoj verejných priestranstiev a kvalitnej občianskej vybavenosti. Konfrontácia slovenskej scény s českou môže byť hodnotným zdrojom nápadov a príkladov, kam sa môže tvorba u nás posunúť. 

 

(Česká cena za architektúru, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube