Author photoMartina Gregová 12.07.2022 19:25

Zverejnené sú nominácie na Českú cenu za architektúru. Ako obstoja v porovnaní so Slovenskom?

Česká komora architektov počas slávnostného nominačného večera zverejnila 29 stavieb, ktoré medzinárodná porota nominovala do prestížneho výberu 7. ročníka Českej ceny za architektúru. Z 201 prihlásených stavieb porota vybrala realizácie, ktoré vykazujú vysoké estetické a technické kvality a zároveň vhodne komunikujú s okolím a majú spoločenský prínos.

Autor: BoysPlayNice

Autor: BoysPlayNice

Už tradične sú najviac zastúpené projekty bývania, či už sa jedná o rodinné alebo bytové domy. Nechýbajú však ani verejné stavby či rekonštrukcie. Ako uvádza Česká komora architektov, až dve tretiny nominovaných realizácií boli financované zo súkromných zdrojov a len 9 projektov má verejného investora. Dve realizácie vzišli z architektonickej súťaže, overenej Českou komorou architektov. Najviac nominovaných diel sa tohto roku nachádza v Prahe a v Zlínskom kraji.

Tohtoročnou novinkou bolo aj vyhlásenie Ceny predsedu senátu parlamentu ČR pána Miloša Vystrčila, ktorú získala realizácia športovej haly ZŠ Nový Hrozenkov od architektov Janice Šipulovej a Martina Sládeka z ateliéru CONSEQUENCE FORMA architects. Predseda parlamentu ČR Vystrčili ocenil, že sa podarilo realizovať podľa jeho slov „nadčasovú, drevom obloženú stavbu čistej formy, ktorá vyvoláva interakciu medzi interiérom haly a prírodným scenériami prostredníctvom veľkoformátovej presklenej steny.”

 

Nominácie na Českú cenu za architektúru 2022:

Rodinné domy Tvoršovice, Tvoršovice

Autori: architektonické štúdio Monom

Tento rozsiahly developerský projekt v dedine Tvoršovice neďaleko Prahy vyniká nielen hodnotnou architektúrou, ale taktiež aj prepracovaným urbanizmom. Architekti okrem samotných rodinných domov navrhovali aj poloverejné či verejné priestranstvá a takisto aj niektoré drobné detaily, ako napríklad poštové schránky. Vďaka komplexnosti návrhu tak vzniká kompaktný priestor, ktorého architektúra sa vyznačuje minimalistickým poňatím.

 

Autor: Alex shoots buildings

 

Prechádzka nad lomom, Horní Bečve

Autori: Daniel Baroš, Ondřej Nečaský, Zdeněk Strnadel

V Chránenej krajinnej oblasti Beskydy vznikla pozoruhodná sieť nových peších trás, ktoré prirodzene pracujú s terénom a reagujú na okolitú krajinu. Dôležité body v lokalite sú naviac doplnené o drobnú architektúru v podobe subtílnych odhmotnených vyhliadkových objektov.

 

Autor: BoysPlayNice

 

Víkendový dom, Moravsko-sliezske Beskydy

Autor: Ing.arch. Pavol Míček

Jedinečný príklad toho, ako architektúra nebojuje s prostredím, ale naopak, stáva sa jeho súčasťou. Žiadne násilné vyrovnávanie terénu ani zbytočné predimenzované spevnené plochy či budovanie rozsiahlych terás. Hlavným konceptom sú podľa architekta použité materiály, pri ktorých sa ráta s ich „starnutím” čím sa ešte viac stanú súčasťou okolitej prírody.

 

Autor: BoysPlayNice

 

Dom na Kozine, Trhové Sviny

Autori: Ing.arch. Barbora Weinzettlová, Ing.arch. Jiří Weinzettl

Dom na Kozine je skvelým príkladom takzvanej konceptuálnej tvorby. Jeho hlavná hodnota nespočíva ani tak v kompozícii hmôt, ale skôr v jeho akceptácii historických odkazov a východísk samotného fyzického prostredia, v ktorom vznikol. Architekti odstránili všetky nevhodné nánosy bývalých rekonštrukcií a odhalili tak pôvodné prvky a materiály.

 

Autor: Atelier 111

 

Dostavba Jihočeské vědecké knihovny, České Budějovice

Autori: Kuba & Pilař architekti

Dostavba rozširuje existujúcu knižnicu prostredníctvom na pohľad levitujúcej jednopodlažnej hmoty, ktorá je s pôvodnou budovou spojená v mieste súčasného vstupu. Dostavba ponecháva pôvodnej budove dominantné postavenie a priestor pre budúcu rekonštrukciu.

 

Autor: ČKA

 

Hlídka na Stráži, Rokytnice

Autori: Mjölk architekti

Koncept návrhu sa zrodil z pôvodného zámeru obce vybudovať jednu klasickú rozhľadňu. Morfológia kopca sa ale ukázala ako nevhodná, pretože vyhliadková veža by neposkytovala dostatočný výhľad. Preto sa architekti rozhodli pre 4 vyhliadkové objekty na skalách, ktoré vrchol kopca lemujú. Inšpiráciou pre ľahké stavby z ocele, ktoré sú opláštené drevom, im boli postavy z erbu mesta - líška, medveď, ovca, poľovník.

 

Autor: ČKA

 

Rekonštrukcia a modernizácia DK Poklad, Ostrava

Autori: Platforma architekti

Objekt kultúrneho domu je súčasťou blokovej zástavby z 50. rokov 20. storočia. Celá rekonštrukcia je koncipovaná ako návrat k pôvodnému účelu, pre ktorý bol objekt určený. Koncept má podporiť pravouhlý systém blokovej zástavby a takto koncipovaných ulíc a umocniť tak monumentalitu Domu kultúry, ktorá mu doteraz chýbala.

 

Autor: ČKA

 

Palác elektrických podnikov - rekonštrukcia a konverzia, Praha

Autori: TAK architects

Cieľom projektu je prezentovať signifikantné časti budovy v ich autentickej rekonštrukcii a celý objekt potom ako modernú, aj dnes plne funkčnú administratívnu budovu, poskytujúcu nadštandardné a inšpiratívne priestory nielen na prácu.

 

Autor: ČKA

 

Pavilon Z, České Budejovice

Autori: architektonické štúdio A8000

Architektonické štúdio A8000 prinavrátilo pavilónu pôvodnú minimalistickú krásu. Návrh obnovy a prístavby pavilónu vychádza z pôvodného tvaru objektu. V novej podobe stavby dominuje vzdušnosť a strohosť. Hlavná sála je riešená ako otvorený, multifunkčný a vysoko variabilný priestor.

 

Autor: ČKA

 

Liehovar s pěstitelskou pálenicí, Svijanský Újezd

Autori: OBJEKTOR ARCHITEKTI

V malej obci stála chátrajúca hospodárska usadlosť. Na miestach schátraných budov architekti navrhli novostavby – jednou z nich je aj nový liehovar. Budova liehovaru je vo výsledku veľmi jednoduchý archetyp, ktorý vďaka zaujímavej hre s materiálmi a farbami pôsobí nápadito a moderne.

 

Autor: ČKA

 

Náučný chodník okolo rybníka Olšina, Olšina

Autori: studio reaktor

Náučný chodník okolo rybníka Olšina nás prevedie kúzelným prostredím šumavského rybníka, mokradí, lesov a rašelinísk. Cestou sa dozviete aj zaujímavé informácie o miestnej prírode a histórii. Súčasťou náučného chodníka je niekoľko drobných objektov - drevený chodník, móla, plávajúca platforma či veľká vtáčia búdka.

 

Autor: Studio Reaktor

 

Mobile Hut, kdekoľvek

Autori: ARTIKUL architekti

Dom na kolesách je výsledkom hľadania novej formy mobilného bývania. Toto hľadanie reaguje na trendy celosvetového hnutia Tiny Houses. Každý milimeter priestoru je premyslený, pohodlne sa tu vyspia štyri osoby a dispozícia domčeka sa dá používať veľmi variabilne. Vďaka solárnemu panelu, hi-tech batériám, filtrom a nádržiam vydrží domček aj 14 dní bez akejkoľvek prípojky.

 

Autor: Artikul architekti

 

Vývojové centrum modularity, Vizovice

Autori: Chybík+Krištof

Budova výskumného centra bola navrhnutá pre českého výrobcu modulov KOMA MODULAR. Architekti v nej posúvajú doterajšie štandardy prefabrikovaných stavieb a ponúkajú nové priestorové možnosti výstavby modulov.

 

Autor: ČKA

 

Plávajúca sauna LOM, neďaleko Lipnice nad Sázavou

Autori: Atelier HRA

Hlavnou myšlienkou celého objektu bola snaha o to, aby sauna prirodzene splynula s nádherným prírodným prostredím zatopeného lomu. V strede pontónu sa nachádza bunka venovaná samotnej saune a tiež odpočiváreň. Zbytok priestoru patrí vonkajšej ochodzi, z ktorej užívatelia sauny môžu skočiť rovno do ľadovej vody.

 

Autor: Ateliér HRA

 

Pamätník Zámeček, Pardubice

Autori: Vít Podráský, Jan Žalský

Pamätník pripomína temné udalosti nacistického vraždenia z roku 1942. Zachováva časti pôvodného spomienkového miesta a modernou cestou vytvára nové expozície, ktoré sú ukryté v podzemí. A presne taký by pamätník v súčasnej dobe mal byť. Perfektný citlivý prístup k existujúcemu prvku, v podstate neviditeľná architektúra.

 

Autor: Ondřej Bouška

 

Povrazníctvo Újezd, Praha

Autori: JRA Jarousek.Rochova.Architekti

Nový dizajn vrátil obchodu kvalitu, ktorú si nepochybne zaslúži. Pôvodne neprehľadný stiesnený priestor architekti premenili na miesto, kde sú produkty zaujímavo prezentované a kde všetko spolu rezonuje.

 

Autor: Filip Šlápal

 

Oživenie podchodu stanice metra Vltavská, Praha

Autori: U/U Studio

U/U Studio vytvorili z podchodu stanice Vltavská miesto s množstvom svetla, farieb a širokou paletou využitia. Priestor, ktorý pôvodne slúžil len na prechod, sa touto intervenciou stal miestom stretávania.

 

Autor: U/U Studio

 

Knižnica IGI Vratislavice, Vratislavice nad Nisou

Autori: atakarchitekti

Pôvodná budova bývalého sirotinca bola citlivo opravená a nová  budova neobvyklých tvarov ju vhodne dopĺňa. Prístavba je protipólom k historickej budove. Má tri podlažia, rovnú a z časti zakrivenú strechu a je celá oplechovaná. Príjemné je zachovanie surovosti väčšiny materiálov aj výhľady do zelene veľkými oknami, hľadiacimi do parku.

 

Autor: Tomáš Souček

 

Vinárstvo Obelisk, Valtice

Autori: Aid team

Vinárstvo je súdobou interpretáciou klasických foriem začlenených do krajinného kontextu. Kompaktný pavilón stojí na masívnom sokli uprostred novozaložených viníc. Samotná prevádzka je situovaná pod zemou, degustačné a reprezentatívne priestory využívajú rozsiahle presklené poschodie s výhľadmi na Valtice, historickú kolonádu či panorámu Pálavy s vedutou Mikulova.

 

Autor: BoysPlayNice

 

Telegraph - konverzia bývalej továrne na telefóny a telegrafy, Olomouc

Autori: jačmen studio

Idea investora bola jednoducho využiť spiaci objekt na vystavovanie obrazov zo svojej zbierky. Pôvodný objekt je zvonku zachovaný, vo vnútri architekti hravou formou využili skelet ako najvariabilnejší stavebný systém.

 

Autor: Jačmen studio

 

Rodinný dom, Lanškroun

Autori: Martin Neruda Architektura

Pestrá obytná krajina za polo-transparentným plášťom. Bývanie dynamicky prepojené s exteriérom. Život v dome plynie okolo átria a záhrady, z ktorých sa vstupuje do vnútorných priestorov domu. Výšková úroveň jednotlivých miestností klesá súbežne s terénom, konštrukcia domu kaskádovito kopíruje terén.

 

Autor: Alex shoots buildings

 

Športová hala/telocvična ZŠ, Nový Hrozenkov

Autori: CONSEQUENCE FORMA architects

Architekti sa snažili využiť potenciál prírodného okolia. Presklená stena po celej dĺžke haly prepája hraciu plochu so zeleným školským dvorom. Interiér je obložený drevenými lamelami, ktoré dotvárajú atmosféru haly a zároveň zlepšujú akustiku v interiéri.

 

Autor: BoysPlayNice

 

Dom LO, neďaleko obce Chřiby

Autori: ateliér Lina Bellovičová

Dom LO je jedinečné otvorené bývanie v krásnej prírode. Nevšedný je predovšetkým pre výber materiálu na stavbu domu - v Česku (aj na Slovensku) zatiaľ veľmi málo používaný konopný betón. Materiál ponechali investori v jeho surovom stave, čím jasne určili výslednú estetiku domu.

 

Autor: BoysPlayNice

 

Schodisková veža ZŠ a MŠ Noe, Pardubice

Autori: Světlík Šedý Šefl

Veža síce prevyšuje súčasnú zástavbu, ale svojim dizajnom zvonku nijako nevybočuje. Opak je v interiéri, kde sú z časti ponechané a priznané stavebné prvky, predovšetkým oranžové tehly.

 

Autor: Kristýna Císařová

 

GROUNDS coffee hub, Praha

Autori: KOGAA

Výrazná konštrukcia, ktorá tvorí srdce pražskej kaviarne a pražiarne bola vyrobená a navrhnutá kávovou komunitou, ktorá miesto prevádzkuje. Priesvitný objekt využíva výhody prirodzeného svetla nad sebou, organicky tvarovaná vlnitá plastová stena zas umožňuje vznik rôznych zákutí. Interiér bol postavený z 80% stavebného odpadu predtým demontovaného projektu.

 

Autor: Alex shoots buildings

 

Chata Beldov, Jizerské hory

Autorka: Kateřina Margoldová

Architektka navrhla empatickú rekonštrukciu starej horskej chaty, ktorá očistila a rozšírila pôvodnú hmotu a vniesla tak exteriéru aj interiéru elegantný a moderný výraz. Interiér je vo svojej podobe inšpirovaný horským okolím.

 

Autor: FRVR

 

Úzky Byt, Litomyšl

Autori: ellement architects

Špecifický priestor sa vďaka architektom podarilo pretvoriť na plnohodnotné zázemie mladej rodiny. Aj keď tu panovali neľahké podmienky, vznikol krásny prevýšený byt s nezvyčajne veľkorysým priestorom.

 

Autor: Nikola Tláskalová

 

Bytové domy Bleirot , Praha

Autori: MACHAR & TEICHMAN

Tri novo navrhnuté bytové domy majú horizontálne členenie, na západných fasádach umocnené o priebežné priestranné loggie s výhľadom do zelene.

 

Autor: Peter Fabo

 

Dom na bývanie v záplavovej oblasti, Hradištko-Kersko

Autori: B.R.I.X

Dom  je založený na princípe voľného prízemia pre letné využitie v kontakte so záhradou a obytného zatepleného poschodia s vykurovaním tepelným čerpadlom alebo drevom.

 

Autor: ČKA

 

Viac na webe Českej ceny za architektúru. Pozrite si aj slovenské nominácie na Cenu za architektúru (CEZAAR) za rok 2022

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube