Author photoMartina Gregová 04.03.2023 16:47

Reklama na lepšie lesné hospodárstvo. Najvyššia česká drevostavba je architektonickým skvostom

Sídlo firmy, presadzujúcej udržateľnosť v lesnom hospodárstve, má prevažne drevenú konštrukciu. Spoločne s architektmi, ktorí stoja za jej návrhom, sa tým snaží propagovať výhody takýchto stavieb.

Autor: BoysPlayNice

Autor: BoysPlayNice

Firma Kloboucká lesní pôsobí v Česku už od roku 1998. Jej hlavnou víziou je raziť cestu k udržateľnejšiemu lesnému hospodárstvu. Ako predstavitelia spoločnosti sami tvrdia, každý vyrúbaný strom spracujú do poslednej vetvy a namiesto neho následne zasadia a vypestujú nový.

Práve sídlo tejto firmy sa len pomerne nedávno stalo najvyššou drevostavbou na území Českej republiky. Za jeho návrhom stojí architektonické štúdio Mjölk. Spolupráca architektov a investora začala už pred niekoľkými rokmi, kedy spoločne predstavili expozíciu s názvom Dělat Les. Tá mala za cieľ zachytiť procesy pestovania stromov, lesnej výroby, starostlivosti o les aj samotnú ťažbu dreva. Pre účely expozície architekti v tej dobe navrhli výstavné priestory, ktorých dominantu tvorili prefabrikované drevené panely a výrazné drevené stĺporadie.  

Necelý rok na to firma oslovila štúdio znova - tentokrát s cieľom získať návrh ich nového sídla, ktoré sa dnes nachádza v lokalite Brumov-Bylnice. Celková zastavaná plocha objektu dosahuje takmer 480 metrov štvorcových. „Stavba poukazuje na aktuálne témy a potenciály ekologickej výstavby a upozorňuje na možnosti a výzvy, ktoré nás v budúcnosti čakajú,” opisujú projekt jeho autori.  

Galéria

  • Autor: BoysPlayNice
  • Autor: BoysPlayNice
  • Autor: BoysPlayNice
  • Autor: BoysPlayNice
  • Autor: BoysPlayNice
  • Autor: BoysPlayNice
  • Autor: BoysPlayNice
  • Autor: BoysPlayNice

Celkové dispozičné a priestorové riešenie objektu reaguje na dramatické zmeny, ktorým odvetvie lesného hospodárstva v posledných rokoch neustále čelí. Vývoj nových technológií a pracovných procesov sa pretavil do flexibilného vnútorného priestoru. Vďaka tomu sa firma v budúcnosti ľahšie prispôsobí novým trendom. „Budova je navrhnutá ako schránka, tvorená konštrukciou, priestory vo vnútri sú prestaviteľné a sú tu vytvorené rezervy pre nečakaný rozvoj,” opisujú architekti.  

To, že budova bude postavená z prevažne drevenej konštrukcie, bolo jasné už od začiatku projektu. Pre rámovú nosnú konštrukciu napokon architekti zvolili jeden z vlajkových produktov firmy - lepené drevené nosníky BSH. Práve tento materiál vytvára celkovú hmotu objektu. Najvýraznejšia časť konštrukcie bola navyše podporená betónovým jadrom a oceľovými prvkami.

Čo sa týka samotného tvaru budovy, autori návrhu stavili na archetypálne tvaroslovie. Inšpiráciou pre toto hmotové riešenie bolo aj samotné krédo firmy: „Inšpirujeme sa smerom našich predkov a zároveň stále skúšame nové technológie aj možnosti.   

Súčasťou návrhu je aj niekoľko ekologických aspektov. Energetickú spotrebu budovy pokrývajú solárne panely umiestené na streche objektu. V okolí budovy sa ďalej nachádzajú pomerne rozľahlé nadzemné vodné nádrže, ktoré slúžia na zber dažďovej vody. Tieto exteriérové prvky však majú aj inú funkciu - vizuálne dotvárajú celkový návrh, ochladzujú budovu a v neposlednom rade akumulujú vodu pre jej spätné použitie v budove aj v zvyšku areálu.  

Autori sa pri opise projektu vyjadrili aj k aktuálnym stavebným normám. „Ekologická výstavba je oveľa komplexnejšia, než sa zdá. Keď staviame, nezáleží na tom, či máme dom obtiahnutý polystyrénom alebo nie. Dôležité je uvedomiť si, že témou nie je len priama energetická spotreba stavby, ale aj celá množina úkonov a energetických vstupov, ktoré vznikajú pri výrobe jednotlivých komponentov domu a ich ceste na stavbu, a tiež aj správne užívanie stavby a v neposlednom rade aj premýšľanie o tom, čo nastane, až bude životnosť projektu na svojom konci,” dočítame sa na ich webovej stránke.  

Táto rozmýšľanie ovplyvnilo výber dodávateľov jednotlivých komponentov. Väčšina dreva použitého na stavbu pochádza z neďalekých lesov a bola vyťažená a spracovaná samotnou firmou v priľahlom areáli. Lokálny dodávateľ takisto dodal aj bezrámové okná.

Celkový návrh sa opiera aj o štatistiky. V Česku sa podľa slov architektov ročne postaví len približne 2.000 drevostavieb, čo zodpovedá približne 0,5% podielu celkovej produkcii dreva v krajine. Projekt sídla firmy Kloboucká lesní je v mnohých ohľadoch príkladom toho, že budovy nemusia byť ekologické len z hľadiska úspory na kúrení. Výber lokálnych stavebných materiálov, životnosť celého objektu aj to, čo sa s ním stane, keď prestane plniť svoj primárny účel - to všetko sú parametre, ktoré je nutné zvážiť, ak chceme hovoriť o ekologickej výstavbe.  

Rovnako ako na Slovensku, aj u českých susedov sa však takéto stavby stále stretávajú s nevôľou úradov aj samotných obyvateľov. Zatiaľ čo v iných krajinách sa trend drevostavieb posilňuje, v našich končinách ich výstavbe vo veľkej miere bránia najmä prísne normy. A to aj napriek tomu, že drevo je nielen ekologickejším, ale v mnohých ohľadoch aj vhodnejším variantom pre samotnú výstavbu. 

 

(Mjölk, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube