Author photoMartina Gregová 17.12.2022 14:17

Drevo - materiál budúcnosti. Dokazuje to projekt od prestížnej kancelárie

Na jednej z najznámejších londýnskych ulíc vznikne onedlho budova, ktorá odbornú verejnosť uchvátila najmä vďaka svojmu konštrukčnému systému. Ten je prevažne z CLT panelov (krížom vrstveného dreva), čo predstavuje vysoko udržateľný spôsob výstavby v porovaní s tradičnými stavebnými metódami.

Zdroj: The Boundary

Zdroj: The Boundary

Známe architektonické štúdio Foster + Partners stojí za návrhmi desiatok výnimočných budov naprieč celou Európou. Len pred nedávnom vyhralo architektonickú súťaž na návrh nového letiska CPK neďaleko Varšavy. V poľskej metropole tiež navrhlo nedávno dokončenú najvyššiu budovu v Európe - Varso Tower a architekti stoja aj za návrhom niekoľkých výnimočných predajní spoločnosti Apple

Najnovšie Foster + Partners odhalili dizajn nového polyfunkčného komplexu na severnom konci hlavnej londýnskej ulice Queensway. Podľa odborníkov pôjde o jeden z najväčších londýnskych projektov, ktorý v rámci svojho konštrukčného systému využíva prevažne drevo. Obchodno-administratívny komplex ponesie názov The William po Williamovi Whiteleym, zakladateľovi Whiteleys, jedného z prvých obchodných domov v Londýne.

Budova bude sídliť oproti samotnému obchodnému domu Whiteleys, ktorého prestavbu rovnako navrhli architekti z Foster + Partners v rámci rozsiahlejšieho plánu prebudovania celej štvrte. Cieľom tohto projektu je najmä opätovné zazelenanie ulice Queensway a jej rozvoj nielen ako nákupnej, ale aj ako pracovnej či cestovateľskej destinácie. Celá regeneračná schéma by mala do oblasti priniesť až sedem nových budov.

Galéria

  • Zdroj: The Boundary
  • Zdroj: The Boundary
  • Zdroj: The Boundary
  • Zdroj: The Boundary
  • Zdroj: The Boundary
  • Zdroj: The Boundary
  • Zdroj: The Boundary
  • Zdroj: The Boundary

Nová budova The William nahradí pôvodnú povojnovú, ktorá už bola v zlom stave. Po novom sa bude objekt rozprestierať na siedmich podlažiach. Jeho súčasťou nebudú len obchodné prevádzky na približne 2-tisíc metroch štvorcových, ale aj niekoľko desiatok kancelárskych priestorov na 9-tisíc metroch a tiež tridsaťdva nových bytových jednotiek. Predbežný návrh počíta s tým, že jedenásť z týchto bytov bude cenovo dostupných. Otázkou však je, či sa tento zámer, vzhľadom na lukratívnu polohu, podarí dodržať.

Nový návrh obsahuje sériu dobre prepojených priestorov naplnených prirodzeným svetlom, ktorých cieľom je poskytnúť budúcim používateľom príjemné pracovné prostredie. Vstupná hala, ktorá sa rozprestiera na dvoch podlažiach, sa vyznačuje použitím prírodných materiálov a biofilným dizajnom. To všetko v súlade s trvalo udržateľným prístupom projektu. Súčasťou haly bude aj klenuté, sochárske schodisko, ktoré bude rovnako navrhnuté s použitím organických materiálov. Biologicky rozmanité terasy a strešné záhrady dopĺňajú hlavné priestory a zároveň ponúkajú výhľad na celý Londýn a do Hyde Parku.

Najväčšiu pozornosť však The William priťahuje vďaka svojmu materiálovému riešeniu. Má ísť totiž o prvú drevenú kancelársku budovu architektonického štúdia vo Veľkej Británií a o jednu z najväčších londýnskych projektov v oblasti dreva vôbec. „Budova The William bude skonštruovaná s použitím krížom vrstveného dreva (CLT), čo je vysoko udržateľný spôsob výstavby. To z neho robí jeden z najväčších stavebných projektov v Londýne," povedal hovorca spoločnosti MARK, ktorá získala stavebné povolenie na výstavbu budovy.

Rovnako ako niekoľko projektov pred ním, za ktorými stojí architektonické štúdio Foster + Partners, aj The William je navrhnutý tak, aby dosiahol certifikáciu BREEAM Outstanding. Práve za týmto účelom boli v návrhu použité prírodné a zodpovedne získané materiály. CLT panely, použité na konštrukciu budovy, sú materiálom s nízkym impaktom a oveľa nižšou uhlíkovou stopou v porovnaní s tradičnými oceľovými a betónovými konštrukciami. Okrem toho sa plánuje, že budova bude mať po dokončení prevádzkovo nulové emisie uhlíka.

Práce na budove The William začnú v roku 2023. Dokončenie výstavby je predbežne plánované na rok 2026. Budova po svojom dokončení vhodne zapadne do urbanizmu ulice Queensway a okrem obchodných prevádzok či administratívnych priestorov do oblasti prinesie aj cenovo dostupné bývanie. Najvyššie dve podlažia budú riešené formou zelených terás a záhrad, čím budova do oblasti prinesie aj kúsok zelene. Prestavba The Whiteley, nachádzajúcej sa oproti, by mala byť dokončená už v roku 2024. 

Najväčší rozruch projekt každopádne spôsobil svojím konštrukčným systémom. Využitie dreva v takomto rozsahu a pri budovách obdobného typu je stále skôr výnimočný prístup. Napriek tomu možno badať rozširujúci sa trend využitia tohto materiálu aj na významné projekty v čoraz silnejšej miere. Skôr či neskôr sa zvýši tlak aj na Slovensko, aby sa zmenili príslušné normy a bolo možné realizovať rozsiahlejšie objekty. Prvý pokus o väčšiu administratívnu budovu z dreva - v pripravovanej Palme od Corwinu - dopadol nateraz neúspechom. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube