Author photoMartina Gregová 18.11.2022 09:46

Výnimočné dielo slovenského developera: Dokončená bola najvyššia budova Európskej únie

Nová najvyššia budova Európskej únie sa nachádza pomerne blízko od naších hraníc. Získala ju Varšava, mesto s jedným z navyšších počtov mrakodrapov v Európe. Okrem rekordov, ktoré budova Varso Tower mestu priniesla, navyše aj skvalitňuje urbanizmus danej oblasti a prináša nové verejné priestory. Za projektom stojí slovenský developer HB Reavis.

Autor: Aaron Hargreaves

Autor: Aaron Hargreaves

Len pomerne nedávno bola s rekordnou výškou 310 metrov a s 53 podlažiami kompletne dokončená najvyššia stavba Európskej únie, Varso Tower. Rekordnú výšku síce dosiahla už vlani, avšak ešte donedávna prebiehali v rámci realizácie posledné práce. Po dokončení budova poskytne prenajímateľom takmer 70.000 metrov štvorcových podlažnej plochy. Celková podlažná plocha budovy je až 144.000 metrov štvorcových. 

Varso Tower sa nachádza v centre Varšavy a je poslednou súčasťou komplexu Varso Place, ktorý ponúka nielen kancelárske priestory, ale aj nový hotel, inovatívny hub a maloobchodné prevádzky. Varso Tower, vďaka svojej polohe na rohu ulíc Jana Pawla II a Chmielnej ulice, tvorí vstupnú bránu do novej zástavby. Okrem toho priťahuje ľudí cez budovu smerom k verejnému námestiu na jej západnom konci, ktoré sa spája so susednými budovami Varso 1 a Varso 2, ktoré sú rovnako súčasťou komplexu Varso Place.  

Príbeh komplexu sa začal písať už v roku 2012, kedy sa developerská spoločnosť HB Reavis rozhodla zmeniť šedé parkovisko na veľkolepý projekt. Na vytvorenie návrhu oslovili niekoľko vybraných architektonických kancelárii. Na výslednom koncepte začali nakoniec pracovať architekti z Foster+Partners, ktorí majú s projektami podobných mierok a významu bohaté skúsenosti. V Poľsku sa kancelárii darí, nedávno vyhrala aj architektonickú súťaž na nové letisko CPK. To sa má nachádzať neďaleko Varšavy a v dohľadnej dobe má významovo nahradiť aktuálne hlavné letisko Varšava Chopin.  

Galéria

  • Autor: Aaron Hargreaves
  • Autor: Aaron Hargreaves
  • Autor: Aaron Hargreaves
  • Autor: Aaron Hargreaves
  • Autor: Aaron Hargreaves
  • Autor: Aaron Hargreaves
  • Autor: Aaron Hargreaves
  • Autor: Aaron Hargreaves

Výstavba najvyšej budovy v Európskej únii bola sprevádzaná viacerými realizačnými ťažkosťami. Developerská spoločnosť musela napríklad odkúpiť časť susediaceho pozemku, kde sa nachádzala železničná infraštruktúra a následne ho upraviť podľa potrieb tak, aby poskytol dostatok manévrovacieho priestoru na výstavbu samotnej Varso Tower. Problematické bolo aj vysadenie stromov na dvoch vysoko položených terasách. Tie boli nakoniec inštalované pomocou žeriavu. 

„Varso Tower je nadčasovým doplnkom k panoráme a pulzujúcou destináciou v srdci Varšavy. Okrem flexibilných kancelárskych priestorov sa budova vracia k mestu tým, že poskytuje dynamický verejný priestor. Priame podzemné spojenie veže s priľahlou varšavskou hlavnou stanicou vdýchne nový život okolitej mestskej štvrti,“ povedal na margo projektu partner spoločnosti Foster + Partners, Jedrzej Kolesinski.  

Výnimočnosť budovy však nespočíva len v jej výške. Varso Tower sa zároveň stala jednou z najekologickejších budov v Poľsku, o čom svedčí získanie najvyšších certifikátov BREEAM Outstanding a WELL Gold. Na fasáde boli použité panoramatické okná s trojitým zasklením, ktoré, vďaka otvárateľným panelom, umožnujú prirodzenú ventiláciu vzduchu. Súčasťou projetku sú aj najmodernejšie technológie na zníženie spotreby elektriny, vody a znečistenia ovzdušia. Architekti nezabudli ani na prvky zelenej architektúry. Na Varso Tower sa preto nachádzajú dve zelené terasy. Budova tak kombinuje trvalo udržateľný dizajn s vynikajúcimi parametrami v oblasti spotreby energie, bezpečnosti a pohodlia. 

„Vytvárame nielen prestížne miesto pre firmy, ale tiež priestory dostupné pre všetkých, od peších zón, po obchodné pasáže a reštaurácie, až po úchvatnú vyhliadkovú plošinu pre verejnosť na vrchu Varso Tower. Rozsah pozitívnych zmien v tejto časti Varšavy bude enormný,“ tvrdí o projekte development manager Marcin Chruśliński z HB Reavis. Srdcom projektu sa tak stáva námestie, oživené stromami a lavičkami. To slúži ako pobytový priestor nielen pre ľudí pracujúcich v kanceláriach, ale aj pre verejnosť, ktorá sa cez neho dostane do blízkych reštaurácií či obchodných prevádzok.

Verejný priestor ďalej pokračuje na vrchol veže, kde sa na 53. podlaží nachádza vyhliadková plošina, na ktorú sa návštevníci môžu vyviesť dvoma panoramatickými výťahmi. Jedná sa o najvyššie obývané poschodie v Poľsku s neprerušovaným výhľadom na mesto. Podlažie číslo 49 čoskoro ponúkne plne upravený terasový bar so šestnástimi stromami, čím bude prekonaný rekord najvyššej záhrady vo Varšave. 

Poľská metropola sa ľudovo označuje aj ako európsky New York. Za toto pomenovanie vďačí viacerým výškových budovám a mrakodrapom, ktoré výrazným spôsobom formujú panorámu Varšavy. Varso Tower má za sebou pomerne dlhú cestu, ktorú sprevádzali viaceré realizačné problémy. Rýchlosť výstavby bola v posledných rokoch poznačená aj pandémiou. Architektom sa však v konečnom dôsledku podarilo vytvoriť vežu, ktorá okrem niekoľkých získaných rekordov poskytne poľskému hlavnému mestu aj novú dominantu, nový verejný priestor a výrazným spôsobom posilní urbanizmus danej oblasti. 

Ostáva už len dúfať, že s podobonou starostlivosťou HB Reavis pristúpi aj k realizácii svojich zostávajúcich bratislavských projektov. V pozemkovom fonde má totiž priestory, ktoré si zasluhujú vznik výškovej dominanty - napríklad plochu po bývalej Rybe na rohu Košickej a Prístavnej, kde sa s vysokou vežou uvažuje aj v rámci navrhovanej výškovej regulácie. Kooperácia s architektonickou kanceláriou, ako je Foster + Partners, by nepochybne priniesla vznik budovy, ktorá po poľskej metropole zmení aj tú slovenskú. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube