Author photoMartina Gregová 29.09.2022 09:10

Najprv dopravný chaos, dnes živé námestie. Varšava ukazuje, ako sa to dá

V centre poľského hlavného mesta vznikol nový verejný priestor, ktorého výnimočnosť spočíva najmä v jeho lokalite. Upravené námestie vzniklo na mieste, kde sa ešte donedávna nachádzala jedna z najrušnejších križovatiek Varšavy. Vďaka projektu bude na námestí zabezpečený voľný pohyb chodcov a cyklistov a výrazne obmedzená automobilová doprava.

Plac Pięć Rogów. Autor: Bartek Barczyk

Plac Pięć Rogów. Autor: Bartek Barczyk

Plac Pięć Rogów (v preklade Námestie piatich rohov) sa rozprestiera na ploche 3.486 metrov štvorcových a jeho autormi sú architekti z poľského štúdia WXCA, ktorí na projekte spolupracovali s Kacperom Ludwiczakom a Michalom Kempińskim. Samotní architekti návrh nového námestia v historickej časti Varšavy označili za dizajnérsku výzvu a to aj napriek tomu, že majú na svojom konte už niekoľko projektov varšavských verejných priestorov. Okrem toho bolo štúdio dvakrát nominované na prestížnu architektonickú cenu EÚ Mies van der Rohe Award. Projekt od štúdia WXCA vzišiel z architektonickej súťaže a viacerých verejných konzultácií. Novonavrhnuté námestie otvoril v júli tohto roku primátor Varšavy. Modernizačné práce, vzhľadom na polohu v historickom centre mesta, trvali viac ako rok. 

Novovzniknutý verejný priestor sa nachádza na mieste, ktoré bolo donedávna považované za jedno z najrušnejších vo Varšave. Od 60. rokov 20. storočia mala automobilová doprava v danom úseku vysokú prioritu a potreby chodcov či cyklistov boli značne potláčané. Križovatka ulíc Bracka, Chmielna, Zgody, Krucza a Szpitalna, podľa usmernení Mestského úradu pre cesty vo Varšave, zmenila svoj účel a stala sa zdieľaným priestorom. Doteraz preplnená križovatka sa vďaka zmene priorít premenila na mestské námestie. „Predovšetkým sme chceli túto časť mesta odovzdať jeho obyvateľom,” tvrdia architekti z poľského architektonického štúdia.

Hlavným cieľom projektu bolo vytvorenie správne fungujúceho mestského priestoru, ktorý je priateľský a bezpečný pre chodcov, cyklistov a MHD, rovnako ako jasne reguluje pravidlá cestnej premávky. „Nechceli sme, aby námestie bolo len priechodným miestom. Navrhli sme ho ako rámec pre mestský život – miesto, kde sa ľudia môžu stretávať,” dodáva Piotr Łosek, architekt a junior partner WXCA. Na námestí tak je po novom zabezpečený voľný pohyb chodcov a cyklistov. Z analýz vyplýva, že tranzitná automobilová doprava, ktorá doteraz premávala po tejto trase, bude rovnomerne rozložená v okolitých uliciach.  

Galéria

  • Plac Pięć Rogów. Autor: Bartek Barczyk
  • Plac Pięć Rogów. Autor: Bartek Barczyk
  • Plac Pięć Rogów. Autor: Bartek Barczyk
  • Plac Pięć Rogów. Autor: Bartek Barczyk
  • Plac Pięć Rogów. Autor: Bartek Barczyk
  • Plac Pięć Rogów. Autor: Bartek Barczyk
  • Plac Pięć Rogów. Zdroj: WXCA

Povrch námestia tvorí jednotná veľkoformátová dlažba s jemným terazzo vzorom. Jej farebnosť odzrkadľuje farebnú paletu použitú na fasádach historických mestských domov, ktoré obklopujú samotné námestie. Dlažobný kameň pochádza z miestnych poľských ložísk. V celom svojom rozsahu je námestie zrealizované ako bezbariérové, vďaka čomu slúži nielen ľuďom s telesným znevýhodnením, ale zabezpečuje aj plynulý prejazd cyklistov.

Celkovú atmosféru námestia dotvára dvadsaťdva novovysadených javorov, ktoré poskytujú tieň a zároveň vizuálne krotia otvorený priestor. Polohy stromov boli presne určené a sformované do štyroch línií, odkazujúcich na pôvodné urbanistické usporiadanie. „Rast stromov je možný vďaka moderným antikompresným systémom koreňovej hmoty, ktoré sme navrhli tak, aby zabezpečili neobmedzený prístup k vode a vzduchu,“ vysvetľuje Michał Kempiński. Súčasťou námestia je aj fontánka vyvierajúca z dlažby, moderný mestský mobiliár a nové osvetlenie. Architekti navrhli mobiliár z dubového dreva a betónu tak, aby bolo možné jeho využívane ľahko prispôsobiť meniacim sa požiadavkám. 

Mnohé z prvkov, ktoré sa na námestí nachádzajú, boli do návrhu pridané na želanie miestnych obyvateľov, ktorí sa v prvotnej fáze projektu mohli k víťaznému návrhu vyjadriť. Priestor je tiež v súlade so stratégiou CPTED (Crime Prevention Through Environmental Design). V princípe to znamená, že je navrhovaný s cieľom odrádzať jeho návštevníkov od kriminality a výtržníctva. Rovnako má zabezpečovať, aby sa všetci jeho užívatelia cítili bezpečne, a to najmä vďaka dostatočnej viditeľnosti v rámci celého priestoru.

Plac Pięć Rogów doteraz ovládali autá. Vládol tu absolútny priestorový chaos a obyvatelia susedných nájomných domov sa museli každý deň potýkať s vysokou úrovňou hluku. Na mieste, ktoré bolo doteraz úplne bez vegetácie, sa objavila zeleň, ktorá v budúcnosti vytvorí zelený baldachýn ponad celým námestím. Námestie Pięć Rogów je jednou z prvých etáp premeny centra Varšavy na kvalitný moderný priestor, ktorý je funkčný, estetický a zelený. V rámci projektu Nové centrum Varšavy sa predpokladá aj modernizácia susedných mestských priestorov. 

Môže ísť o vzor pre Bratislavu, ktorá sa usiluje o podobne masívnu revitalizáciu niektorých významných priestranstiev v centre mesta. Miestom, ktoré sa najviac ponáša na varšavské námestie, je azda Námestie SNP - kedysi išlo tiež o dopravne rušné miesto so zlou kvalitou pre chodcov či cyklistov. Aktuálny zámer má zlepšiť stav celého priestranstva a premeniť ho na atraktívne miesto pre pohyb i pobyt. Azda pôjde o obdobne úspešnú realizáciu, ako to je v poľskej metropole. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube