Author photoMartina Gregová 05.08.2022 19:39

Apple sa opäť prekonal: Najnovší Apple Store urobil z banálnej budovy turistickú atrakciu

Spoločnosť Apple je známa budovaním firemnej identity prostredníctvom veľkolepých predajní, umiestnených v architektonicky zaujímavých budovách. Vďaka dlhodobej spolupráci firmy so svetoznámym štúdiom Foster+Partners sa najnovší Apple Store opäť dostal na stránky prestížnych architektonických portálov. Nová predajňa Apple Brompton Road dokonale zapadla do historickej zástavby a stala sa pokojnou oázou v rušnej časti Londýna.

Autor: Nigel Young

Autor: Nigel Young

Nová predajňa Apple v Londýne, ktorá sa nachádza na ulici Brompton Road, bola pre zákazníkov otvorená 28. júla. Jej vznik je súčasťou širšej prestavby bloku v prestížnej štvrti Knightsbridge, ktorú vedie britské architektonické štúdio Fletcher Priest. Spolu s Apple Store bude reorganizovaný blok zahŕňať sedem obchodov, administratívnu budovu s rozlohou 10.750 metrov štvorcových a 33 bytov.

Priestor predajne sa rozprestiera na jednom podlaží a do prevádzky môžu zákazníci vstúpiť cez centrálnu arkádu, ktorá odzrkadľuje rozmery pôvodnej arkády Brompton, postavenej na rovnakom mieste už v roku 1903. Prirodzené svetlo sa do interiéru dostáva cez štyri metre široké klenuté okná, ktoré siahajú od podlahy až po strop. Celkovú atmosféru pri pohľade z ulice dotvárajú mohutné fikusy, nachádzajúce sa v interiéri. Tieto rastliny majú odkazovať na neďaleký Hyde Park. Sedenie, nachádzajúce sa v spodnej časti každého kvetináča, sa stáva vizuálnym prvkom, ako aj priestorom na spoločenské stretnutia alebo oddychovou zónou pre návštevníkov. Rastliny zároveň pomáhajú stierať hranice medzi interiérom a exteriérom a prinášajú prírodu priamo do budovy.

Cez arkádu so vstupnými dverami sa návštevníkovi naskytne priamy výhľad na takzvané Fórum, fungujúce ako samostatný priestor, v ktorom sa konajú rôzne prednášky či podujatia a ktoré je doplnené veľkorozmernou video stenou. Chodba k fóru je lemovaná fikusmi so sedením a tiež štyrmi mohutnými stĺpmi. Práve vďaka veľkolepému nástupu sa priestor Fóra stáva jedným z ústredných bodov dizajnu. Jeho veľkoleposť je podčiarknutá aj zrkadlovým stropom, ktorý je vytvorený zo špeciálnej látky, vytvárajúcej neprerušovanú reflexnú rovinu.

Galéria

  • Autor: Nigel Young
  • Autor: Nigel Young
  • Autor: Nigel Young
  • Autor: Nigel Young
  • Autor: Nigel Young

V bočných častiach veľkého otvoreného priestoru sa nachádzajú jednoduché drevené stoly, na ktorých sú umiestnené jednotlivé produkty spoločnosti. Drevený mobiliár sa v interiéroch spoločnosti Apple objavuje čoraz častejšie. Vďaka používaniu dreva maloobchodné predajne spoločnosti pôsobia útulnejšie. Okrem toho teplá paleta materiálov, použitých v rámci mobiliáru, dáva vyniknúť samotným produktom. „Zákazníci interagujú s neuveriteľným radom produktov Apple a zažívajú personalizované služby zákazníkom v jedinečnom prostredí, ktoré zahŕňa historické a prírodné prvky,“ zhodnotil reakciu ľudí jeden z architektov.

Ďalším výrazným prvkom interiéru je aj zvlnený drevený strop so vsadenými aj prisadenými svietidlami, ktoré boli navrhnuté tak, aby splývali s drevenými panelmi. Tento strop odráža existujúcu geometriu historickej fasády budovy. Teplá paleta materiálov v interiéri bola vybraná tak, aby vytvorila príjemné a upokojujúce prostredie. Zároveň tieto materiály - drevo, kameň a terazzo - nadväzujú na vonkajšiu fasádu budovy z kameňa a červených tehál. Výpočet zaujímavých riešení dopĺňa podlaha v interiéri, skladajúca sa z rastlinných biopolymérov, alebo napájanie všetkých zariadení spoločnosti Apple v tejto predajni, ako aj samotnej prevádzky, 100% obnoviteľnou energiou.

Predajňa Apple Brompton Road sa stala ďalšou zo série výnimočných predajní, navrhnutých svetoznámym architektonickým ateliérom Foster+Partners. Zaradila sa tak medzi Apple Central World v Bangkoku, Apple Fifth Avenue v New Yorku, Apple Piazza Liberty v Miláne, Apple Tower Theatre v Los Angeles a ďalšie, ktoré sa oplatí navštíviť nielen pre produkty spoločnosti, ale predovšetkým pre ich architektonickú kvalitu. Najnovší zrealizovaný projekt Apple Brompton Road je ukážkou toho, ako možno modernú prevádzku umiestniť v historickej budove bez toho, aby sa narušil jej pôvodný výraz. Svojimi novými predajňami navyše Apple podporuje interaktívny predaj produktov a vytvára atraktívne priestory pre trávenie voľného času.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube