YIMBA

Author photoMartina Gregová 08.07.2022 14:30

Výnimočné dielo, spájajúce minulosť so súčasnosťou: Múzeum Flugt v Dánsku

Múzeum Flugt vzniklo na mieste najväčšieho dánskeho utečeneckého tábora z Druhej svetovej vojny. Návrh pochádza z dielne známeho dánskeho architektonického ateliéru BIG a jeho cieľom bolo nielen zrekonštruovať dve už existujúce budovy, ale takisto ich efektným spôsobom prepojiť. Vďaka tejto koncepcii tak vzniklo dôstojné miesto pre expozíciu o utečencoch nielen z dôb minulých, ale aj budúcich.

Article Big

Zdroj: Archdaily

Bývalý utečenecký tábor sa nachádzal v meste Oksbøl na dánskom pobreží Severného mora. Spočiatku bol tábor využívaný ako vojenský výcvikový priestor dánskej armády. V roku 1945 bolo do Dánska, okupovaného Nemeckom, prepravených asi 250.000 civilistov – najmä žien, detí a starších ľudí. Spočiatku boli ubytovaní v školách a rôznych kultúrnych budovách, neskôr vznikli miesta ako tábor v meste Oksbøl, ktorý poskytoval útočisko civilistom prepraveným predovšetkým z Nemecka. Dve existujúce budovy, ktoré sú teraz obklopené lesom, tvorili nemocnicu v utečeneckom tábore, v ktorom na jeho vrchole bývalo až 35.000 ľudí. Utečenecký tábor bol rozpustený v roku 1948.

„V čase svojho najväčšieho rozmachu sa Oksbøl stal piatym najväčším mestom vtedajšieho Dánska. Dnes z tábora zostalo len málo. Flugt - Múzeum utečencov v Dánsku však skúma dôležitú časť našej histórie a tému, ktorá je aktuálnejšia ako kedykoľvek predtým, pričom milióny utečencov sú v súčasnosti vysídlené zo svojich domovov,“ uvádzajú architekti z ateliéru BIG.

Cieľom návrhu múzea FLUGT (v preklade z dánčiny slovo znamená uniknúť) bolo zrenovovať dve bývalé nemocničné budovy a prepojiť ich efektnou slučkou. Spoločnosť BIG obidve budovy architektonicky a historicky prepojila pridaním mäkkého objemu v tvare krivky, ktorý múzeu prináša 500 metrov štvorcových ďalšieho priestoru a vytvára prívetivú štruktúru, viditeľnú z diaľky. Múzeum má tak dokopy rozlohu až 1.600 metrov štvorcových. „Navrhli sme architektonický rámec, ktorý spája minulosť so súčasnosťou – novú budovu formovanú jej vzťahom k historickým nemocničným budovám utečeneckého tábora z druhej svetovej vojny,“ hovorí architekt Bjarke Ingels.

Konštrukcia krivky je obložená oceľou Corten, ktorá vďaka svojej farebnosti jednoducho zapadne medzi pôvodné červené tehly bývalých nemocničných budov. Architekti sa snažili nielen prepojiť dve existujúce budovy, ale takisto aj vytvoriť veľkolepý vstup do múzea. Z toho dôvodu sa krivka ťahá smerom k ulici a po vstupe do na prvý pohľad uzavretej budovy sa návštevník ocitne v priestore, ktorý poskytuje priamy výhľad na zelený dvor a les, kde býval utečenecký tábor. Prístavba má masívnu drevenú konštrukciu, ktorá bola navrhnutá tak, aby odrážala drevené strechy nemocničných budov. 

Nádvorie, na ktoré sa naskytne výhľad hneď po vstupe, umožňuje prúdenie svetla do vstupnej haly. Táto funguje aj ako dočasný výstavný priestor, z ktorého sa návštevník následne dostane do jedného z krídel múzea. Malý zrkadlový bazén v srdci nádvoria odráža oblohu nad ním a výsadba zelene pochádzajúcej z regiónu zdôrazňuje identitu oblasti.

Okrem zachovania nemocničných budov pre ich historickú hodnotu, predĺženie životnosti existujúcich štruktúr podporuje víziu ateliéru BIG redukovať odpad, šetriť zdroje a vytvárať tak menšiu uhlíkovú stopu pri výrobe materiálov a tiež pri doprave. V severnom krídle sa nachádzajú výstavné priestory, ktoré sú usporiadané podľa pôvodného fungovania nemocnice. Južné krídlo ponúka flexibilnú konferenčnú miestnosť, kaviareň a menšie výstavné priestory. 

Projekt je pokračovaním spolupráce medzi ateliérom BIG a inštitúciou Vardemuseerne spolu s Clausom Kjeldom Jensenom. Inštitúcia si za hlavný cieľ kladie zdieľanie historických poznatkov o regióne. V prvom kroku spolupráce dánsky ateliér navrhol podzemné múzeum Tirpitz nachádzajúce sa neďaleko bývalého nacistického bunkra. „Do tohto projektu sme išli z celého srdca, aby sme riešili jednu z najväčších svetových výziev – ako vítame našich spoluobčanov a staráme sa o nich, keď sú nútení utiecť,“ povedal na záver zakladajúci architekt Bjarke Ingels.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Archdaily
  • Zdroj: Archdaily
  • Zdroj: Archdaily
  • Zdroj: Archdaily
  • Zdroj: Archdaily
  • Zdroj: Archdaily
  • Zdroj: Archdaily

Súvisiace články

Bjarke Ingels: Kampusom ESETu nastavujeme latku pre iné spoločnosti v Bratislave

23.12.2021 15:28:08 Adrian Gubčo

Spoločnosť ESET pripravuje na Patrónke výstavbu svojej novej centrály a vývojového kampusu. K jej návrhu zorganizovala medzinárodnú architektonickú súťaž, v ktorej sa presadila svetová kancelária BIG – Bjarke Ingels Group. V novembri ESET odhalil za účasti zakladateľa ateliéru Bjarkeho Ingelsa a projektového lídra Andreasa Klok Pedersena projekt verejnosti, pričom blog YIM.BA mal možnosť spraviť s architektmi exkluzívny rozhovor.

Čítať viac

Najlepšie svetové nemocnice: kde sa mohlo Slovensko inšpirovať

04.07.2022 19:50:07 Martina Gregová

Slovenská vláda schválila Plán výstavby dvoch veľkých nemocníc v Martine a na bratislavských Rázsochách, ktoré budú financované z Plánu obnovy a odolnosti. Kým u nás je výstavba nových zdravotníckych zariadení skôr výnimkou, vo svete vzniká mnoho jedinečných zdravotníckych budov. Tie si vďaka svojej architektúre vyslúžili nielen obdiv verejnosti, ale mnohé z nich naviac získali aj prestížne medzinárodné ocenenia.

Čítať viac

Nominácie na Cenu za architektúru 2022 sú zverejnené

05.07.2022 14:00:33 Martina Gregová

Cena za architektúru (CE ZA AR) vstupuje už do svojho 21. ročníka. Aj tentokrát medzinárodná odborná porota na základe intenzívnych diskusií a obhliadok viacerých prihlásených diel vybrala finálne nominácie. Predstavme si realizácie, ktoré boli vybrané ako to najhodnotnejšie, čo za posledný rok na poli slovenskej architektúry vzniklo.

Čítať viac