Author photoMartina Gregová 27.07.2022 17:55

Bujná zeleň v centre husto zastavaného mesta? Projekt 550 Madison Garden ukazuje, že sa to dá

Na začiatku roka 2020 Komisia pre plánovanie mesta New York jednomyseľne schválila projekt 550 Madison Garden, ktorý navrhlo architektonické štúdio Snøhetta. Jedná sa o veľkolepý zámer, ktorého cieľom je priniesť bujnú vegetáciu do husto osídleného mesta. Zároveň ide o skvelý príklad tvorby verejného priestoru v súkromnom vlastníctve. Otvorenie a predstavenie výslednej podoby sa očakáva už čoskoro.

Zdroj: Snøhetta

Zdroj: Snøhetta

Budova 550 Madison bola postavená v roku 1984 a jej architektmi sú Philip Johnson a John Burgee. Pri návrhu dizajnu autori vychádzali z princípov klasickej architektúry s cieľom vytvoriť budovu, ktorá pôsobí monumentálne, moderne a úplne odlišne od toho, čo tu bolo predtým. Na týchto princípoch teraz stavia architektonické štúdio Snøhetta v spolupráci s krajinným architektonických štúdiom Siteworks pri jej renovácii. Okrem toho sa v návrhu snažia reinterpretovať budovu 550 Madison na spôsob, akým žijeme dnes. Prinášajú do budovy viac denného svetla a kvalitnejší vzduch. Zásadnou časťou prjektu je rozvoj verejne prístupných plôch v susedstve. 

„Verejné priestory v súkromnom vlastníctve sú kritickou súčasťou verejnej sféry mesta New York," tvrdí architekta Michelle Delk. „Mestský život prekvitá v súkromných priestoroch, ale tiež aj okolo nich. Musíme čo najlepšie využiť priestory, ktoré už máme, a uvedomiť si, že sú súčasťou siete, ktorá prispieva k živobytiu mesta. Sme nadšení, že môžeme byť súčasťou obnovy budúcnosti tohto historického miesta.” 

Návrh ďalej prehodnocuje verejný priestor budovy ako veľkoryso rozšírenú záhradu s hustou vegetáciou. Stáva sa z neho pulzujúce zmyslové útočisko, ktorého premena čerpá z architektonického dedičstva, činnosti susedstva a prírodnej histórie regiónu, pričom ponúka jediný verejne prístupný vegetačný otvorený priestor v štvrti East Midtown. Nová záhrada 550 Madison je verejný priestor v súkromnom vlastníctve, ktorý pozýva ľudí spomaliť a zdržať sa v ňom.

„Naším cieľom je transformovať 550 Madison tak, aby došlo k prepojeniu verejnej a komerčnej sféry, ktorá sa vyskytuje v budove. Kultúre, obchodu a spoločnosti sa navzájom darí a my dúfame, že tento dizajn otvorí budove a štvrti novú budúcnosť,” hovorí Craig Dykers z ateliéru Snøhetta

Verejne prístupné centrum plné zelene bude viditeľné z ulice cez vstupnú halu. Prítomnosť vegetácie pozdĺž oboch okrajov ulíc vytvorí príjemné „vchodové dvere” do záhrady.

Galéria

  • Zdroj: Snøhetta
  • Zdroj: Snøhetta
  • Zdroj: Snøhetta
  • Zdroj: Snøhetta
  • Zdroj: Snøhetta
  • Zdroj: Snøhetta
  • Zdroj: Snøhetta

V súčasnosti má štvrť East Midtown vážny nedostatok kvalitných zelených priestranstiev. S novým dizajnom verejnej záhrady na západnej strane budovy architekti takmer zdvojnásobili veľkosť dostupného verejného priestoru. S rozlohou až 2.000 m2 sa tak stane najväčšou plochou zelene v lokalite. Nová záhrada otvorí verejný priestor pozdĺž západného konca veže a premení ho na sériu prepojených vonkajších „miestností“, ktoré poskytujú tiché priestory, ako aj väčšie, otvorenejšie plochy. Tieto kruhové „miestnosti” pozývajú okoloidúcich, aby sa zdržali, a poskytujú návštevníkom možnosť rôznych zážitkov - stretnutia pri obede, oddych aj osvieženie pri vodnom prvku.

Záhrada sleduje prirodzenú topografiu oblasti a dvíha sa pozdĺž západnej strany, čím zvýrazňuje pocit „ponorenia sa” a poskytuje skryté priestory pre infraštruktúru veže. Starostlivo vybrané výsadby – vrátane vždyzelených rastlín, trvaliek a kvitnúcich kríkov – oslavujú dynamickú sezónnosť klímy na severovýchodnom pobreží USA a vytvárajú záhradu, ktorá reaguje na meniace sa ročné obdobia a prirodzené svetelné podmienky. Tam, kde dnes žiadne nie sú, bude vysadených vyše 40 stromov.

Vytvorením záhrady sa toto mestské prostredie tiež stane domovom veľkého množstva vtákov, motýľov a iných drobných živočíchov. Okrem toho je budova ocenená certifikátom LEED Platinum, čím sa spoločnosť 550 Madison zaviazala k vytvoreniu trvalo udržateľného priestoru. V praxi to pre budovu a súvisiaci priestor znamená ročne ušetrených 93.000 galónov vody, o 20% nižšie náklady na energiu, o 35% viac obnoviteľnej energie či o 75% menej stavebného odpadu.

Ako architekti informovali na svojej instagramovej stránke, výstavba na Madison Garden je takmer dokončená. Len pred pár dňami bolo doručených približne 1.000 metrov kubických pôdy. Taktiež boli vysadené prvé exempláre stromov a ďalšie kríky a trávnaté plochy. Celkové dokončenie sa očakáva ešte v priebehu tohto roka. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube